Liikunta saattaa hillitä geneettistä masennusriskiä

Julkaistu:

Masennus
Riski sairastua masennukseen on selvästi pienempi niillä, jotka harrastivat säännöllisesti liikuntaa, riippumatta heidän geneettisestä masennusriskistään.
Liikuntaa harrastavat sairastuvat masennukseen muita harvemmin, tutkimuksista tiedetään. Tuoreen tutkimuksen perusteella tämä pitää paikkansa myös henkilöillä, jotka ovat geeniensä takia alttiita masentumaan. Tutkimus perustuu 8 000 yhdysvaltalaisen terveysrekisteri- ja geenitietoihin.

Kahden vuoden seurannan aikana masennukselle geneettisesti alttiit saivat masennusdiagnoosin todennäköisemmin kuin muut osallistujat. Riski oli kuitenkin selvästi pienempi osallistujilla, jotka harrastivat säännöllisesti liikuntaa, riippumatta heidän geneettisestä masennusriskistään.

Tässä tutkimuksessa riittävä liikuntamäärä oli noin 35 minuuttia päivässä. Hyödyt sai esimerkiksi juoksemisesta, tanssista tai muista kohtuullisen raskaista liikuntamuodoista, mutta myös joogasta, venyttelystä ja muista kevyemmistä harrasteista.

Noin joka seitsemäs suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Usein masennus alkaa jonkin kielteisen elämänmuutoksen, kuten avioeron, työttömyyden tai läheisen kuoleman jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt