Kutina ja väsymys voivat olla merkki maksan sairaudesta – PBC on tärkeää todeta ajoissa

Julkaistu:

Maksasairaudet
Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että kaikki maksasairaudet eivät johdu alkoholista. Terveystarkastuksessa havaittujen kohonneiden maksa-arvojen syy on aina selvitettävä.
Kun Pohjois-Savossa asuvan Eila Jauhiaisen, 58, jalkoja ja jalkateriä alkoi kutittaa flunssan jälkeen, hän ei osannut heti huolestua. Välillä jalkojen kutina helpotti, mutta pian se taas palasi ja paheni entisestään. Sietämättömintä se oli iltaisin ja öisin.

– Ajattelin, että ehkä kuvittelen kutinan ja raavin vain huvin vuoksi. Kutina on ehkä sellainen oire, että sitä ei osata ottaa niin vakavasti, Jauhiainen pohti jutussamme.

Sairaanhoitaja antoi Jauhiaisen pyynnöstä lähetteen maksakokeeseen, joka ei kuitenkaan lääkärin mielestä aiheuttanut jatkotutkimuksia, koska arvot olivat vain lievästi koholla.

Lopulta Jauhiainen etsi netistä tietoa sairauksista, joihin kutina kuului. Yksi oli hänelle entuudestaan tuntematon PBC eli primaari biliaari kolangiitti. Se on tulehduksellinen maksasairaus, joka todettiin myös Eilalla. Asia varmistui verikokeissa.
PBC on lisääntynyt länsimaissa. Suomessa todetaan vuosittain 30–50 uutta sairaustapausta, kertoo Munuais- ja maksaliitto tiedotteessaan.

Sairauden taustalla on synnynnäinen alttius. Arvellaan, että sen laukaisee ympäristön kemiallinen ärsytys kuten tupakointi, hiusvärit, kynsilakka, pesuaineet tai asuinympäristö.

Voi johtaa maksakirroosiin

PBC todetaan useimmiten oireettomassa vaiheessa ja sattumalta esimerkiksi terveystarkastuksessa, kun selvitetään syytä kohonneisiin maksa-arvoihin. Sairastuneista 90 prosenttia on 40–60-vuotiaita naisia.

PBC aiheuttaa tulehdusreaktion, joka johtaa sappiteiden vaurioitumiseen. Sairauden edetessä maksasolukko tuhoutuu ja korvautuu sidekudoksella, mikä voi johtaa ajan kuluessa maksakirroosiin.

Väsymys yleisin oire

PBC etenee yleensä hitaasti. Sen yleisin oire on väsymys. Sairauden jatkuessa jopa 70 prosentilla on elämää häiritsevää uupumusta.

Joka toisella sairastuneesta on kutinaa, ja 10 prosentilla se on sietämätöntä. Lisäksi sairauteen voi liittyä keltaisuutta, osteoporoosia, kolesteroliarvojen nousua, niveloireita sekä suun ja silmien kuivuutta.

On tärkeää, että PBC todetaan ajoissa, koska lääkitys estää valtaosalla sairauden etenemisen kirroosiasteelle. Siksi esimerkiksi terveystarkastuksessa havaittujen kohonneiden maksa-arvojen syy on aina syytä selvittää.

– Monet sairastuneet kohtaavat paljon ennakkoluuloja, sillä moni luulee edelleen, että kaikki maksasairaudet johtuisivat alkoholista. PBC:n oireet ovat usein näkymättömiä, minkä vuoksi läheisten, ystävien tai työtoverien voi olla vaikea ymmärtää sitä, miten paljon se vaikuttaa sairastuneen elämänlaatuun, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö, TtM Hanna Eloranta.

PBC:tä ei voida ehkäistä ennalta, mutta sitä kyetään hoitamaan tehokkaasti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt