Peterin pohkeisiin tarrautui yli 50 punkkia – sen jälkeen hän tajusi tehneensä 2 ratkaisevaa virhettä

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Metsänhoitaja Peter Wohllebenin mukaan 99 prosenttia punkeista on vältettävissä, kunhan muistaa oikeat varotoimet.
Tunnettu metsänhoitaja ja tietokirjailija Peter Wohlleben haluaa innostaa ihmisiä menemään metsään – tekeehän metsä tutkitusti monin tavoin hyvää sekä mielelle että keholle.

Kirjassaan Metsän käyttöopas (Gummerus) Wohlleben yrittää lievittää myös ihmisten punkkipelkoa. Metsässähän ei nykyisin ole enää juuri muuta pelättävää kuin puutiaiset eli punkit.

Borrelioosin sairastaneen kaksi tärkeintä neuvoa

Wohlleben ei vähättele ihmisten punkkipelkoa, koska on itsekin sairastanut borrelioosin. Hän kuitenkin kertoo oivaltaneensa keinon, jolla metsässä kulkija voi välttää 99 prosenttia punkeista.

Wohlleben kertoo oppineensa asian kantapään kautta. Nuorena hän kirmasi metsässä huolettomasti. Näky oli karmea, kun hän erään metsäreissun jälkeen riisui vaatteensa mennäkseen suihkuun.

– Pohkeiden iho oli täynnä pieniä mustia pisteitä – puutiaisia – joiden laskemisen lopetin turhautuneena poistettuani viidennenkymmenennen otuksen. Jälkikäteen minulle selvisi, että olin tehnyt kaksi perustavaa virhettä metsän halki tarpoessani. Ensimmäinen niistä oli vaatetus: puutiaiset piileksivät etenkin aluskasvillisuudessa polven korkeudelle saakka. Karkeasilmäinen neulesukka päästi otukset vaivatta ryömimään iholle saakka, Wohlleben kertoo kirjassaan.

– Toinen virhe oli reitin valinta. Heinittynyt ja pensastunut aukio on yksi kauriiden mielipaikoista. Kauriit ja muut hirvieläimet puolestaan kuuluvat puutiaisten pääisäntiin, joiden oleskelupaikoissa kärkkyy erityisen paljon verenimijöitä uhrin toivossa.

– Johtopäätöksenä sanoisin, että puutiaisvaaraa voidaan rajoittaa tuntuvasti valitsemalla sopiva vaatetus ja reitti. Metsäteillä punkkeihin ei voi törmätä, sillä ne eivät todellakaan pudottaudu puista uhriensa kimppuun, Wohlleben kirjoittaa kirjassaan.

Puutiaisten lempilymypaikat löytyvät hänen mukaansa kapeiden polkujen varsilta, joita hirvieläimet tallovat maastoon. Sieltä ne tarttuvat kulkijaan, jonka raaja viistää heinikkoa.

Vaaleassa asussa metsään

Uhriinsa tarttunut puutiainen voi etsiä sopivaa ihopoimua tunteja ennen kuin se ryhtyy veriaterialle, mikä antaa ihmiselle peliaikaa niiden torjunnassa.

Paras vaatetus metsäretkelle on vaalea pitkälahkeinen ja -hihainen asu, jolloin mustat puutiaiset on helppo nähdä heti. Työnnä lahkeet sukkien sisään.

– Kokemukseni mukaan on mahdollista poistaa 99 prosenttia otuksista, kunhan vain tarkistaa molemmat pohkeet heti metsätielle päästyään ja nyppii pois kaiken epäilyttävän, Wohlleben opastaa.

Metsänhoitajan varotoimet

Jos kaikista varotoimista huolimatta puutiainen pääsee kiinnittymään ihoon, tärkeintä on poistaa se heti.

– Nopein tapa punkin poistoon on ripeä veto suoraan ulospäin. Oleellista on, että punkin ruumista ei poistettaessa puristeta. Muutoin haavakohtaan erittyy ruumiinnesteitä, jotka valitettavasti usein sisältävät taudinaiheuttajia, Wohlleben kirjoittaa.

Koska Wohlleben liikkuu paljon metsissä, hän testauttaa säännöllisesti verensä vasta-aineet mahdollisten punkkisairauksien varalta. Jos punkinpuremaa ei nimittäin huomaa, ikäväoireinen borrelioosi voi tulla yllätyksenä.

– Vähän väliä maastossa liikkuva ihminen ei voi mennä lääkärin puheille joka ikisen punkinpureman takia. Itse hoidan asian niin, että pyydän borrelioositestiä aina kun muutenkin käyn verikokeessa, esimerkiksi säännöllisen terveystarkastuksen takia, hän kertoo kirjassaan.

Artikkelin on tuottanut Kodin Kuvalehti, ja se on julkaistu alun perin Menaiset.fi:ssä. Voit lukea alkuperäisen jutun kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös:

Ihossa on pyöreä punainen ihottuma – voiko se olla borrelioosia? Näistä oireista tunnistat vaarallisen punkin pureman

Voiko punkin tuntea iholla? ”Yhdessä tilanteessa se nipistää ihan selvästi”, kertoo hyönteistutkija

Punkkilääkäri kertoo, mikä on paras tapa irrottaa punkki ja mikä pahin virhe

Punkkiasiantuntija neuvoo parhaat paikat, joissa olet turvassa punkeilta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt