Diplomi-insinööriksi valmistunut Mirka, 32, huomasi kuuluvansa ihan toiselle alalle ja vaihtoi luoviin hommiin: ”Vika oli minussa”

Julkaistu:

Työelämä
Mirka Tuovinen kertoo, miten hän päätyi luovan alan yrittäjäksi ja reseptikirjailijaksi – ja miten valmistetaan syksyinen vegaaniruoka.
Opiskeluaikana Mirka Tuovinen, nyt 32, istui insinööritoimistossa ja ihmetteli, pitivätkö ympäröivät ihmiset todella työstään.

– Sitten ymmärsin, että vika oli kyllä minussa. Olin väärässä paikassa, ja muut ilmeisesti välittivät siitä, mitä tekivät, Tuovinen sanoo.

Tuovinen valmistui diplomi-insinööriksi, muttei palannut toimistoihin enää opintojen jälkeen. Nykyään Tuovinen kirjoittaa ammatikseen muun muassa kasvisruokaa ja terveyttä käsittelevää blogia, suunnittelee ja kuvaa yrityksille reseptejä, tekee markkinointiviestintää ja lokakuussa julkaistaan hänen ensimmäinen reseptikirjansa Kasviksilla kiitos (Cozy Publishing), jonka hän on kirjoittanut yhdessä toimintaterapeutti Lotta Lahden kanssa.

Kirjan tekemisen ja toimistossa tapahtuneen oivalluksen välissä on tapahtunut paljon. Tuovinen päätyi alun perin teekkariksi, koska lukion jälkeen tuntui siltä, että ”piti hankkia kunnon työ”.

– Usein kannustetaan hankkimaan ’oikea ammatti’, josta saa hyvin rahaa. Kuuntelin näitä viestejä vähän liiankin tarkkaan.

Opiskeluaikojen tapahtumat veivät kohti nykyistä uraa

Kannustamisessa Tuovinen ei näe mitään pahaa, mutta oikeaan suuntaan opastava opinto-ohjaus olisi voinut olla nuorempana paikallaan, sillä luovalla alalla työskentely kiinnosti häntä jo lukiossa. Opiskeleminen oli yhtä kaikki järkevä ”harha-askel”, koska opiskeluaikojen tapahtumat veivät kohti nykyistä uraa.

Ensin oli kuitenkin käytävä Indonesiassa, jonne Tuovinen lähti aikanaan vaihto-opiskelijaksi.

Indonesiassa elinpiiri ja näkökulma laajenivat, kun Tuovinen tutustui erilaisiin ihmisiin erilaisine taustoineen.

– Kun asui ihmisten kanssa, jotka olivat kaikki eri aloilta, ymmärsi, kuinka monipuolisia vaihtoehtoja uran suhteen olisi valittavana.

Indonesiassa Tuovinen tutustui myös reseptikirjan toiseen tekijään Lotta Lahteen, joka sattui hänen huonekaverikseen.

– Tuolloin emme tienneet, että tulisimme tekemään kirjan yhdessä. Olimme täysin eri aloilta, ja olemme koko ajan asuneet eri kaupungeissa. Huomasimme paljon myöhemmin vaihdon jälkeen, että jaamme yhteisen mielenkiinnon kasvisruokaan ja terveelliseen ruoanlaittoon. Nyt ympyrä sulkeutuu.


Instagram, blogi ja lisää opintoja

Ajatus alanvaihdosta alkoi kypsyä, vaikka Tuovinen palasi opiskelemaan. Vuonna 2014 Tuovinen sai opinnot päätökseen, ja samoihin aikoihin hän kiinnostui yrittäjyydestä. Hän tutustui start up -yrittäjiin, alkoi jakaa reseptejään Instagramissa, opiskeli markkinointia ja ravintovalmentajan koulutuksen sekä jatkoi myös yliopiston täydennyskoulutukseen valmentamisesta. Pystyyn pantiin myös blogi, jonka kautta alkoi löytyä asiakkaita.

– Tässä työssä on vapaus toteuttaa itseään. Voin järjestellä asiani niin, että voin valita vain sellaisia asiakkaita, jotka jakavat samat arvot kuin minä.

Diplomi-insinöörin taustasta on ollut hyötyä blogin parissa työskentelyssä. Yliopistossa oppi esimerkiksi suhtautumaan tarjolla olevaan tietoon kriittisesti, mikä on ollut eduksi.

– Liikkeellä on esimerkiksi paljon terveysväittämiä, joille ei ole mitään perusteita. Radikaaleja mielipiteitä esittämällä tulee helposti suosituksi, mutta kaikki ei ole totta.

”Ihmisten kannattaisi tehdä rohkeasti sitä, mikä kiinnostaa”

Eikä alalle päädytä muutenkaan yhtä reittiä pitkin. Tai täysin valmiina. Alkuperäiseltä Instagram-tililtä on sittemmin hävinnyt vuosien takaisia julkaisuja, Tuovinen sanoo ja nauraa.

– Ei pidä paikkaansa, että luovan työn tekemiseen pitäisi olla taustalla tietty koulutus. Ihmisten kannattaisi tehdä rohkeasti sitä, mikä kiinnostaa. Valokuvaajaksi tai sisällöntuottajaksi ei välttämättä tarvitse käydä tiettyä koulua.

Ja jos asiat eivät olisi lähteneet pyörimään omalla painollaan, aina olisi voinut tehdä muita töitä sivussa.

– Aina jotain voi kokeilla myös sivussa. Kahta työtä voi tehdä osa-aikaisesti rinnakkain. Työelämä muuttuu. Oman työn ei tarvitse tarkoittaa vain yhtä asiaa, ja työssä kehittyy sitä vuosia ja vuosia toistamalla ja oppimalla.

Mirka Tuovisen ja Lotta Lahden resepti: Kermainen sienistroganoff neljälle

Stroganoff valmistuu myös sienistä. Herkkusienet ja siitakesienet toimivat hyvin, koska ne ovat miedon makuisia. Sienistroganoff tarjoillaan kasviproteiineista valmistetun pastan, kuten linssifusillin kanssa.


Tarvitset:

 • 1 iso sipuli
 • 1 sellerin varsi
 • 2 rkl luomu oliiviöljyä
 • 300 g sieniä, esimerkiksi ruskeita herkkusieniä ja siitakkeita
 • puolikkaan luomu sitruunan mehu
 • 1 tl savupaprikajauhetta
 • 1 tl valkosipulijauhetta
 • ¼ tl kuivattua chiliä
 • 1 tl sellerisuolaa (tai tavallista merisuolaa)
 • 3 rkl soijakastiketta
 • 4 dl kauraruokakermaa
 • 2 dl vettä
 • 2 rkl maissijauhoja + 0,5 dl vettä
 • tuoretta timjamia
 • Lisäksi
 • linssi-, kikherne- tai papupastaa

Ohje:

 • Hienonna sipuli ja pilko sellerinvarsi. Puhdista sienet liinalla tai sieniharjalla, ja viipaloi ne.
 • Kuumenna kasari, lisää öljy ja kuullota sipuleita ja selleriä 5 minuuttia. Lisää sienet ja jatka paistamista 10 minuuttia. Lisää mausteet, sitruunamehu, soijakastike ja vesi. Sekoita ja anna hautua hetken ajan.
 • Sekoita maissijauhot huolellisesti pieneen määrään vettä. Lisää lopuksi kaurakerma sekä maissijauho-suuruste ohuena nauhana pannulle ja sekoita huolellisesti. Anna kastikkeen vielä pulpahtaa kerran ja sammuta levy.
 • Ripottele valmiin stroganoffin pinnalle tuoretta timjamia. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan ja tarjoile stroganoff pastan kanssa

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt