Yksi kuva kertoo, mitä merkkejä peilistä kannattaa tarkkailla – tämän kaiken kasvosi voivat paljastaa terveydestäsi

Julkaistu:

Kasvot
Kasvot voivat paljastaa epäterveelliset elintavat, mutta myös ihosyövän ja joskus jopa sukupuolitaudin.
Milloin olet viimeksi katsonut ihan kunnolla peiliin? Kasvot antavat hyviä vihjeitä omasta terveydestäsi. Ne ovat esimerkiksi salakavalan okasolusyövän tyyppialue.

Oksasolusyöpä voi näyttäytyä paksuna karstaisena paakkuna, joka kasvaa rapsuttamisen jälkeen takaisin. Se on melanoomaa huomattavasti tavallisempi ihosyöpä, pahimmassa tapauksessa hengenvaarallinen.


Omia kasvojaan tarkkailemalla voi havaita myös omien elintapojen seurauksia ja muita sairauksia.

Tarkkaile kasvoissasi esimerkiksi näitä:


1. Keltainen iho ja silmät

Keltaiset silmät voivat kertoa siitä, että maksa ei toimi kunnolla. Keltaisuus johtuu siitä, että vereen kertyy kellertävää bilirubiinia, jota maksa ei enää pysty prosessoimaan.

Kun maksa alkaa oireilla, merkit kannattaa ottaa vakavasti, sillä edetessään maksavaurio on vaaraksi terveydelle.

2. Tarkkarajainen, karhea, punoittava läiskä

Läiskä saattaa olla aurinkokeratoosia, joka voi altistaa okasolusyövälle. Jos ihottuman tapainen ihomuutos ei lähde viikossa tai kahdessa perusvoiteella tai kortisonilla, sitä on syytä näyttää lääkärille.

3. Epäsymmetrinen, monivärinen luomi

Kyse voi olla melanoomasta. Mitä paksummaksi melanooma kasvaa, sitä suurempi on riski, että se on lähettänyt syöpäsoluja eteenpäin. Omia luomia onkin hyvä tarkkailla, jotta melanooma löytyy mahdollisimman ajoissa.

4. Haavauma, rakkula ja vetistävä rupi huulen reunassa

Huulessasi voi olla huuliherpestä. Herpes voi tarttua kunnes rakkulat ovat parantuneet.

5. Punoitusta, laajentuneita verisuonia ja märkäpäitä

Nämä voivat olla ruusufinnin merkkejä. Ruusufinni on melko yleinen, krooninen ihosairaus, joka voi vaikuttaa sairastuneen elämään voimakkaastikin.

6. Toinen suupieli roikkuu

Jos suupieli alkaa roikkua, lääkäriin on syytä hakeutua heti. Kyse voi olla aivoinfarktista. Aivoinfarkti tarkoittaa aivovaltimon äkillistä tukkeutumista, joka voi olla kohtalokas.

7. Punoitusta, kuumotusta ja kipuilua

Ne voivat olla auringonpolttaman ensi merkkejä. Aurinko voi aiheuttaa jopa vakavan palovamman vain tunneissa.

Aurinko vaikuttaa myös iho-ongelmiin.

8. Kutina ja kuivuus

Kuiva, kutiseva ja joskus haavainenkin iho voi kertoa atooppisesta ihottumasta. Atopia voi pahimmillaan piinata koko elämää, kuten Kariitta kertoo tässä jutussa.

9. Tummat silmänaluset ja silmäpussit

Nämä merkit voivat kieliä epäterveellisistä elämäntavoista: valvomisesta, mässäilystä ja tissuttelusta. Se näkyy äkkiä kasvoista.

10. Silmästä erittyy kellertävää rähmää

Tällöin silmään on voinut iskeä bakteerin aiheuttama sidekalvotulehdus.

Sidekalvotulehdus voi johtua myös allergisesta reaktiosta, silmän hieromisesta tai roskasta silmässä. Virustulehduksessa silmästä erittyy Terveyskirjaston mukaan usein vetistä vuotoa.

Tiesitkö, että sidekalvon tulehdus voi tulla myös sukupuolitaudista? Esimerkiksi klamydia voi aiheuttaa rajustikin oireilevan tulehduksen. Tulehdus voi kertoa myös tippurista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt