”En pysty käymään rannalla, koska jalkani ovat läskit”, murehtii 13-vuotias tyttö – näin rajuja ovat nuorten ulkonäköpaineet

rac

Julkaistu:

Studio
MLL saa vuosittain tuhansia yhteydenottoja nuorilta, jotka kamppailevat ulkonäköpaineiden kanssa.
– Haluaisin olla hoikempi, vaikka normaali­painoinen olenkin. Arjessa en pysty rentoutumaan, kun murehdin koko ajan. En halua miettiä kesää tai mitään reissuja, koska en pysty kulkemaan vähissä vaatteissa, vaikka haluaisinkin.

Näin sanoo 23­-vuotias nainen Ilta­-Sanomien kyselyssä.

– En pysty käyttämään shortseja tai käymään julkisella uima­rannalla, koska jalkani ovat läskit ja vatsani on täynnä vatsa­makkaroita.

Tämän kommentin takana on 13­-vuotias tyttö.

He eivät ole huolineen yksin: esimerkiksi noin puolet alle 20-vuotiaista kertoo murehtivansa omaa ulkonäköään vähintään kerran päivässä.

Tulos ei yllätä ensi viikolla uuden levyn julkaisevaa artistia, tubettajanakin tutuksi tullutta Pins.kua.

– Minusta ei ole mikään ihmettelemisen aihe, että nuorilla on paineita. Se on ilmiselvää, parikymppinen Pins.ku sanoo ISTV:n studiokeskustelussa.

Ulkonäön merkitys on nykyajassa ja korostunut, ja sosiaalinen media luo kuvastoa, johon moni vertaa itseään. Riippumatta kuvien todenperäisyydestä.
  • Millaiset ulkonäköasiat nuoria etenkin mietityttävät? Miten ulkonäköpaineita voisi keventää? Katso koko keskustelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Tarve jakaa tuntemuksia

Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL) saa vuosittain 20 000 yhteydenottoa nuorilta. Ne tulevat sähköpostin, chatin tai puhelimen välityksellä. Nuorilla on etenkin tarve jakaa epävarmuuden tunteitaan jonkun toisen kanssa.

– Moniin yhteydenottoihin, joissa nuori painii itsetuntonsa tai yksinäisyyteen liittyvien asioiden kanssa, liittyy kokemus siitä, että ei ole riittävän kaunis tai että on ruma, sanoo päivystystyönkoordinaattori Minna Wessman Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Nuori voi ajatella, että esimerkiksi kiusaaminen johtuukin siitä, miltä näyttää. On ehkä jopa oikeutettua. Ulkonäön muokkaamisesta voi silloin tulla tapa tukahduttaa ja kanavoida ikäviä tuntemuksia.

Paino ja seksuaalisuus mietityttävät

Tyypillisiä ulkonäköön liittyviä huolenaiheita ovat paino, oma ulkonäkö ja kehitys muihin verrattuna sekä se, löytääkö seurustelukumppanin. Tämä pätee kaikkiin sukupuoliin.

Seksuaali-identiteettinsä kanssa painiva nuori saattaa miettiä etenkin sitä, mitä muut ajattelevat, jos ei haluakaan olla stereotyyppisesti juuri se sukupuoli, johon on syntynyt.

– Voi olla kovat paineet siitä, että jos alkaakin pukeutumaan tai ilmaisemaan itseään toisella tavoin, mitä lähipiiri tulee siihen sanomaan, Wessman kertoo.


Paineet voivat olla niin kovat, että ne rajoittavat elämää. Kesäreissu rannalle jää tekemättä, koska päälle ei kehtaa pukea uimapukua. Omia hiuksia ei uskalla leikata sellaisiksi kuin haluaisi. Muita ei uskalla lähestyä, koska pelkää olevansa ”liian ruma”.


Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt