Jogurteissa on isoja eroja – yksi terveellisenä pidetty ”ei ole järkevä valinta suurimmalle osalle suomalaisista” - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Jogurteissa on isoja eroja – yksi terveellisenä pidetty ”ei ole järkevä valinta suurimmalle osalle suomalaisista”

Jos sekoittaa itse mansikat jogurttiin, marjaa tulee varmasti enemmän kuin mitä teollinen tuottaja on laittanut jogurttiin, ravitsemusterapeutti sanoo.

Julkaistu: 27.10.2019 15:31

Ravitsemusterapeutin oma valinta on alle 3 prosenttia rasvaa sisältävä luonnonjogurtti.

Testasimme rasvattomat mansikkajogurtit, ja halvin vei selkeän voiton.

Makutestiin liittyen kysyimme myös asiantuntijalta, minkälainen jogurtti olisi terveellinen vaihtoehto.

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen suosittelee valitsemaan rasvattomien makujogurttien sijaan runsaasti proteiinia sisältäviä maustamattomia luonnonjogurtteja sekä tuunaamaan ne itse tuoreilla tai pakastemarjoilla.

– Jos sekoittaa itse mansikat jogurttiin, marjaa tulee varmasti enemmän kuin mitä teollinen tuottaja on laittanut jogurttiin. Sokeriakaan ei tarvitse lisätä.

Huomaa isot erot proteiinissa

Proteiinipitoisuuksissa on Laatikaisen mukaan isoja eroja.

– Joissakin proteiinia on vain kolme prosenttia ja joissakin yhdeksän. Varsinkin, jos syö jogurttia aamiaisella, kannattaa valita se, jossa on mahdollisimman paljon proteiinia.

Maustamattomien jogurttien hyllystä löytyy sekä rasvattomia, vähärasvaisia ja täysjogurtteja että rasvaisia turkkilais- tai kreikkalaistyyppisiä vaihtoehtoja.

Laatikaisen valinta on alle 3 prosenttia rasvaa sisältävä luonnonjogurtti.

– Mieluiten se, jossa on rasvaa 1,5 grammaa tai sitäkin vähemmän. Turkkilainen ei ole järkevä valinta suurimmalle osalle suomalaisista, sillä se sisältää reilusti enemmän rasvaa kuin muut jogurtit ja nostaa kolesterolia.

Jotkut käyttävät turkkilaisia ja muita rasvaisia jogurtteja jäätelön korvikkeina ja maustavat herkkunsa hunajalla. Laatikainen suosittelee käyttämään runsaan hunajamäärän sijasta marjoja ja hedelmiä – ja vain korkeintaan teelusikallisen hunajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?