Lähes joka toinen voi kokea ahdistavan unihalvauksen – yksi keino voi helpottaa järkytystä

Julkaistu:

Me Naiset
Unihalvauksessa on kyse siitä, että valve ja REM-unen piirteet sekoittuvat. Unihalvaus tuntuu pelottavalta, mutta on onneksi vaaraton.
Nyt kuolen.

Muistan ajatuksen edelleen selkeästi. Olin juuri herännyt unesta keskellä yötä ja makasin sängyssäni. Samalla huomasin, että makuuhuoneen ovella seisoi tumma hahmo. Tiesin, että hän halusi satuttaa minua. Halusin pompata ylös ja juosta karkuun, mutta en pystynyt liikuttamaan sormeanikaan. Halusin huutaa apua, mutta ääntä ei tullut.

Olin täysin avuton ja kykenin vain odottamaan, että hahmo tulisi päättämään päiväni. Odotin ja odotin, mutta mitään ei tapahtunut. Loputtomalta tuntuneen ajan jälkeen hahmo katosi näkökentästä, ja pystyin taas liikuttamaan raajojani. Valvoin aamuun asti ajatellen, että olen sekoamassa.

Aamulla naputtelin oireet hätääntyneenä Googleen. Eteeni avautui liuta artikkeleita unihalvauksesta. En ollut koskaan kuullutkaan moisesta. Artikkelin mukaan unihalvauksessa on kyse siitä, että valve ja REM-unen piirteet sekoittuvat. Aivot jäävät hetkeksi eräänlaiseen välitilaan.

– Aivot heräävät, mutta tietyt REM-unen aikaista lihashalvausta säätelevät mekanismit eivät napsahda pois päältä samaan aikaan, tutkijatohtori Katja Valli Turun yliopistosta selittää.

Valli kertoo, että REM-unen aikana suuri osa lihaksista on halvaantuneessa tilassa. Kyseessä ovat niin kutsutut luurankolihakset, joita tarvitaan esimerkiksi liikkumiseen ja puheen tuottamiseen. Niiden halvausta säätelevä mekanismi sijaitsee syvällä aivorungossa, eikä se välttämättä kytkeydy pois päältä heti herätessä suoraan REM-unesta.

– Hengityslihaksisto ja esimerkiksi silmän lihakset toimivat REM-unessa. Käytännössä ihminen pystyy siis avaamaan silmät, mutta ei liikkumaan tai puhumaan.

Stressi keskeinen tekijä

Kyse on melko yleisestä ilmiöstä. Kyselytutkimusten mukaan 10–50 prosenttia väestöstä kokee elämänsä aikana unihalvauksen. Useimpien kohdalla unihalvaus toistuu vain kerran tai pari, mutta esimerkiksi narkolepsiapotilaat saattavat kärsiä toistuvista unihalvauksista.

Vallin mukaan keskeinen tekijä unihalvauksen synnyssä on stressi. Tunnistan asian omalla kohdallani: ensimmäisen unihalvauksen saadessani olin erittäin stressaantunut töistä ja nukkunut pidempään huonosti.

– Myös stressiin usein liittyvä univaje on sitä kautta merkittävä tekijä unihalvauksissa, Valli lisää.

Toisen unihalvauksen sain työmatkalla Ugandassa. Söin reissulla malarialääkkeitä, joista jotkut saavat unioireita, esimerkiksi toistuvia painajaisia.

– Monilla keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä on todettu olevan vaikutusta uneen. On siis mahdollista, että malarialääkkeellä ja unihalvauksella on jonkinlainen yhteys, mutta tieteellistä varmuutta asiasta ei ole.

Menee itsekseen ohi

Entä pelottava hahmo makuuhuoneessani? Ja myöhemmin näkemäni varas tunkeutumassa huoneeseeni?

Unihalvaukseen liittyy usein hallusinaatioita, ja ne ovat lähes poikkeuksetta pelottavia. Moni unihalvauksen kokenut kuvailee aistineensa jonkinlaista pahuutta. Pelottavista hallusinaatioista kertovat myös unihalvauksen nimitykset muissa kulttuureissa. Esimerkiksi Thaimaassa unihalvaus tunnetaan nimellä phi um, joka tarkoittaa ”aaveen peittämää”.

Jo pelkästään kokemus halvaantumisesta on karmiva, mutta hallusinaatiot kruunaavat tilanteen ahdistavuuden. Vallin mukaan kyse on hypnopompisesta hallusinaatiosta eli valveunesta.

– Unihalvaus on todella pelottava kokemus, jos ei tiedä, mistä on kyse, hän toteaa.

Vallilla on omakohtaista kokemusta. Hän sai ensimmäisen unihalvauksensa yliopistossa opiskellessaan ennen erikoistumistaan unitutkimukseen.

– Ehdin muodostaa päässäni kunnon kauhuleffaskenaarion. Ajattelin, että olen halvaantunut, ja minut viedään ruumishuoneelle ja minulle tehdään ruumiinavaus, vaikka olen hengissä. Toisen unihalvauksen sattuessa tiesin, mistä oli kyse, ja pystyin suhtautumaan siihen tutkijan uteliaisuudella.

Kun unihalvaus on päällä, se tuntuu kestävän ikuisuuden. Oikeasti kesto on muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin. Tila menee ohi itsestään: hallusinaatiot häviävät ja liikkumiskyky palautuu normaaliksi. Palautumista voi koettaa nopeuttaa esimerkiksi puristamalla kättä väkisin nyrkkiin.

– Tärkeintä on kuitenkin tietää, ettei unihalvaus ole millään tavalla vaarallinen. Se menee aina ohi itsekseen eikä aiheuta minkäänlaisia haittoja.

Tämä on Me Naisten tuottama artikkeli, joka on julkaistu alun perin menaiset.fi:ssä.

Lue myös:

9 yleisintä unta ja mitä ne tarkoittavat – psykologi kertoo

Näyttelijä Heidi Herala hakeutui aivoleikkaukseen yöllisten kauhukohtausten vuoksi: Ne ovat jättiläispelästymisiä ja sitä luulee kuolevansa

Yhtenä yönä Johanna ei vain enää nukahtanut ja siitä alkoi 12 vuoden piina – nyt hän kertoo oivalluksesta, josta on ollut eniten apua

Miksi nukkuessa tulee erektio? Onko melatoniinista todella apua? 11 tiukkaa kysymystä unitutkijalle

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt