Katri oli jo mennä nenäleikkaukseen – neljä naista kertoo, mikä on ollut vaikeinta hyväksyä omassa ulkonäössä

Julkaistu:

Ilta-Sanomien #oonhyvänäin-teemaviikosta on tullut somemenestys.
Ilta­-Sanomien ulko­näkö­paineisiin pureutuva teema­viikko on saanut monet miettimään, mitä he arvostavat kropassaan. Sen sijaan, että aina mietittäisiin, mikä minussa on vialla, #oonhyvänäin­-teemaviikko kannustaa olemaan armollisempi itselleen.

Teemaviikon aikana somessa on julkaistu jo yli 200 #oonhyvänäin­-kuvaa, joissa tavalliset suomalaiset – nuoret, naiset ja miehet – muistuttavat, kuinka tärkeää on hyväksyä itsensä sellaisena kuin on.

Minna: ”Olen pitänyt itseäni ulkopuolisena”

27 vuotta täyttävä Minna kiittelee #oonhyvänäin-teemaviikkoa. Se on auttanut häntä setvimään omia ajatuksiaan.

– Niin monilla nuorilla on tosi paljon paineita ja stressiä omasta ulkonäöstään. Jos nyt nuoretkin näkisivät ja tajuaisivat olevansa ihan hyvä näin, hän sanoo.

Minna ei ole aina ollut tyytyväinen ulkonäköönsä. Hänen ulkonäköpaineisiinsa vaikutti naiseksi kasvaminen.

– Rinnat ja takapuoli suurenivat ja painoa tuli yhtäkkiä lisää. Oli vaikea hyväksyä muutosta. Tunsin olevani läski, vaikka todellisuudessa sitä en ollut. Nämä olivat omia kuvitelmiani enkä osannut puhua kenellekään.

Lestadiolaisperheen kasvatti sai kuulla nimittelyä koulussa.

– Kun itse olen ollut yläasteella, lessuja on haukuttu aina. Olen pitänyt itseäni ulkopuolisena. Olen ollut erilainen huonolla tavalla.
Hän on jättänyt lestadiolaisuuden, mutta muistuttaa, kuinka tärkeää on olla kiusaamatta ketään.

– Mielestäni jokainen saa olla sitä mitä on eikä ketään saa uskonnon, ulkonäön tai minkään muun asian takia kiusata.

Some luo paineita. Minna muistaa selanneensa jonkun naisjulkkiksen kuvaa ja miettineensä, miksei hän ole samanlainen. Nainen toivoo, että osaisipa sitä aina rakastaa itseään, mutta aina ei vain osaa. Välillä sitä miettii, onko tarpeeksi riittävä muiden silmissä.

– Olen tällä hetkellä tyytyväinen itseeni. Mulla on tosi hyvä tukiverkosto, joka hyväksyy mut sellaisena kuin olen. Mä en ala muuttumaan kenenkään muun ihmisen takia erilaiseksi. Saan olla tällainen kuin olen, hän kiittää ja toivoo, että ihmiset muistaisivat useammin kehua toisiaan.

Muut tekivät Katrin nenästä ongelman

Lifestyle-bloggaaja Katri, 36, julkaisi #oonhyvänäin-hashtagilla kuvan sivuprofiilistaan, jota ei koskaan käännä kameraan.

– Kaikista suurin ahdistusta herättävä kehonosa minussa on ollut oma nenäni. Jos mua ei olisi yläasteelta siitä huomauteltu, en olisi osannut pitää sitä epänormaalina. En tiedostanut itse sitä ongelmaksi, mutta muut tekivät siitä ongelman, hän kertoo.
Parikymppisenä häntä yritettiin lohduttaa vertaamalla Barbra Streisandiin, Cheriin ja Steffi Grafiin, jotka olivat luoneet menestyksekkään uran kookkaasta nenästään huolimatta. Vertaukset tuntuivat hirveiltä.

Katri aloitti bloginsa kahdeksan vuotta sitten. Sinne on tullut myös ulkonäköä kommentoivia viestejä.

– Minulle kirjoitettiin, olenko ajatellut mennä nenäleikkaukseen ja olenko huomannut, että mulla on hirveän iso ja ruma nenä. Se herätti teiniaikaiset traumat.

Katri selasi YouTubesta meikkivideoita, joissa neuvottaisiin, miten nenää pystyisi pienentämään. Hän törmäsi mainokseen, jossa haettiin vapaaehtoisia kauneusleikkauksia käsittelevään ohjelmaan. Osallistujille luvattiin ilmainen kauneusleikkaus. Näin jälkeenpäin Katri on tyytyväinen siihen, ettei päässyt mukaan.

– Otin selvää nenäleikkauksesta. Kävin konsultaatiossa ja kuulin, että mun nenärusto jouduttaisiin murtamaan kokonaan eikä takeita onnistumisesta olisi. Vasta sitten rupesin miettimään, ettei tässä ole mitään järkeä.

Katri toivoisi ihmisten tajuavan, ettei some ole totuus. Upeilta näyttävät sometähdet kärsivät samoista ulkonäköpaineista kuin me muut.

– Varmasti kaikilla meillä on hetkiä, jolloin olemme omasta mielestämme hyvännäköisiä. On myös niitä hetkiä, kun peilistä katsoo järkyttävä pyryharakka takaisin. Ihan samalla tavoin on niillä ihmisillä, jotka ovat siellä somessa.

Täydellisen kuvan ottaminen on voinut vaatia parisataa epätäydellistä otosta ja sometähteä on voitu ehostaa tuntikausia sitä ennen.

– Ihmiset luulevat, että on normaalia herätä upeannäköisenä. Tavallisuus on mennyt pois muodista. Ei riitä, että on tavallisen näköinen, vaan pitäisi olla upea kaunotar. Jos ihminen saisi valita, olisiko hän tavis vai Instagram-julkkis, varmaan moni valitsisi ihan tavallisena ihmisenä olemisen, jos he tietäisivät, miten paljon kommenttia sometähdet saavat kuulla ulkonäöstään.

Meri: ”Mun viat eivät ole estäneet mua tekemästä, olemasta ja elämästä”

Ripsiteknikko Meri, 31, pitää #oonhyvänäin-kampanjaa erittäin tärkeänä asiana.

– Ulkonäköpaineet ovat ihan hirveitä ja vain pahenevat koko ajan. Some on pelottava paikka, jos siihen lähtee mukaan. Varmasti nuoremmat uskovat, että elämä on oikeasti sellaista, hän huomauttaa.

Meri haluaisi jokaisen ymmärtävän olevansa täydellinen sellaisena kuin on. Niin hän itsekin ajattelee.

– Olen elänyt 31-vuotiaaksi ja koko elämän mulla on mukana roikkunut myös mun kaunis kaksoisleuka, samoin puntari on aina näyttänyt liikaa. Joka paikka vähän roikkuu ja repsottaa ja vanhemmiten vain pahemmaksi menee. Mutta siltikin olen selvinnyt tähän ja olen tyytyväinen itseeni just tällaisena.

– Nämä mun viat eivät ole estäneet mua tekemästä, olemasta ja elämästä. Toivottavasti kaikki tajuaisi sen, että kaikista tärkeintä on rakastaa itseänsä sellaisena kuin on eikä saa antaa kenenkään yrittää muuttaa sua.
Meri on kasvatettu jo kotonaan hyvään itsetuntoon. Kaikilla ei ole samoin.

– Jos äiti on puhunut koko ikänsä siitä, että tuosta roikkuu ja tuosta roikkuu ja voi kauhea, että olen ryppyinen, niin kyllä lapsi oppii sen mallin. Jos lapsi näkee, ettei äiti ole tyytyväinen itseensä, miten lapsikaan voisi olla.

Raskaudet auttoivat Jennaa hyväksymään itsensä

Kehopositiivisuus on 29-vuotiaalle Jennalle sydäntä lähellä oleva teema. Kahden lapsen äiti kertoo olleensa hyvin kriittinen omaa kehoaan kohtaan.

– Paino on ollut mulle tosi vaikea asia pitkään. Olin 15-vuotias, kun syömishäiriöni puhkesi. Olen toipunut syömishäiriöstä mutta ollut vahvasti taipuvainen katsomaan itseäni vääristyneiden lasien kautta.

Jenna sanoo luoneensa itse paineet ulkonäöstään. Ulkopuolelta ei niitä juurikaan tullut.

– En olisi joskus pystynyt laittamaan itsestäni kuvaa, jossa en näytä timmiltä ja sporttiselta. Se on ollut niin vahvasti omassa päässä, miltä pitää näyttää.

Alle kuukausi sitten toisen lapsensa synnyttänyt Jenna julkaisi #oonhyvänäin-teemaviikolla luonnollisen kuvan itsestään.
– Toisen raskauden ja lapseni syntymän myötä olen löytänyt ihan eri itseni hyväksymisen tason, mille en ollut aiemmin päässyt. Pystyn julkaisemaan itsestäni kuvan, vaikken ole timmissä kunnossa ja raskauskiloja kannan vielä reilusti.

Hän on päässyt mielentilaan, jossa ymmärtää oman kroppansa olevan aivan hyvä näin. Tärkeintä on, että se toimii. Hän toivoisi muidenkin olevan armollisempia itselleen.

– Teen hyvinvoinnin ja terveyden kautta valintoja, jotka tuntuvat hyvältä enkä ulkonäön.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.