Uusi tutkimusyhteenveto paljastaa: Toimiiko suosittu HIIT-treeni rasvanpoltossa?

Julkaistu:

Treeni
Tutkimusyhteenveto löi ikävästi naulan arkkuun väitteille HIIT-treenin valtavasta rasvanpolttotehosta.
Otsikot ovat hehkuttaneet lyhyitä ja tehokkaita HIIT-treenejä todellisina rasvanpolttoaseina. Mutta toimivatko ne oikeasti rasvanpoltossa? Tutkija keräsivät hiljattain aiheesta kaiken olemassa olevan tiedon ja asiaan tuli vastaus.

Tutkija kaivoivat tietokannoista yli 11 000 liikuntatutkimusta ja valitsivat käsittelyyn 47 laadukkainta HIIIT-tutkimusta, joissa oli mitattu koehenkilöiden kehonkoostumusta.

He vertasivat HIIT-treenien ja matalatehoisen pitkäkestoisemman aerobisen treenin vaikutusta kehon rasvamassaan ja lihasmassaan. Mukana oli myös löhöilyyn keskittynyt kontrolliryhmä, kuten laadukkaissa tutkimuksissa tulee olla.

Tutkimusyhteenveto löi ikävästi naulan arkkuun väitteille HIIT-treenin valtavasta rasvanpolttotehosta.

Nimittäin koehenkilöiden rasvamassassa ei ollut eroja HIIT-treeniä tehneen ja löhöilyyn keskittyneen kontrolliryhmän välillä. Eikä HIIT lyönyt laudalta matalatehoista kestävyysharjoittelua, suurista lupauksista huolimatta.

Usein luvatut lihasmassaedutkaan eivät toteutuneet. HIIT-treeni ei lisännyt merkittävästi treenaajien lihasmassaa.


HIIT toimii kunnonkohotuksessa

HIIT-treeni kehitti kuitenkin mainiosti hapenottokykyä, eli kestävyyskunnon tärkeintä mittaria. Se toimi siinä tehokkaammin kuin matalatehoinen aerobinen treeni. Ja luonnollisesti paremmin kuin kontrolliryhmän lepo, mikä ei tietenkään yllätä.

Näin hyödynnät tietoa:
  1. Jos tavoitteesi on painonpudotus, rakenna treeniohjelma niin, että se sopii hyvin ajankäyttömahdollisuuksiisi. Ja toisaalta niin, että se kehittää hyvin kestävyyttäsi ja palaudut siitä hyvin. Jos teet esimerkiksi viikossa yhden matalatehoisen pitää-pystyä-puhumaan-puuskuttamatta -lenkin ja yhden rivakan HIIT-treenin vaikkapa tämän vinkin periaatteilla, palaudut hyvin ja kohoava kestävyys antaa lisäpotkua arkeen!
  2. Muista aina ruokavalion rooli painonpudotuksessa. Se tuo tuloksista 70-80%. Siksi painoa ei kannata koskaan alkaa pudottaa pelkällä liikunnalla, vaan treenin ja ruokavalion yhdistelmällä. Lisää pelkän treenin heikoista vaikutuksista voit lukea tästä vinkistä.
  3. Harjoittelu on tärkeää, jotta säästät lihasmassan painonpudotuksen yhteydessä. HIIT-treeni ei vaikuta tehokkaasti lihasmassaan. Siksi viikon aikana kannattaa tehdä vähintään yksi, mielellään kaksi kuntosaliharjoitusta aerobisten treenien lisäksi. Seuraa esimerkiksi tämän vinkin periaatteita. Näin säästät lihaksesi painonpudotuksen aikana!
Hyviä harjoituksia!

SuomiMies seikkailee -kampanjalla kannustetaan suomalaisia miehiä terveellisen ja liikunnallisen elämäntavan pariin.

Lisää SuomiMiehen treenivinkkejä: www.suomimies.fi ja Facebookissa www.facebook.com/suomimies.seikkailee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt