F-ruokavalio on tutkitusti ihanteellinen suoliston ja aivojen kannalta – tästä siinä on kyse

Julkaistu:

Me Naiset
Myös aivot nauttivat ruokavaliosta, joka tukee suoliston ja siellä asustavien bakteerien terveyttä, kertoo kirjailija Soki Choi.
Suoliston ja aivojen yhteydestä puhutaan nyt paljon. On tutkittu, että suolistobakteereilla on tärkeä rooli paitsi yleisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä, myös aivojen hyvinvoinnissa.

Nykytutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että esimerkiksi stressi, ahdistuneisuus ja masentuneisuus voidaan yhdistää epätasapainoiseen suolistoflooraan eli suolistomikrobistoon.

Kerroimme aiemmin ruotsalaisen tutkija Soki Choin menestyskirjasta Suolistovallankumous – Näin suolistobakteerit vahvistavat aivojasi (WSOY), jossa Choi kuvaa lääketieteellisten tutkimusten kautta suolistobakteerien ja aivojen yhteyttä.

Yksi Choin viesteistä on se, että oikeanlaisella ruokavaliolla voi tukea suolistobakteerien hyvinvointia ja samalla aivojen terveyttä. Sekä aivot että suolistobakteeristo muuttuvat jatkuvasti ja heijastavat Choin mukaan sitä, mitä niille syötetään.

F-ruokavalio tukee suolistoa ja aivoja

Suolistossa on sekä hyviä että huonoja bakteereja. Huonoja bakteereita ruokkivat stressi ja runsaasti sokeria ja rasvaa sisältävät ruuat. Siksi epäterveellinen ruokavalio on huono niin suolistolle kuin aivoillekin.

Choi kertoo kirjassaan hyvien suolistobakteerien kannalta ihanteellisesta ruokavaliosta, jota hän kutsuu F-ruokavalioksi. Siihen kuuluvat muun muassa kuidut (fibre), kala (fish), fiksu paastoaminen (fasting) sekä värikkyys (ruotsiksi färggrann).

Ruokavalion ytimessä ovat kuitenkin myös länsimaisille hieman vieraammat fermentoidut ruuat. Niistä saa eläviä maitohappobakteereja, jotka tekevät hyvää suolistolle. Choin suosikkeja ovat korealainen kimchi ja kombutsa-juoma. Yhdessä grammassa kimchiä voi olla jopa miljardi maitohappobakteeria.

– Fermentoitua ruokaa syödään eniten Japanissa ja Etelä-Koreassa. Niissä maissa on pisin elinajanennuste koko maailmassa. Se on tuskin sattumaa, Choi on sanonut.

Lue yksityiskohtaiset ohjeet F-ruokavalioon täältä.

Lue myös:

Oletko jatkuvasti väsynyt tai alakuloinen? Selvitä 5 kysymyksellä, onko syynä sittenkin yleinen suolistovaiva

Suolistobakteerit voivat piillä jopa masennuksen takana – 6 asiaa, jotka niiden yhteydestä aivoihin on hyvä tietää

Milla, 25, kärsi vatsavaivoista pahimmillaan liki päivittäin – yksi muutos sai ne lopulta kaikkoamaan

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt