Saat yhdellä liikkeellä ryhdin kuntoon ja hartiajumit pois – pt näyttää oikean tekniikan, jolla liike menee todella perille selkään

Kun hallitset tekniikan kunnolla, kulmasoutu on mahdollisimman tehokas.

28.10.2019 15:30

Jumittaako hartiat? Meinaako ryhti läsähtää kasaan?

Lihaskuntoharjoittelu on merkittävässä osassa niska-hartiaseudun helpottamisessa. Venyttely voi elvyttää hetkellisesti jumista tunnetta lihaksissa ja laittaa kyllä veren kiertämään venytysalueella, muttei poista syytä lysähtäneeseen ryhtiin. Kun yläkropassa on tarpeeksi voimaa ja liikkuvuutta, kroppa jaksaa kannatella itseään automaattisesti paremmin ja ryhtisi pysyy hyvänä.

  • Katso yllä olevalta videolta oikea tekniikka kulmasoutuun.

Yläkropan voimaa kasvattaessa salilla tai kotitreenissä soutuliikkeet ovat erinomainen valinta. Kulmasoutu on yleinen ja suosittu liike, joka kohdistuu yläselän lihaksiin. Oikein tehtynä tällä soudulla saa mukavasti tunnetta ryhtilihaksiin!

Ei ole kuitenkaan ihan sama, mihin tyyliin soutaa, vaan tekniikan tulee olla hallussa. Kun hallitset tekniikan kunnolla, liike on mahdollisimman tehokas ja menee todella perille selkään.

Jos tekniikka on väärä, kulmasoutu saattaa tuntua enemmän käsissä selän sijaan. Väärästä tekniikasta koituu helposti myös inhottavaa kipua ja painetta olkapäälle.

Katso yllä olevalta videolta fysioterapeutti Minja Ikosen ohjeistuksen siitä, mitkä ovat kaksi yleisintä kompastuskiveä kulmasoudun tekniikassa ja kuinka vältät ne!

1. Olkapään kiertyminen

Yksi yleinen virhe kulmasoutua tehdessä on, että nostettaessa painoa ylös olkapää pääsee kierähtämään eteenpäin. Tällöin olkapään etuosaan syntyy painetta, eivätkä selkälihakset pääse työskentelemään kuten pitäisi.

Näin vältät virheen: Tämän virheen välttämiseksi ja koko liikkeen kannalta on tärkeää, että aluksi vedetään lapaluu ja olkapää hieman taakse ja kauas korvasta. Tämä tuki ja hallinta on merkittävä tekijä oikeaoppisessa kulmasoudussa, joten tätä kannattaa harjoitella! Voit harjoitella tätä liikettä esimerkiksi lämmittelyn aikana liikuttaen olkapäätä ja lapaluuta ylös alas pitäen vielä kyynärpään suorana.

2. Painon vetäminen rintakehää kohti

Painon ylös nostamiseen liittyy myös toinen yleinen tekniikkavirhe, sillä monesti paino vedetään liian lähelle rintaa. Tässä tilanteessa ei edes aiemmin opeteltu hyvä lapatuki auta, sillä olkapää pääsee silti kääntymään eteenpäin. Tällöin olkapää saattaa taas kipuilla ikävästi, eikä selkä ole töissä halutulla tavalla.

Näin vältät virheen: Ensin taas tärkeä lapatuki kuntoon: olkapää ja lapaluu taakse. Tämän jälkeen lähde nostamaan painoa lähelle kyljen alaosaa. Näin selkä saadaan paljon paremmin töihin, kun olkapää ja lapaluu pysyvät paikoillaan ja vältytään kivulta.

Kun vältät nämä virheet, saat parhaan tehon irti kulmasoudusta ja harjoitat ryhdille tärkeitä lihaksia! Kulmasoudun avulla saat kehitettyä tehokkaasti voimaa yläkroppaan, ehkäiset inhottavia jumeja ja kehität ryhtiäsi paremmaksi.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä verkkovalmentaja, personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi antaa käytännönläheisiä vinkkejä terveellisempään ja virkeämpään arkeen sekä tehokkaaseen treeniin.

Maikki auttaa naisia tulemaan itsevarmoiksi, vahvoiksi ja terveiksi; ja stressaamaan ruokailusta, liikunnasta ja ulkonäöstä vähemmän.

Katso myös sarjan edelliset jaksot:

Muokkaa arkeasi näin, eikä sinun tarvitse enää erikseen treenata – liikuntaa tulee kuin huomaamatta

Kolme teholiikettä vatsalle – myös selkä kiittää

Pystytkö temppuun, joka äkkiseltään kuulostaa helpolta? Pt:n liiketesti kertoo paljon kehosi voimasta ja ketteryydestä

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?