Oletko aamuvirkku, yökukkuja vai ”kolmas lintu”? Tee helppo laskutoimitus – samalla saat tietää, mitä vastaus kertoo sinusta

Julkaistu:

Me Naiset
Suurin osa ihmisistä ei ole aamu- tai iltavirkkuja vaan niin sanottuja ”kolmansia lintuja”, kertoo Daniel H. Pink menestyskirjassaan.
Monella meistä on jonkinlainen perstuntuma siitä, mihin aikaan itse on vuorokaudesta virkeimmillään. Usein miellämme itsemme joko aamu- tai iltavirkuiksi: joko valvomme helposti pikkutunneille ja vieroksumme herätyskelloja tai heräämme vaivatta sarastuksen aikaan virkeinä kuin peipposet.

Aamuvirkut ja yökukkujat ovat kaksi erilaista sisäsyntyistä vuorokausirytmin rakennetta eli kronotyyppiä.

Vaikka moni ajattelee tunnistavansa oman kronotyyppinsä heittämällä, mututuntuma ei välttämättä kerro koko totuutta. Moni meistä on itse asiassa jotain muuta kuin aamuvirkkuja tai yökukkujia.

Menestyskirjailija Daniel H. Pink kertoo tuoreessa Milloin? – Oikealla hetkellä toimimisen taito -bestsellerissään, että tutkimusten mukaan 60–80 prosenttia ihmisistä on niin sanottuja ”kolmansia lintuja”. Se tarkoittaa, että he ovat jotain aamuvirkun ja yökukkujan väliltä.

Mikä sinun kronotyyppisi on?

Pink esittelee teoksessaan saksalaisen tutkijan Till Roennebergin kehittämän laskukaavan, jonka avulla kronotyypin voi laskea helposti.

Ajattele ensin rytmiäsi sellaisina päivinä, jolloin ei ole pakko herätä tiettyyn aikaan, vaan voit mennä nukkumaan juuri itsellesi sopivaan aikaan ja herätä ilman herätyskelloa. Ajattele esimerkiksi lomia tai viikonloppuja. Sen jälkeen vastaa kolmeen kysymykseen:
  1. Monelta menet yleensä nukkumaan?
  2. Mihin aikaan yleensä heräät?
  3. Mikä on kahden edellisen puoliväli eli unesi keskikohta? Jos menet nukkumaan esimerkiksi kello 23.30 ja heräät kello 9.30, unesi keskikohta on kello 4.00.
Unen keskikohta kertoo, mihin kronotyyppiin kuulut:
  • Aamuvirkkujen (noin 14 prosenttia väestöstä) keskikohta on kello 0–3.30 tai aiemmin.
  • Kolmansien lintujen (noin 65 prosenttia väestöstä) keskikohta on kello 3.30–6.00.
  • Yökukkujien (noin 21 prosenttia väestöstä) keskikohta on kello 6.00–9.00 tai myöhemmin.

Mitä kronotyyppi kertoo?

Kronotyyppi määrittyy pitkälti geenien perusteella. Aamuvirkuksi tai yökyöpeliksi ei toisin sanoen opita. Kronotyyppi voi kuitenkin vaihdella suuresti esimerkiksi iän mukaan: pikkulapset ovat usein pirtsakoita aamuvirkkuja, teini-iässä moni kokee yökyöpelivaiheen ja vanhemmiten tilanne tasoittuu.

Tutkimuksissa on havaittu, että ihmisen sisäinen kello voi kertoa jotain myös ihmisen luonteesta ja käyttäytymisestä. Kokosimme alle asiat, joita kronotyyppi voi kertoa sinusta.

Jos olet aamuvirkku...

...olet todennäköisesti introvertti, aikaansaava ja tasainen tyyppi.

Useimmissa tutkimuksissa on huomattu, että aamuihmiset ovat usein mukavaa ja toimeliasta porukkaa. Aamuihmiset tarttuvat tuumasta toimeen ”aikainen lintu madon nappaa” -ajatuksen siivittäminä.

Aamuvirkut menestyvät työarvioinneissa usein yökukkujia paremmin. Tutkimuksissa aamuvirkkuja on kuvattu myös sitkeämmiksi, miellyttävämmiksi, tunnollisemmiksi ja emotionaalisesti tasapainoisiksi.

Tutkimuksissa on huomattu, että aamuvirkut ovat usein introvertteja. Heille on luontaista suunnitella asioita pitkällä tähtäimellä ja nähdä asioiden positiiviset puolet.

Jos olet yökukkuja...

...olet todennäköisesti luova ihmisihminen, joka tykkää nautiskella elämästä.

Siinä missä aamuvirkut ovat usein introvertteja, yökukkujat ovat usein astetta ulospäin suuntautuneempia. He ovat avoimia tyyppejä, jotka etsivät sykähdyttäviä kokemuksia ja nauttivat uusista asioista.

Yökukkujat ovat aamuvirkkuja luovempia, he saavat parempia tuloksia älykkyystesteissä ja heillä on parempi huumorintaju. Samalla yökukkujat ovat kuitenkin aamuvirkkuja neuroottisempia ja impulsiivisempia.

Yökukkumiseen on liitetty myös hedonistisuus. Yöpainotteiset tyypit käyttävät aamuihmisiä todennäköisemmin alkoholia, nikotiinia ja kofeiinia, ja he ovat taipuvaisempia riippuvuuksiin. Myös esimerkiksi masennusta, diabetesta ja uskottomuutta on yökukkujilla keskimäärin enemmän.

Jos olet kolmas lintu...

...olet jotain aamuvirkun ja yökukkujan väliltä.

Todennäköisesti pystyt löytämään sekä aamuvirkkujen että yökukkujien piirteitä itsestäsi.

Lue myös:

Lahjomaton ”lusikkatesti” paljastaa välittömästi, kuinka pahasta univajeesta kärsit

Eveliina nukahtaa joka yö konstilla, jota kutsutaan myös aivo-orgasmiksi – psykologikin suosittelee

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

Iltavirkku, unohda tämä vanha tuttu unineuvo – se voi vaikeuttaa nukahtamistasi entisestään

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt