Nina, 29, sai ulkonäköpaineista tarpeekseen ja lakkasi seuraamasta ”kiiltokuvanaisia” somessa – ja se auttoi

Julkaistu:

Ulkonäköpaineet
Valtava osa suomalaisista kärsii somen aiheuttamista ulkonäköpaineista. Kaikkein eniten paineet koskettavat nuoria naisia.

Ilta -Sanomissa vietetään parhaillaan teemaviikkoa, jonka aikana pureudutaan ulkonäkö­asioihin. Ilta-Sanomien tuoreen ulko­näkö­kyselyn mukaan jopa yli puolet naisista kokee, että sosiaalinen media aiheuttaa heille ulko­näkö­paineita. Miehillä sama luku on neljänneksen.

Tilastojen suurin piikki nousee nuorten naisten keskuudesta, jossa jopa kolme neljästä kertoo kärsivänsä somen aiheuttamista ulkonäköpaineista. Saman ikäisillä miehillä vastaava luku on 40 prosenttia.

Ulkonäön murehtimiseen vastanneista yli 4600 naisesta 96 prosenttia kertoo murehtivansa ulkonäköään – toiset useammin, toiset harvemmin. Vain neljä sadasta sanoo, ettei murehdi ulkonäköään koskaan.

Erityisen huolestuttavaa on se, että jopa 40 prosenttia kaikista naisista kertoo murehtivansa ulkonäköään vähintään päivittäin. Miehistä asiaa vatvoo päivätasolla 28 prosenttia.

Kyselyyn vastasi yhteensä yli 7 000 suomalaista.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Samaistumispintaa somesta

29-vuotias Nina kertoo lopettaneensa tiettyjen ihmisten seuraamisen sosiaalisessa mediassa vääristyneiden kauneusihanteiden takia. Nina kutsuu tämän tyyppisiä somepersoonia ”pinnallisiksi kiiltokuvanaisiksi”.

– Olen lakannut seuraamasta liian pinnallisia kiiltokuvanaisia somessa. Seuraan vain niitä, jotka ovat terveitä roolimalleja, niin ulkoisesti kuin sisäisesti, Nina kertoo.

Ninan mielestä on ollut helpottavaa löytää sosiaalisesta mediasta ihmisiä, joiden elämä ei pyöri pelkän ulkonäön ympärillä. Se on auttanut myös oman minäkuvan rakentumiseen.

– Seuraan mieluummin ihmisiä, joiden elämä rakentuu ihan tavallisista asioista. Heihin pystyy vähän samaistumaankin.

Asenne ratkaisee

38-vuotias Anna on Ninan kanssa samoilla linjoilla. Hän kertoo taistelevansa ulkonäköpaineiden kanssa jatkuvasti, eikä vähiten somen ansiosta.

– Olen lopettanut tiettyjen ihmisten seuraamisen vain ja ainoastaan tämän asian vuoksi.
Anna korostaa, ettei lähes täydellinen ulkonäkö ole yhtä kuin oman navan tuijottaminen. Hän seuraa kyllä kuvankauniita julkkisnaisia, kunhan heillä on somen perusteella elämänasenne kohdillaan.

– Heillä pitää olla muuten hyvää asennetta ja positiivisuutta, kuten esimerkiksi Janni Hussilla tai Nanna Karalahdella. He ovat upeita ulkoisesti, mutta antavat elämästään myös muita näkökulmia, Anna mainitsee.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Ota kantaa

Aiheuttaako sosiaalinen media sinulle ulkonäköpaineita?

Kyllä 33% Ei 67%
Ääniä yhteensä 547

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt