4 lääkäriaikaa, jotka jokaisen miehen pitäisi varata - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

4 lääkäriaikaa, jotka jokaisen miehen pitäisi varata

Verenpaine voi olla koholla, vaikka sitä ei huomaisikaan.

Julkaistu: 10.7.2019 16:01

Yleislääkärin vastaanotolla saa selvitettyä jo monta terveyteen vaikuttavaa tärkeää lukemaa.

– Miehistä kyllä tarttoo olla huolissaan, sanoi maalaislääkäri Tapani Kiminkinen jutussamme.

Monia keski-ikäisiä riivaavat liikapaino, metabolinen oireyhtymä, rasvamaksa ja koholla pysyttelevä verenpaine. Silti lääkärintarkistuksista lipsutaan.

– Kunnes oven pielessä kysytään tyypillisin kysymys: miksi ei ota eteen. Jos pikkuveitikka ei enää kunnollisesti nouse, se voi olla ensimmäinen merkki valtimonkovettumataudista. Silloin ei riitä pelkästään korrenvahvistajan määrääminen. Pitää tutkia mies perusteellisemmin, Kiminkinen sanaili.

Listasimme 4 vastaanottoaikaa, jotka jokaisen miehen olisi ainakin syytä varata – vaikka vuosittain.

1. Yleislääkäri – vältä sydän- ja verisuonitaudit

Yleislääkärin vastaanotolla saa setvittyä monta asiaa, kuten sen, ovatko verenpaine, kolesteroli ja verensokeri hyvällä tasolla. Ne ovat terveyden kannalta tärkeitä.

Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille. Korkea kolesteroli puolestaan aiheuttaa verisuonten ahtautumista, mikä voi pahimmillaan johtaa sydän- tai aivoinfarktiin. Korkean verensokerin tavallinen seuraus on tyypin 2 diabeteksen puhkeaminen.

2. Luomitarkastus – pysäytä ihosyöpä ajoissa

Ihosyövät ovat yleistyneet viime vuosina runsaasti. Luomessa tapahtunut muutos voi olla yksi melanooman ensi merkki.

Luomen reunan epätarkkarajaisuus, suttuisuus ja polveilevuus viittaavat siihen, että luomi saattaa olla pahanlaatuinen. Varhainen diagnoosi on tärkeä, koska jotkut melanoomat kasvavat hyvin nopeastikin.

Seuranta kannattaakin aina eikä luomitarkastukseen edes kulu kuin parisenkymmentä minuuttia.

3. Hammaslääkäri – tulehdukset kuriin

Säännöllisen hammaslääkärissä käynnin tulisi olla itsestäänselvyys, sillä hoitamaton suu saattaa olla suurikin riski yleisterveydelle.

Suu on portti, jonka kautta esimerkiksi tulehdus pääsee kuormittamaan koko elimistöä. Tutkimusten mukaan pitkäaikainen suun tulehdus voi olla riskitekijä valtimonkovettumataudin, kroonisen munuaissairauden ja sydän- tai aivoinfarktin taustalla.

Silmälasien tai piilolinssien hankkiminen voi tökkiä keski-ikäisiä miehiä.

4. Silmälääkäri – vältä vaaratilanteet ja torppaa silmänpainetauti

Näön heikentyminen ei ole häpeä. Silmän kyky tarkentaa yksinkertaisesti vähentyy iän myötä. Nelikymppisenä se on heikentynyt jo 68 prosenttia.

Miehet saattavat optikon mukaan kehuskella tarkastuksen aluksi ”näkevänsä kuin haukka”. Todellisuudessa näkö voi olla paljon heikompi. Asiaa voi olla vaikea myöntää, jos on mieltänyt koko ikänsä itsensä terävänäköiseksi.

Voi olla puolisokea ja ajaa yhä autoa. Näkö kannattaakin tarkistuttaa sekä oman mukavuuden että turvallisuuden kannalta.

Silmälääkäri voi havaita myös salakavalan glaukooman eli silmänpainetaudin, joka voi vaurioittaa näköä. Glaukoomapotilaita on Suomessa jo noin 100 000. Taudin varhainen toteaminen on hoidon kannalta tärkeintä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?