Anna tulla, jos siltä tuntuu! Näin opit sanomaan suorat sanat – Anna Perhon 6 neuvoa

Anna Perho neuvoo uudessa kirjassaan, kuin omat ajatukset voi tuoda esiin napakasti, mutta kohteliaasti.

Mitä maailmasta tulisi, jos kukaan ei uskaltaisi olla avoimesti eri mieltä?

7.9.2019 15:08

Se tunne, kun tekisi mieli sanoa jotain painokasta. Mutta mitä jos sen teen? Menetänkö kasvoni? Saanko potkut? Jättääkö kumppani minut? Tällainen pohdinta on varsin todellista, tietää valmentaja, tietokirjailija Anna Perho.

Perhon uusin kirja Suorat sanat (Otava) käsittelee sitä, kuinka itseä häiritsevät asiat voi ottaa puheeksi – kohteliaasti, mutta napakasti.

Moni on valmis vääntymään vaikka millaiselle mutkalle sen sijaan, että kertoisi suoraan asioista, jotka vaivaavat mieltä.

– Kiinnostuin alun perin siitä havainnosta, että melkein missä tahansa ihmissuhteissa, on kyse sitten työporukasta, parisuhteesta tai ystävyksistä, on asioita, joista tietoisesti vaietaan. Miksi on niin vaikeaa puhua joistain aiheista, ja mitä sille voisi tehdä? Mitä syvemmälle aiheeseen kaivauduin, sitä vakuuttuneemmaksi tulin, että aiheessa on helposti ainekset yhteen kirjaan, Perho sanoo.

Perho tunnustaa itsekin vähän väliä sortuneensa vaikenemiseen.

– Vaikka olen tämän prosessin aikana tullut tietoisemmaksi siitä, mitä vaikeissa kommunikaatiotilanteissa tapahtuu, joudun pinnistelemään ottaakseni opit käyttöön. Tätä tapahtuu myös varsin arkisissa yhteyksissä: viitsinkö sanoa puolisolle, että harmittaa kun hän jättää pyykit pyykkikorin viereen? Jos sanon, vaikutanko turhasta niuhottajalta? Alammeko kinastella jostain muustakin? Enkö voisi vain nostaa pyykit koriin ja jatkaa elämääni?

Anna Perho on pohtinut myös omassa elämässään sitä, miten hän toimii haastavissa kommunikaatiotilanteissa.

Hiljaa oleminen turvallisempaa

Väistelemme vaikeita puheenaiheita, koska ne pakottavat meidät kohtaamaan vaikeita tunteita. Vaikka kissa kannattaisi nostaa pöydälle, tuntuu turvallisemmalta olla hiljaa.

– Silloin emme ota huomioon, että pidemmän päälle panttaaminen voi johtaa isoihin ongelmiin. Jos tarpeista ja toiveista ei koskaan kerrota, jossain vaiheessa painesäiliö räjähtää.

Se, mikä tuntuu yhdestä vaikealta, voi olla toiselle superhelppoa.

– Myös kemia ja suhteet vaikuttavat: on helppo antaa palautetta lapselleen, mutta teepä sama esimiehellesi. Yleistäen veikkaan, että työpaikoilla korjaava palaute, alisuoriutumiseen puuttuminen, loukkaantumiset ja erilaiset epävarmuuden ilmaisut voisivat olla melko tyypillisiä vaikenemisen aiheita.

Sanominen kannattaa

Olennaisin syy vaikenemiseen on kasvojen ja aseman menettämisen pelko. Kelpaanko enää, jos asetun poikkiteloin tai en esimerkiksi suostu kaikkeen, mitä muut ehdottavat?

On henkisesti helpompaa lykätä vaikeista asioista puhumista kuin ottaa riskin niiden esiin tuomisesta. Ihminen on suorastaan virittynyt hankaluuksien välttämiseen.

– Tyypillinen esimerkki väärästä vaikenemisesta on se, ettei uskalla sanoa mihinkään ei. Kieltäytyvä ihminen kohtaa monenlaisia riskejä: toinen osapuoli voi möksähtää, kieltäytyjä kuvittelee saavansa hankalan tai laiskan ihmisen maineen, mielessä on oletus siitä että hyvä ihminen ei kieltäydy.

Avautuminen kuitenkin kannattaisi. Pidemmän päälle vaikeneminen alkaa ahdistaa ja nakertaa esimerkiksi parisuhteen tai työpaikan ilmapiiriä.

Sitä paitsi mitä maailmasta tulisi, jos kukaan ei uskaltaisi olla avoimesti eri mieltä? Potentiaalia ja ideoita jäisi käyttämättä. Ongelmat kasvaisivat, kun niistä puhumista välteltäisiin.

Harjoittele

Suoruutta voi onneksi harjoitella. Esimerkiksi kieltäytyminen on harjoittelua vaativa taito. Ei ole tyhmä ajatus treenata kieltäytymisiä mielikuvaharjoituksilla.

Se onnistuu esimerkiksi näin: Käy tilanne mielessäsi etukäteen läpi. Miten aloitat keskustelun? Miten oletat toisen reagoivan? Mitä voisit sanoa, jos hän alkaa vängätä vastaan? Mikä olisi hyvä lopputulos?

– Mieti myös tunnetilaa, joka sinulla on sen jälkeen, jos olet vastentahtoisesti myöntynyt johonkin verrattuna siihen, että pysyt kannassasi ja kieltäydyt. Kieltäytyminen tuottaa hetkellisesti epämiellyttäviä tuntemuksia, mutta kumpi vaihtoehto tuottaa hyvä fiiliksiä pidemmällä aikavälillä?

Näin opit sanomaan suorat sanat – 6 vinkkiä

  1. Anna palaute nopeasti, suoraan ja selkeästi. Kerro, mitä toivot tapahtuvan, ja mieti palautteen saajan kanssa keinoja.

  2. Kiitoksiin pätee sama sääntö kuin palautteeseen: kun havaitset jotain, mistä on syytä kiittää, tee se heti. Mitä sähäkämpi yhteys tekemisellä ja kannustuksella, sitä tehokkaampi kiitoksen vaikutus on.

  3. Kun olet mokannut ja loukannut toista, pyydä anteeksi. Tee sekin nopeasti, selkeästi ja selittelemättä.

  4. Jos olet itse tullut loukatuksi, ota se esiin. Yritä pysyä rauhallisena ja kerro, miltä sinusta tuntuu, ja mitä toivoisit loukanneelta osapuolelta.

  5. Opettele sanomaan ei. Kieltäytyminen on rajojen vetämistä, ajanhallintaa ja omien arvojen määrittelyä. Kukaan muu ei tee sitä puolestasi. Jos haluat, että sinulla on aikaa tärkeinä pitämillesi asioille, kieltäytyminen jostain muusta on väistämätöntä. Harjoittele ein sanomista asioissa, jotka eivät ole maata mullistavia. Kokeile ensin vaikka ei-sähköpostien lähettämistä.

  6. Kun tiedät, että et voi tai halua ottaa tarjottua tehtävää vastaan, kerro perustelusi kohteliaasti, mutta rehellisesti.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?