Professori antoi 2 matematiikan tehtävää, jotka jokaisen pitäisi hallita arjessaan – osaisitko sinä ratkaista? - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Professori antoi 2 matematiikan tehtävää, jotka jokaisen pitäisi hallita arjessaan – osaisitko sinä ratkaista?

Muistatko, mitä eroa on mediaanilla ja keskiarvolla?

26.8.2019 16:30

Miksi matematiikka on niin tärkeää, että sitä täytyy osata? Matematiikan professori Samuli Siltasella on vastaus tähän ikuisuuskysymykseen.

– Jokaisen on hyvä perehtyä jonkin verran matematiikkaan, koska se toimii mielen kuntosalina. Matemaattisen ajattelun tuoma johdonmukaisuus ja suuruusluokkien taju auttavat arjessa, esimerkiksi asuntolainaa pohtiessa, Siltanen perustelee.

Sitten on vielä tämä:

– Maailma on muuttunut digitaaliseksi ja matematiikka on siinä keskeisessä osassa. Matematiikkaa on Instagramin filttereissä, älypuhelimen sovelluksissa ja tekoälykin suorittaa vain yhteen- ja kertolaskuja. Tiedonhaluisella ihmisellä voi olla halu ymmärtää asioita syvemmin, vaikka laitteiden käyttö ei sitä vaadi.

Parhaiten matikka pysyy hallussa, kun sitä käyttää päivittäin. Siksi Siltanen kehottaa laskemaan päässä esimerkiksi ostosten summia. Lukujen pyörittely pitää myös muistin virkeänä.

– Kokonaisuuden hallinta parantuu, kun on matemaattista ymmärrystä. Matemaattiset osat on aina mahdollista saada täysin oikein. Jos etukäteen laskee, miten pitkälle bensa riittää, ei automatka ainakaan mene pieleen bensan loppumisen takia.

Ja ei kun kokeilemaan!

Kodin Kuvalehti pyysi Siltaselta kaksi matemaattista asiaa, joiden hallitsemista on hyötyä tavallisessa arjessa. Testaa ensin muistatko, mitä eroa on mediaanilla ja keskiarvolla (testi alla). Ja sen jälkeen testaa täällä, tunnetko prosenttien ja prosenttiyksiköiden erot.

Tämä on Kodin Kuvalehden tuottama artikkeli, joka on alun perin julkaistu menaiset.fi:ssä.

Lue myös:

Pääsisitkö yläkouluun? Testaa, osaatko alakoulun matematiikan oppimäärän!

Tiedätkö suomen kielen yleisimmät sanat? Tee 10 kysymyksen testi, jonka tulos voi yllättää

Tiedätkö Euroopan maiden pääkaupungit? Tee testi, joka saattaa vetää nöyräksi – 12 oikein on hyvä suoritus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?