5 suomalaisnaista paljastaa painonsa ja pituutensa – taulukoiden mukaan he ovat ylipainoisia, kuvat todistavat toista

Elsa, Pinja, Mari-Anne, Salla-Mari ja Heidi paljastivat painoindeksinsä.

Taulukoiden mukaan ylipainoiset suomalaisnaiset Mari-Anne (vas.), Pinja, Elsa, Heidi ja Salla-Maria paljastivat painoindeksinsä.

19.9.2019 15:01

Ilta-Sanomat käsittelee juttusarjassa ulkonäköpaineita, jotka varjostavat monen nuoren elämää.

Yleisesti lihavuuden selvittämiseksi käytetään paino­indeksiä eli BMI:tä. Paino­indeksi mitataan jakamalla paino pituuden neliöllä.

Vaikka paino­indeksi on monelle suomalaiselle tuttu, kaikki eivät halua käyttää sitä. Paino­indeksi herättää myös asian­tuntijoissa kritiikkiä.

Professori ja sisä­tautien ja kliinisen ravitsemuksen erikois­lääkäri Aila Rissanen kertoi kesäkuussa Ilta-Sanomille pitävänsä paino­indeksiä erittäin huonona mittarina erityisesti kurvikkaille ja lihaksikkaille.

– Voi luoja! Olen iloinen voidessani sanoa, että painoindeksi kertoo erittäin vähän.

Vaikka painoindeksi näyttääkin Rissasen mukaan merkittävästi ylipainoisille suuntaa ylimääräisesti painosta, olisi Rissasen mielestä aika sanoa hyvästit painoindeksille.

Tämän todistivat myös tavalliset suomalaisnaiset, jotka paljastivat kesän alussa pituutensa ja painonsa. Painoindeksi ei todellakaan kerro kaikkea!

Ulkonäköpaineita käsitellessä on taas aika muistuttaa siitä, että itsetuntoa ei kannata rakentaa painoindeksin pohjalta. Teemaviikon kunniaksi joukko naisia kertoo jälleen painonsa ja pituutensa.

Elsa, 19

175 senttiä pitkän ja 96 kiloa painavan Elsan painoindeksi on 31,30. Painoindeksin mukaan luku tarkoittaa merkittävää ylipainoa.

– Yläasteella kuulin aina koulun terveydenhoitajalta, että olen ylipainoinen, ja että pieni painonpudotus olisi hyvä ihan vaan minun terveyteni kannalta. Olen aina kytännyt painoindeksiä, koska hei, sehän on ihan superhyvä tapa mitata, sopiiko siihen oikeaan muottiin.

Elsa kertoo painoindeksin lukeman ahdistavan häntä.

– Totta kai tuntuu oudolta lukea, että olen merkittävästi ylipainoinen, sillä en kuitenkaan koe näyttäväni siltä.

Myös hänen lähipiirinsä on hämmästellyt puntarin lukemaan. Elsa onkin hiljalleen alkanut ymmärtää, ettei painoindeksi kerro kaikkea.

– 96 kiloa lukuna tuntuu tosi isolta, mutta pyrin käyttämään peiliä mieluummin ulkonäön määrittelyyn kuin vaakaa tai painoindeksiä.

– Ylipainoa ja alipainoa ei tarvitse ihannoida, mutta itsestään saa pitää minkä painoisena tahansa, Elsa jatkaa.

Elsa myöntää, että suhde omaan vartaloon on vaihteleva.

– On päiviä jolloin tekee mieli pukeutua säkkiin, mutta joskus tykkään tosi paljon siitä, miltä näytän.

Elsa ei mieti, mitä muut hänestä ajattelevat. Ulkonäköpaineet syntyvät sen sijaan omista ajatuksista. Nuori nainen kuitenkin työstää itsetuntoon liittyviä negatiivisia ajatuksia.

– Ei kannata siis liikaa tuijottaa vaakaa tai painoindeksiä, koska kumpikaan ei loppupeleissä kerro ruumiinrakenteesta mitään.

Pinja, 24

24-vuotias Pinja on 167 senttiä pitkä ja painaa noin 94 kiloa. Se tarkoittaa painoindeksilukemaa 33,71.

Vaikka painoindeksin mukaan Pinja on ylipainoinen, taulukoiden lukemat eivät saa juurikaan painoarvoa.

– En elä lukujen mukaan. Oma painotavoitteeni on se paino, jossa minulla on hyvä olla.

Pinja ei seuraakaan painoindeksiä.

– En omista edes vaakaa!

Pinja uskoo, että painoindeksin aktiivinen seuraaminen saattaisi aiheuttaa turhia ulkonäköpaineita.

– Nykyään ehdin ajatella painoani vain harvoin, on niin paljon muita merkittävämpiä asioita mietittävänä.

Vaikka Pinjalla on terve suhtautuminen omaan kroppaan, myös huonoja päivä sattuu kohdalle.

– Joinakin päivinä itkettää ja joinakin naurattaa. Koen tietenkin ulkonäköpaineita, mutta eniten muodostan niitä omassa päässäni – enkä niinkään toisten mielipiteistä.

Mari-Anne, 30

171 senttiä pitkän ja 96,1 kiloa painavan Mari-Annen painoindeksi on 32,9.

– Painoindeksi tuntuu hurjalta, mutta en seuraa indeksilukemaa. Painoa en juurikaan seuraa, käyn vaa'alla maksimissaan kerran viikossa.

Mari-Anne kertoo olevansa tyytyväinen vartaloonsa, vaikka hänen mukaansa painoa voisi olla vähemmänkin.

– Liikun suhteellisen aktiivisesti kuntosaliharjoittelun muodossa ja koen olevani enemmän lihaksikas kuin lihava. Toki tulee päiviä, jolloin ei ole niin itsevarma olo, mutta luulen, että jokaisella tapahtuu vastaavaa.

Salla-Mari, 19

168 senttiä pitkän ja 76,5 kiloa painavan Salla-Marin painoindeksi on 27,10. Se tarkoittaa lievää ylipainoa.

– Nykyisin en välitä painoindeksistä läheskään niin paljon kuin nuorempana, jolloin se tuntui aina siltä, että on liian lihava, vaikka peilikuvan mukaan olisikin ihan sopusuhtainen.

Salla-Mari onkin sinut itsensä kanssa painoindeksin lukemasta huolimatta.

– Olen tyytyväinen omaan kroppaani, vaikka parannettavaa on aina.

Heidi, 22

Heidin BMI on 29,74 – pituutta hänellä on 164 senttiä ja painoa 80 kiloa.

Hän ei enää seuraa painoindeksiä, sillä sen vahtiminen aiheutti hänelle vuonna 2015 ortoreksian. Se on syömishäiriö, joka oireilee pakkomielteisen terveellisenä syömisenä.

– Olin ollut koko nuoruuteni ja lapsuuteni ylipainoinen.

Heidi on ajoittaisesta taistelusta huolimatta onnistunut voittamaan sairauden pahimmat vaiheet. Parantumisen myötä paino on noussut, ja se on vaatinut jälleen totuttelua.

– Olen paljon onnellisempi nyt. Sairaana oma suhtautuminen kehooni oli niin vääristynyt, että pelkäsin nähdä edes ystäviäni, koska olin mielestäni niin lihava.

Heidi myöntää kärsivänsä edelleen ulkonäköpaineista.

– Olen yhä tiellä tasapainoiseen elämään. Tavoitteenani on löytää ilman vaakaa se onnellinen ja tyytyväinen olo omassa kropassa. Tiedän kasvattavani helposti lihasmassaa, joten painoindeksin jatkuva seuraaminen ja kaloreiden laskeminen sairastuttaisi minut uudestaan ortoreksiaan.

– En suosittele kenellekään ylipainoa, mutta olen itse todennut, että olen mieluummin psyykkisesti terve kuin normaalipainoinen, Heidi lisää.

Korjattu juttuun Salla-Marin nimen kirjoitusasu kello 16.47.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?