Mariannea hävettää tienata 20 000 e/kk: ”Näen miten muut kituuttavat ja minä ajan kahdella uudella Bemarilla”

Julkaistu:

Me Naiset
Rahattomuus hävettää, mutta niin hävettää myös vauraus, selviää Me Naisten kyselyssä.
Saako varakkuutensa näyttää? Voiko rahasta puhua avoimesti, jos varallisuutta on runsaasti? Me Naisten kysely osoittaa, että nämä kysymykset askarruttavat suomalaisten mieliä.

Kerroimme viime viikolla lääkärinä työskentelevästä Miinasta, 41, joka ei kehtaa puhua hyvistä tuloistaan.

Artikkelin yhteydessä kysyimme lukijoiltamme rahaan liittyvästä häpeästä ja kehtaamattomuuden kokemuksista.

Valtaosa vastaajista kertoi häpeävänsä huonoa taloudellista tilannettaan. Moni kertoi tuntevansa häpeää erityisesti silloin, kun rahattomuus käy ilmi keskustelussa ystävien tai muun lähipiirin kanssa.

Samalla kyselystä kävi ilmi, ettei suuria tulojaan kainosteleva Miina ole tunteidensa kanssa yksin.

39 prosenttia vastaajista kertoi salailevansa ja nolostelevansa hyviä tulojaan tai säästöjään.

Kateus ahdistaa

38-vuotias Marianne* kertoo tienaavansa nykyään noin 20 000 euroa kuussa, kun hänen esimiehensä nosti taannoin hänen palkkaansa 6 000 eurolla kuussa. Tienesteistä nauttiminen hyvällä omallatunnolla on Mariannelle hyvin vaikeaa.

– Koen valtavaa häpeää ja huonommuutta siitä, että tienaan järjettömiä, kohtuuttomia ja epäoikeudenmukaisia summia. Miksi minulle maksetaan 10 kertaa sairaanhoitajan palkka? Osaamiseni ei ole niin korkeatasoista, että tämä olisi kohtuullista, Marianne kertoo.

– Näen, miten muut kituuttavat, ja samalla minä ajan kahdella uudella Bemarilla. Syömme ulkona lähes joka päivä. Silti meillä on ylimääräistä rahaa.

Marianne välttelee rahasta puhumista aina, kun se on mahdollista. Hän ei halua, että muut ovat hänelle kateellisia.

– En uskalla puhua tuloistani kuin mieheni kanssa, hän kertoo.

– Rakastan sitä, jos naapurilla on uudempi auto tai hän näkyy verokoneessa minua ylempänä. Minulle tulee hyvä mieli, kun toisilla menee minua taloudellisesti ”paremmin”.

Vain perhe tietää todellisen palkan

Vuonna 2018 suomalaisten keskipalkka kuukaudessa oli 3 470 euroa. Vuodessa se tekee 41 640 euroa. Nyt jo eläkkeelle jäänyt Tiina*, 69, tienasi työuransa viimeiset 10 vuotta yli 100 000 euroa vuodessa.

– Mieheni ja lapseni sekä yksi siskoistani tietää palkkani. Muille en kehtaisi kertoa. Jotenkin hävettää olla hyväosainen, vaikka olen totisesti tehnyt töitä paljon, hän toteaa.

Tiina kertoo, että yrittää vaihtaa puheenaihetta heti, jos joku alkaa keskustella hänen kanssaan rahasta. Erityisesti tuloista puhuminen on hänelle vaikeaa. Nea*, 36, kertoo puolestaan välttelevänsä hankinnoistaan puhumista.

– Olen hyväpalkkainen enkä voi nauttia siitä avoimesti. Matkustelut ja ulkona syömiset, hankinnat (vaikka olisivat tarvehankintoja) joudun pääosin salaamaan. Haluaisin vaihtaa hienomman ja uudemman auton, mutten tiedä, uskallanko tehdä sitä. Se herättäisi ihmetystä lähipiirissäni.

30-vuotias Piritta* on perinyt varallisuutensa ja huolehtii siitä sijoittamalla. Varallisuus on joskus aiheuttanut kiusallisia tilanteita.

– Joskus, kun varallisuuteni on aiemmissa työpaikoissa käynyt ilmi, muiden suhtautuminen minuun on muuttunut. Myös sitä arvostellaan, miksi käyn palkkatyössä, kun voisin olla kotona.

Mitä suomalaiset oikeasti tekevät rahoillaan? Vastaa Me Naisten kyselyyn täällä, niin voit voittaa palkinnon.

Tämä on Me Naisten tuottama artikkeli. Koko jutun voit lukea menaiset.fi:stä.

*Nimi muutettu.

Lue myös:

Kotiäiti Kirsikka löi rahoiksi asunnoilla, Merja kerrytti viidessä vuodessa 250 000 euron potin – 6 tavallista naista kertoo, miten rikastui

Lääkäri Miina, 41, tienaa vuodessa 115 000 €, muttei kehtaa kertoa siitä kavereilleen: ”Minulla on yksi merkkilaukku, jota en kehtaa käyttää”

Alexa Dagmar, 26, vaurastui asumalla: eteni kaksiosta ullakkolukaaliin – kerrytti jopa satojen tuhansien myyntivoitot

Onko tuttavasi salaa rikas? 6 hienovaraista seikkaa voivat paljastaa totuuden

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt