Älä aloita työpäivääsi heti väärällä jalalla – valmentaja varoittaa sortumasta monen helmasyntiin

Elämäntapamuutosten, kuten ruokavalion, liikuntaharrastuksen tai uusien työtapojen, käyttöön ottaminen on huomattavasti helpompaa kun tavasta ei heti yritä saada koko elämän mittaista.

Sähköpostin orjaksi ei kannata jättäytyä.

Ryntäät ensimmäisenä selaamaan sähköpostiasi. Ryhdyt perkauksen ehkä jo työmatkalla. Siitä alkaa monen asian säätäminen samaan aikaan, joskus suoranainen tulipalojen sammuttelu. Alkaako päiväsi näin?

Se on aika hyvä tapa, jos mielit lähteä liikenteeseen väärällä jalalla. Syitä on ainakin kolme:

  1. Menetät hallinnan työajastasi. Kun alat reagoida posteihin, luovutat aikasi hallinnan niille ihmisille, jotka ovat ne lähettäneet. Siitä voi seurata melkoista stressiä.

  2. Kuten vanha sananparsikin toteaa, että se, millä jalalla nouset sängystä ylös, määrittää pitkälti päivän kulkua. Sama pätee työpäivään. Jos aloitat päiväsi reaktiivisessa mielentilassa, sama mieliala voi jatkua pitkin päivää ja hallinta ajastasi ja huomiostasi on muilla.

  3. Haaskaat tehokkaimmat työtuntisi. Useimmat ovat parhaimmillaan aamupäivän tunteita.

Entä jos aloittaisitkin päiväsi päättämällä, mitkä ovat tämän päivän tärkeimmät työtehtävät?

– Aloita sähköpostin sijaan jokainen työpäiväsi viiden minuutin päiväsuunnittelulla: katso kalenteriasi ja tehtävälistaasi ja mieti, mitä sinun pitää tehdä tänään, missä sinun pitää olla, ketä pitää tavata ja mitä olet luvannut hoitaa, ehdottaa filosofian tohtori, valmentaja Sampo Sammalisto kirjassaan Viisas pääsee vähemmällä 2.0 – 52 päivitettyä vinkkiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään.

Tämän seurauksena työpäivän jälkeen sinulla on todennäköisemmin tunne siitä, että sait tänään jotain tärkeää aikaan sen sijaan, että olet ollut muiden ihmisten sätkynukkena koko päivän.

– Tämä vaikutus on useimmille yllättävän voimakas. Kokeile, jos et usko! Sammalisto kannustaa.

Sähköposti on odottanut koko yön, se voi odottaa vielä hetken lisää.

Koeajalle

Sammaliston kirja sisältää hänen omakohtaisia kokemuksistaan kumpuavia suosituksia yhdistettynä tieteelliseen tutkimustietoon. Vinkit vaihtelevat sähköpostin perkaamisesta liikunnan ja onnellisuuden lisäämiseen.

Sammaliston avainajatus on se, että elämäntapamuutosten, kuten ruokavalion, liikuntaharrastuksen tai uusien työtapojen, käyttöön ottaminen on huomattavasti helpompaa kun tavasta ei heti yritä saada koko elämän mittaista.

Muutosta kannattaa sen sijaan lähestyä asettamalla sille koeaika, luomalla pilotti.

Voit esimerkiksi päättää, että kokeilet uutta tapaa vaikka kuukauden. Se voi madaltaa kynnystä kokeilla koko asiaa. Kuukauden koeaikaan sitoutuminen on henkisesti helpompaa kuin päättää, että tekee jotain lopun ikäänsä.

Sammaliston ehdotus on tämä:

  1. Kokeile haluamaasi tekniikkaa yksi kerrallaan.

  2. Mittaa tai kirjaa saamiasi tuloksia ja kokemuksia.

  3. Päätä, onko tämä tekniikka hyödyllinen juuri sinulle.

– Oma näkemykseni on se, että me olemme kaikki yksilöitä, eikä elämässä ole juuri missään asiassa yhtä ainoaa ratkaisua, joka sopisi jokaiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?