7 asiaa, joita ei kannata tehdä juuri ennen nukkumaanmenoa – hairahda yhteenkin ja yösi saattaa olla pilalla

Suurin osa ihmisistä väsähtää luonnollisesti iltakymmenen ja puolenyön välillä.

Älylaitteet on viisasta sulkea hyvissä ajoin, jotta ne eivät sotke yöunia.

2.10.2019 18:04

Uni on ihmisen laatuaikaa, mutta kaikki eivät ole sitä sisäistäneet. Moni rämpii jatkuvassa väsymyksessä päivästä toiseen ja erehtyy pitämään tukkoista oloa normaalina.

Esimerkiksi kuormittavat elämäntilanteet, sairaudet ja riippuvuudet voivat vaikeuttaa nukkumista ja lisätä väsymystä, mutta useammat voisivat itse vaikuttaa omaan vireystilaansa.

– Tietoa kyllä on, mutten osaa sanoa, miksi ihmiset eivät tästä huolimatta arvosta unta, vaan polkevat sen muiden asioiden jalkoihin. Ehkä ihmiset pitävät unta passiivisena olotilana, jolloin ei tapahdu mitään tärkeää tai mielenkiintoista. Uni saattaa myös viedä aikaa heidän mielestään tärkeämmiltä asioilta ja kutistaa vapaa-aikaa, josta halutaan saada kaikki irti viimeistä minuuttia myöden, tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä sanoo.

Virkistävän unen määrä asettuu yleensä noin 7–9 tunnin välille. Unen tarve on kuitenkin yksilöllistä, joten kaikille samaa ihanteellista tuntimäärää ei ole.

Selvitä unentarpeesi

Omaa unentarvetta voi selvittää tarkkailemalla, miten nukkuu, kun aikataulut ovat vapaat. Tämän voi tehdä esimerkiksi lomalla.

– Pari ensimmäistä lomayötä voi mennä univelan poistamiseen, mutta sen jälkeen on hyvä mahdollisuus tarkastella, mihin oma yöuni asettuisi.

Oleellinen kysymys on, millaisen unen jälkeen herää suhteellisen virkeänä.

Toinen hyvä keino on tarkkailla, missä kohtaa iltaa väsymys alkaa tulla. Siinä kohtaa olisi nimittäin fiksuinta mennä nukkumaan.

– Suurin osa ihmisistä väsähtää iltakymmenen ja puolenyön välillä. Äärimmäiset aamuvirkut saattavat mennä nukkumaan jo iltaseitsemältä, raskaan sarjan iltavirkulle uni voi tulla vasta kolmen neljän maissa aamuyöstä.

 Tarve torkuttaa ja haalia lisäminuutteja kertoo siitä, että yöuni ei ole täyttänyt tarvetta. – Timo Partonen

Torkuttaminen pahasta

Torkuttamisesta ei kannatta hakea aamulla apua jaksamiseen.

– Tarve torkuttaa ja haalia lisäminuutteja kertoo siitä, että yöuni ei ole täyttänyt tarvetta. Se on jäänyt vajaaksi tai se on ollut huonolaatuista.

Torkuttaminen ei kohenna vireystilaa, pikemminkin päinvastoin.

– Ensimmäiseen kellon soittoon voisi herätä suhteellisen virkeänä, mutta jos vain jatkaa nukkumista, voikin herätä entistä väsyneempänä.

Tällöin herääminen onkin hitaampaa ja virkeän olon saaminen voi viivähtää.

Väsymystä ei myöskään kannata yrittää korjata nukkumalla vain lisää ja lisää päiväunta. Parempi on laittaa herätyskello soimaan ja totuttaa keho heräämään aina samaan aikaan.

Jos makuuhuoneessa on pari astetta muita asuinhuoneita viileämpää, se voi helpottaa nukahtamista.

Liikaa ei pysty nukkumaan

Huonolla ja liian vähäisellä yöunella on lukuisia epäsuotuisia terveysvaikutuksia. Väsymys heikentää esimerkiksi toimintakykyä ja voi hankaloittaa painonhallintaa.

Erään tutkimuksen mukaan alle kuusituntisia yöunia nukkuvat saattavat olla muita alttiimpia sairastumaan sydäninfarkteihin, vaikka he eläisivät muuten terveellisesti.

Liikaa ihminen ei pysty tietoisesti nukkumaan.

– On luonnollisesti pitkäunisia, jotka tarvitsevat yli yhdeksän tuntia unta joka yö. Heidän lisäkseen on pitkäunisia, jotka nukkuvat öisin yli yhdeksän tuntia, mutta heillä yöunet ovat venähtäneet aiempaa pitemmiksi jonkin sairauden takia.

7 asiaa, joita ei kannata tehdä juuri ennen nukkumaanmenoa

  1. Nukkua päiväunet. Turhan myöhään nukutut päikkärit voivat verottaa seuraavan yön unta. Muista tämä nyrkkisääntö: nuku korkeintaan noin 15–20 minuuttia ja mahdollisimman aikaisin päivällä.

  2. Juoda kahvia. Kahvin, teen tai muiden kofeiinipitoisten juomien juontia kannattaa välttää 4–5 tuntia ennen nukkumaan menoa.

  3. Liikkua rivakasti. Liikuntaa, varsinkaan vauhdikasta sellaista, ei kannata harrastaa kovin myöhään. Se voi virkistää liiaksikin. Liikkuminen alkuiltapäivästä voi sen sijaan edesauttaa nukahtamista.

  4. Syödä raskaasti. Jos iltaseitsemän jälkeen mättää tuhdin aterian, sisäinen kello voi muuttaa kurssiaan. Etenkin isot hiilihydraattipitoiset ateriat voivat aiheuttaa sisäisen kellon jätättämistä. Iso ateria voi johtaa myös siihen, että painokin alkaa nousta. Siitä voi seurata lisää –univaikeuksia.

  5. Nauttia yömyssy. Alkoholi ei sovi unilääkkeeksi, sillä se pikemminkin aiheuttaa unettomuutta. Alkoholi voi auttaa nukahtamaan, mutta se rikkoo unen rakennetta ja heikentää unen laatua.

  6. Räplätä älylaitteita viimeiseen saakka. Syksy tuo mukanaan pimenevät illat. Kun ulkona on jatkuvasti pimeää, keho ei tiedä, milloin on yö ja milloin päivä. Rytmi sekoaa vielä pahemmin, jos illat tuijottelee älypuhelimen kirkasta näyttöä. Sulje älylaitteet, lue vaikka kirjaa tai tee jotain muuta rentouttavaa.

  7. Vääntää patterit täysille. Kovin kuuma huonelämpötila voi hankaloittaa unensaantia. Jos makuuhuoneessa on pari astetta muita asuinhuoneita viileämpää, se voi helpottaa nukahtamista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?