Onko arki pelkkää suorittamista? 10 tapaa tehdä siitä toisenlaista - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Onko arki pelkkää suorittamista? 10 tapaa tehdä siitä toisenlaista

Arjen yksinkertaistaminen ja itselle tärkeimpiin asioihin keskittyminen antaa elämälle syvempää merkitystä, sanoo Maaretta Tukiainen.

Yksi tapa yksinkertaistaa elämää on pohtia ja järjestellä asioita sen mukaan, mikä on kaikkien tärkeintä ja siten painoarvoltaan suurinta.

23.9.2019 12:24

Keskitytkö useimmiten siihen, mitä sinulla ei ole? Pohdit, miten saisit vielä lisää kaiken muun päälle? Aivan kuin se, mitä jo on, ei riittäisi. Koskaan.

Tällä tyylillä arkeen ja oman pään sisään kertyy monesti ihan liikaa sälää. Mistään ei silloin saa kunnolla otetta.

– Olemme tottuneet ajatukseen, että enemmän on parempi kuin vähemmän, sanoo Tärkeintä tänään? Näin saat vähemmällä enemmän (Tuuma-kustannus) -kirjan julkaissut muutosvalmentaja, juontaja Maaretta Tukianen.

Vauraus on hyvästä, rahalla saa, se kolmaskymmenes uusi mekko kohentaa itsetuntoa. Tällainen ajattelu on inhimillistä.

Olisiko silti mahdollista haluta vähemmän – tai peräti luopua siitä, mitä on?

Tukiaisen mukaan on. Ja se myös kannattaa.

– Kun asioita on paljon, yksittäisen asian koettu arvo vähenee. Tutkimusten mukaan on kuitenkin niin, että se, minkä eteen näkee vaivaa ja mihin laittaa aikaansa, tuntuu merkityksellisemmältä, hän sanoo.

Eli asioiden määrän vähentäminen ja jonkin tietyn asian valitseminen tärkeämmäksi muiden joukosta vahvistaa merkityksen tunnetta.

– Vähemmällä enemmän -ajattelun soveltaminen arkeen voi siis lisätä elämään merkitystä ja sitä kautta vahvistaa sen koettua laatua. Se, mitä ikinä valitseekaan, on siten vahvempaa, parempaa ja ennen kaikkea tärkeämpää, kenties jopa tärkeintä juuri tänään.

Luopumisia

Tukiaisen vaikeimmat luopumiset ovat liittyneet pitkien parisuhteiden päättymiseen ja vuosia kestäneiden työprojektien lopettamiseen.

– Olen sadan prosentin ihminen. Laitan koko sydämeni siihen, mitä teen. Kun se, minkä puolesta on laittanut itsensä likoon, syystä tai toisesta päättyy, se satuttaa. Silloinkin, kun asian päättyminen on ollut oma valinta. Irti päästäminen on mielestäni ihmiselämän vaikein juttu. Tuntuu, ettei siihen opi, vaikka kuinka moneen kertaan harjoittelee.

Irti päästäminen onnistui suremalla ja kohtaamalla sen myötä heränneet riittämättömyyden ja merkityksettömyyden tunteet. Sen jälkeen Tukiainen haki lohtua luonnosta ja rakkaiden ihmisten seurasta.

– Kun viimeisin kirjani Tärkeintä tänään ilmestyi, vajosin saman iltana todella syvään merkityksettömyyden tunteeseen. Jokin, mikä oli ollut itselleni tärkeää pitkään oli yhtäkkiä syntynyt maailmaan, ja minun oli päästettävä siitä irti. Tuo hetki tuntui siltä kuin olisin pudonnut syvään kuiluun, jonka pohjalla ei ollut mitään.

Ensin Tukiainen itkeä tirautti.

– Sen jälkeen laitoin kustannustoimittajalleni viestin ja lähdin metsäkävelylle rakkaitteni kanssa. Seuraavana päivänä tuntui jo vähän helpommalta.

Elämän merkityksellisyys kumpuaa siitä, että tekee itselleen tärkeitä asioita, Maaretta Tukiainen sanoo.

Mikä on aidosti tärkeintä?

Luopuminen ei ole helppoa. Irti päästäminen liittyy olennaisella tavalla katoavaisuuteen.

– Ehkä se juuri siksi on niin vaikeaa. Luopuminen muistuttaa edessämme olevasta lopullisesta luopumisesta: kuolemasta. Siksi sitä haluaa vastustaa.

Luopumista voi helpottaa asioita yksinkertaistamalla: esimerkiksi pienentämällä, vähentämällä ja vaihtoehtoja kaventamalla.

– Jos pienikin asia vaatii aina valintoja, tulee arjesta helposti suorittamista. Siksi on tärkeää kaventaa vaihtoehtojen määrä. Siten on helpompi tietää, mikä on tärkeää ja mikä ei. Kun tutkit esimerkiksi sitä, mitä päivien aikana teet, alat nähdä huomattavasti tarkemmin. Tulet ehkä huomanneeksi esimerkiksi aikasyöpöt, jotka vievät energiasi.

10 tapaa yksinkertaistaa elämää

  1. Pienennä. Jos jokin asia vie mielessäsi liikaa huomiota, kutista se.

  2. Vähennä. Pohdi, millä on merkitystä ja millä ei. Karsi jälkimmäiset pois.

  3. Keskitä. Jos hajotat voimasi eri suuntiin, minkä tahansa asian aikaansaaminen on haastavaa. Keskittäminen liittyy myös priorisointiin. Mikä on tärkeää, mikä vähemmän tärkeää ja mitä ilman voit olla?

  4. Ryhmittele. Elämän voi jäsentää esimerkiksi joukkoihin "perhe", "työ", "itsensä kehittäminen" ja "palautuminen”. Selkeästi ryhmiteltyinä asioihin on helpompi tehdä myös muutoksia.

  5. Järjestä! Pohdi, mikä on kaikkien tärkeintä ja siten painoarvoltaan suurinta. Varaa sille eniten tilaa ja aikaa. Mikä taas on vähemmän tärkeää? Jätä se vähemmälle huomiolle. Tätä voi soveltaa niin työelämään kuin vaikkapa vaatekomeroon.

  6. Etsi vastakohtia. Kun haluaa yksinkertaistaa jotain, kannattaa etsiä sen kontrastia. Mitä vasten se parhaiten hahmottuisi? Mitä asia ei ainakaan ole?

  7. Nivo osat yhteen. Jos lenkille lähteminen tuntuu vaikealta, mutta tiedät että parantaisi unenlaatuasi, muistuta itseäsi tästä. Luo tarina: kun lähden lenkille, stressi helpottaa ja saan illalla paremmin unta.

  8. Luo yhteyksiä. Kun liität asian tai tilanteen siihen yhteyteen, johon se kuuluu, se on selkeämpi mieltää. Yhteys tekee asiat ymmärrettäviksi.

  9. Etäännytä. Esimerkki: vanhempi näkee lapsensa heittäytyvän maahan karamellihyllyn edessä, hän saattaa sanoa itselleen: "Odotetaan hetki. Se menee kohta ohi." Tällä tavalla hän etäännyttää itsensä tilanteesta. Se antaa lisää aikaa ja tilaa.

  10. Luovu. Asiat yksinkertaistuvat, kun päästät irti siitä, mikä ei enää palvele. Samalla jokin uusi saa tilaa tulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?