Tommi myi jatkuvan väsymyksen itselleen luonnollisena olona – unilääkärin hyvän unen reseptissä on yksi avainsana

Julkaistu:

Uni
Jopa epänormaaliin väsymykseen voi tottua, selviää unilääkäri Henri Tuomilehdon uudesta kirjasta. Hyvä uni perustuu vireystilan hallintaan.
– Tajusin olleeni oikeastaan jatkuvasti todella väsynyt. Mutta koska väsymykselle löytyi aina niin monia hyviä selityksiä, olin onnistunut myymään väsymyksen itselleni luonnillisena olotilana.

Näin kertoo 48-vuotias Tommi unilääkäri Henri Tuomilehdon ja Jouni Vornasen uudessa kirjassa Nukkumalla menestykseen (Tammi).

Toisinaan Tommi kertoo olleensa uupumuksensa takia useita päiviä liki toimintakyvytön.

– Minua ihmetytti, miksi painoni junnasi paikoillaan, vaikka yritin mitä taikatemppuja. Se oli outoa, sillä treenasin todella aktiivisesti ja ruokailutottumukseni olivat kunnossa, Tommi kertoo.

Asiaa setviessä ilmeni, että paino-ongelman syy löytyi unesta. Tomilla todettiin vaikea-asteinen uniapnea. Keho ei päässyt sen vuoksi palautumaan yön aikana eikä enää toiminut normaalisti.

Hyvän unen resepti

Uniapnea avasi Tommin silmät huomaaman, kuinka helposti oma väsymys jää huomaamatta. Vetämättömään oloon tottuu moni muukin, on kyse sitten unihäiriöstä tai siitä, että aktivoi itseään vielä illallakin turhan virkeäksi.

Tuomilehto tarjoilee kirjassaan ”hyvän unen reseptin”. Sen avainasiana voi pitää sanaa rytmi. Hyvä uni liittyy vireystilan hallintaan, joka perustuu arjen rytmitykseen.

– Hyvä yö rakennetaan päivän aikana, Tuomilehto tiivistää.

Tuomilehto on laatinut kirjaansa esimerkkipäivän, joka auttaa rytmittämään arkea niin, että nukahtaminen olisi mahdollisimman helppoa ja lepo laadukasta.

Koostimme 10 vinkkiä oman päivän rytmittämiseen:
 1. Herää joka arkiaamu mieluusti samaan aikaan (esimerkiksi klo 7). Viikonloppuisin voit lekotella hieman pidempään, mutta älä keikauta rytmiä päälaelleen.
 2. Käynnistä päivä terveellisellä ja riittävän kokoisella aamupalalla. Sillä saat tankin täyteen energiaa päivän haasteista selviämiseen.
 3. Nauti virkistävä välipala, kuten rahkaa, täysjyväleipää tai pähkinöitä.
 4. Mitoita lounas kulutuksesi mukaan. Jos et tee fyysistä työtä, syö kevyemmin. Kun pidät annoskoon maltillisena, varmistat, että mieli on virkeä ja energiataso korkealla myös iltapäivän aikana.
 5. Muista välipala ja ota pikatorkut. Jos koet tarvitsevasi lisävoimia loppupäivään, enintään puolen tunnin mittaiset torkut voivat olla paikallaan.
 6. Nauti heti kotiin tullessasi tai ennen töistä lähtöä helposti sulava voimavälipala.
 7. Lähde alkuillasta liikkumaan, lenkille, salille tai uimaan tai tee kotiaskareita reippaasti. Liikkumien kasvattaa unipainetta.
 8. Syö kunnon illallinen tai tuhti iltapala. Koosta illallinen hyvälaatuisista hiilihydraateista sekä hyvien rasvojen ja proteiinien lähteistä. Silloin edesautat palautumista yön aikana etkä ole illalla nälkäinen.
 9. Laita puhelin pois paria tuntia ennen sänkyyn suuntaamista. Kun mieli rauhoittuu, myös aivot rauhoittuvat nopeammin palauttavaan syvän unen tilaan.
 10. Mene nukkumaan, kun ruokailun jälkeen alkaa väsyttää. Arkisin sänkyyn on hyvä mennä ennen kello yhtätoista.
Kellonajat ovat suuntaa antavia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt