Kissan kehräys voikin olla hälytysmerkki – eläinlääkärin mukaan moni tulkitsee lemmikkiään väärin

Julkaistu:

Me Naiset
Kissan kehräys yhdistetään helposti mukavaan olotilaan, mutta mikä onkaan totuus?
Kissan väitetään olevan helppo, kehräävä lemmikki, mutta onko oikeasti näin? Eläinlääkäri ja Kissaklinikka Felinan johtaja Teija Immonen kertoo, että kissoja koskevat harhaluulot istuvat tiukassa.

Kissat ovat Suomen toiseksi yleisimpiä lemmikkejä, mutta emme silti osaa aina tulkita niitä oikein. Luulitko sinäkin, että kissan kehrääminen on aina hyvä merkki?

Kysyimme eläinlääkäri Immoselta harhaluulot, joita monella meistä on kissoista.

Harhaluulo: Kun kissa kehrää, se on tyytyväinen ja terve

”Kissani nukkuu paljon, ei valita ja kehrääkin, silloinhan se voi hyvin ja on tyytyväinen?” Tämä väite ei välttämättä pidä paikkaansa. Kissa kehrää ollessaan tyytyväinen, mutta kehräys voi olla myös kissan tapa lohduttaa itseään.

– Kissa kehrää silloin, kun se on tyytyväinen, mutta myös ollessaan peloissaan, sairas tai kipeä. Eli se, että kissa kehrää, ei poissulje sairautta tai kipua, Immonen sanoo.

Myös nukkuminen voi lisääntyä tylsistyneellä tai huonovointisella kissalla. Kissat ovatkin mestareita peittämään huonovointisuutensa, koska luonnossa heikot yksilöt eivät ole aikojen saatossa pärjänneet. Omistajan kannattaakin laittaa merkille kaikki muutokset kissan käyttäytymisessä. Ne saattavat kertoa siitä, että kaikki ei ole kunnossa.

– Paras ohje tähän on, että jos kissa tekee mitä tahansa normaalista poikkeavaa, on hälytyskellojen soitava. Kissat luontaisesti peittävät kipunsa ja sairautensa viimeiseen saakka, joten pieniinkin muutoksiin on takerruttava, Immonen toteaa.

Huonotuulisuus voi kertoa huonovointisuudesta

Myös kissan pahantuulisuus voi kertoa huonovointisuudesta.

Immonen kertoo hammaskivun tulevan kissanomistajalle usein yllätyksenä. Sen jälkeen kun lemmikin hammas on hoidettu, omistaja huomaakin eron kissan käytöksessä. Aiemmin huonotuulinen kissa olikin ollut kipeä. Hammaskivun saattaa kuitenkin huomata esimerkiksi siitä, jos kissa jättää kuivaruoat kuppiin ja syö vain märkäruoan.

Omistajan täytyy olla siis eläinystävänsä eleiden kanssa tarkkana, jotta huomaisi, milloin on tarpeellista varata aika eläinlääkärille.

Pärjääkö kissa kotona itsekseen? Onko oksentelu silloin tällöin normaalia? Lue eläinlääkärin vastaukset näihinkin harhaluuloihin ja alkuperäinen juttu menaiset.fi:stä.

Lue myös:

Tarjoatko ruuan kissallesi oikeanlaisesta astiasta? Eläinlääkäri kertoo, miksi väärä kuppi voi piinata kissaa

Kissanomistajan persoonallisuus vaikuttaa olennaisesti lemmikin hyvinvointiin – yhden ihmistyypin kissat ovat muita sairaampia

Miksi kissasi maukuu sinulle, muttei lajitovereilleen? Näistä asioista se yrittää kertoa

15 loistavaa elämänohjetta, jotka jokaisen olisi syytä oppia kissoilta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt