Oudot vaivat piinasivat Heidiä, 32 – yksi oire liikkuessa voi paljastaa kilpirauhasen vajaatoiminnan

Julkaistu:

Sport
Kun poikkeuksellinen väsymys vaivaa pitkään, kannattaa tutkituttaa kilpirauhasarvot.
Heidin, 32, oireet alkoivat yllättäen pari vuotta sitten.

– Juostessa syke pysyi korkealla eikä meinannut laskea, vaikka kunto koheni. Palautuminen oli todella hidasta, ja aineenvaihdunta tuntui pysähtyneen täysin. Olin koko ajan väsynyt.

Kilpirauhasarvot tutkittiin, ja diagnoosiksi tuli kilpirauhasen vajaatoiminta. Lääkitys helpottaa, mutta ei poista oireita.

– Pää tuntuu välillä sumuiselta, kuin kävisin hitaalla. Juokseminen tuntuu niin pahalta, ettei tee mieli lenkkeillä. Syke on korkealla ja tuntuu, että happi loppuu.

Kilpirauhasen vajaatoiminta alkaa tavallisesti yli 40-vuotiaana, mutta sitä on kaiken ikäisillä. Tyypillisiä oireita ovat palelu, väsymys, kuiva iho ja kuivat hiukset. Perusaineenvaihdunta hidastuu, joten paino nousee, turvottaa, moni lakkaa hikoilemasta eikä vatsa toimi.

Joskus vajaatoiminta voi olla hankalaa erottaa esimerkiksi raudanpuuteanemiasta tai vaikkapa väsymyksestä, joka johtuu univajeesta tai stressistä.

Yksi paljastava oire voi tulla esiin, kun treenaat: liikkuessa voi tuntua siltä, että happi loppuu. Tämä johtuu siitä, että sydämen syke ei nouse riittävästi eivätkä lihakset saa tarpeeksi hapekasta verta.

Myös palautuminen voi olla hidasta, sillä lihaksiin kertyy tavallista enemmän maitohappoja. Väsymys voi olla niin kova, ettei lenkille saa lähdettyä ja liikkuminen tuntuu todella raskaalta.

Lääkityksen avulla normaalia liikuntaa

Yleensä kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu autoimmuunisairaudesta, tyreoidiitista. Se aiheuttaa kilpirauhasen pitkäaikaisen tulehduksen, joka heikentää sen toimintaa. Vajaatoimintaan on usein vahva geneettinen taipumus, eikä sen puhkeamista voi elintavoilla aiheuttaa tai estää.


Sairastumisen voi selvittää verikokeella. Hoidoksi annetaan tyroksiinia eli samaa hormonia, jota kilpirauhasen pitäisi erittää. Annostuksen hakeminen saattaa kestää useamman kuukauden, sillä tarve on hyvin yksilöllinen. Kroonisen tyreoidiitin aiheuttama vajaatoiminta on yleensä pysyvä tila, eikä siitä voi parantua.

Pääsääntöisesti vajaatoiminnan kanssa pystyy elämään hyvin, kun hormonikorvaus saadaan kohdilleen. Silloin oireet voivat kadota kokonaan.

Lääkityksen avulla liikuntaa voi usein harrastaa täysin normaalisti. Liikunta ei vaikuta kilpirauhasen toimintaan, mutta elämänlaatua se voi parantaa monella tavalla. Jos aktiivisen liikunnan aloittaminen johtaa laihtumiseen, tyroksiinihormonin tarve voi vähentyä.

Heidi käy nykyään pari kertaa viikossa treenaamassa lihaskuntoa pienryhmävalmennuksessa.

– Usein tuntuu, etten jaksaisi lähteä, mutta yleensä en anna itselleni lupaa jäädä kotiin, sillä liikunta on henkireikä. Treenin jälkeen olo on aina parempi. Tämän kaiken keskellä olen kuitenkin oppinut, että tärkeintä on olla itselleen armollinen, myös liikunnan suhteen.

Artikkelin on tuottanut Sport-lehti, ja se on julkaistu alun perin Menaiset.fi:ssä.

Lue myös:

Kaikki kilpirauhasen vajaatoiminnasta – sisätautilääkäri Esa Soppi vastaa 29 kysymykseen

18 tunnin unia, muistikatkoksia, haluttomuutta – bloggaaja Veera Korhonen kertoo, miltä kilpirauhasen vajaatoiminta tuntuu

Kilpirauhasen vajaatoimintaa potevien määrä tuplaantunut – lääkäri kertoo 3 asiaa, joiden avulla vaiva havaitaan

”Lääkäri arveli masennusta” – kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat kertovat oudoista oireistaan

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt