”En halunnut juoda, mutta en voinut olla juomattakaan”, sanoo Mikko – hänellä on tärkeä viesti alkoholistin läheisille

On arvioitu, että yksi liikakäyttäjä vaikuttaa ainakin 7–10 ihmiseen ympärillään.

Raitistuminen ei välttämättä ole helppoa, mutta se on aina mahdollista.

7.7.2019 16:31

– Olen Mikko ja olen alkoholisti.

Lause, joka maadoittaa yhteisöön ja raitistumiseen. Sitä ei kuulla vain amerikkalaisissa elokuvissa vaan sadoissa AA-ryhmissä ympäri Suomen.

Nimettömät alkoholistit eli Alcoholics Anonymous on kansainvälinen yhteisö, jonka jäsenten päämääränä on pysyä raittiina ja auttaa toisia saavuttamaan raittius.

Toiminnassa on aktiivisesti mukana myös viisikymppinen Mikko. Hän on ollut raitis 16 vuotta. Pohjakosketus tuli kun Mikko sai juomisen vuoksi potkut työstään.

– Olin tuntenut jo kauan sen, että juomisesta oli hauskuus kadonnut. Se oli pakonomaista, en tuntenut enää edes euforista nousuhumalaa. En halunnut juoda, mutta en osannut olla juomattakaan, Mikko sanoo.

Hänen juomisensa oli kausittaista.

– Kun minulla oli juomaton kausi, tein hulluna töitä, maalasin taloa ja leikkasin ruohoa. Sitten taas musta aukko imaisi minut sisäänsä.

Kunnes pohja tuli vastaan. ”Wake up call”, kuten Mikko muotoilee. Hän oli ratkennut jälleen kerran juomaan eikä kyennyt lähtemään vaimonsa kanssa lomamatkalle.

– Vaimo lähti yksin ja sinä aikana löysin AA:n. Soitin auttavaan puhelimeen. Siellä sanottiin, että mene ryhmään, ja minä menin.

Mikko on pysynyt raittiina jo 16 vuotta.

Vertaistuesta tehoa

Ryhmät eli vertaistukitoiminta tai -terapia on AA:n ydinmuoto. Toipuminen tapahtuu niissä.

Yksistään Suomessa ryhmiä on noin 600. Ryhmissä käydään läpi 12 askeleen ohjelmaa, joka on alkoholistien ohjenuora toipumistiellä. Ohjelma kestää loppuelämän.

– Tätä ei tehdä viikossa eikä vuodessa ja sitten unohdeta, Mikko kiteyttää.

12 askeleen ohjelma tähtää siihen, että alkoholisti pärjäisi AA-ovien ulkopuolella.

Ohjelma keskittyy etenkin oman itsen kehittämiseen. Joillekin ohjelma on tekemistä, joku ajattelee elävänsä ohjelman edellyttämällä tavalla.

Moni aloittaa aamunsa meditoimalla ja kiittämällä raittiista aamusta. Toisia auttavat myös urheiluharrastukset.

  Jokainen juoppo on tehnyt jollekin toiselle ihmiselle pahaa. Se ei tarkoita vain fyysistä väkivaltaa, vaan läsnäolemattomuutta ja henkistä poissaoloa. – Mikko

Jooga ja AA-yhteisö nostivat pohjalta

Yhteisöllisyys on yksi AA-liikkeen voimista. Se, että sairastunut pääsee omiensa joukkoon.

Yhteisön voimaa kiittelee myös yhdysvaltalainen Taylor Hunt, joka on hiljattain kirjoittanut alkoholi- ja huumeriippuvuudestaan kirjan A Way From Darkness.

AA-yhteisön lisäksi Huntia auttoi jooga, jonka pariin hän löysi tiensä katkaisuhoidon jälkeen. Nykyisin Hunt kiertää maailmaa opettamassa astangajoogaa ja pyörittää Trini Foundation -nimistä säätiötä, joka mahdollistaa riippuvuuksista kärsiville vähävaraisille joogan harrastamisen.

12 askeleen ohjelma on osa Huntin päivittäistä elämää. Sen avulla hän on sovitellut menneisyytensä ja oppinut tuntemaan itsensä syvemmin.

– Tunnistan, mikä tuntuu hyvältä ja huonolta, on se sitten vaikka se, että syön liikaa sokeria. Hälytysmerkkejä ovat katumuksen ja syyllisyyden tunteminen, juhannuksena Suomessa vieraillut Hunt kertoo.

Hunt tarkkailee kaikkea: unta, ruokaa, ihmissuhteita, kahvinjuontia.

– En tunne katumusta, jos juon kahvia, mutta kyllä tunnen, mikäli juon 10 kuppia viideltä aamuyöstä. Jos jooga on liian rankkaa, kevennän harjoitusta.

Voiko joogaaminenkin mennä liiallisuuksiin?

– En ole koskaan ajatellut, että jooga olisi pahasta enkä usko, että siitä voi tulla haitallisella tavalla riippuvaiseksi. Jooga edistää terveyttä. Liika sokeri ja alkoholi ovat ihan eri juttu.

On niitäkin päiviä, joina Taylor Hunt ei haluaisi joogamatolle. Harjoitus voi tuoda esiin asioita, joita ei aina jaksaisi kohdata.

Itsetutkiskelua

Tärkeintä Huntin raitistumisessa oli se hetki, kun hän vihdoin myönsi ongelmansa. Silloin Hunt oli menettänyt liki kaiken omaisuutensa ja työnsä, ja hän piikitti itseensä heroiinia.

Joogassa neulojen jäljet sattuivat kauan, mutta kehosta tuli esiin muutakin kuin kipua. Asioita, joita Huntin oli ryhdyttävä työstämään. Yksi niistä oli vanhempien vaikea avioero ja se, millaiset jäljet se jätti nuoreen poikaan.

Riippuvuudesta toipuminen vaatii väistämättä syvää itsetutkiskelua.

– Joogassa on voimaa, koska oman kehon avulla voi työstää vaikeita asioita. Se auttaa eheyttämään ihmistä, Hunt sanoo.

Fyysinen harjoitus ja syvä hengittäminen vievät lähemmäs oman mielen syvyyksiä ja sen herkkiä kohtia.

Taylor Hunt löysi sekä AA- että joogayhteisöstä samanmielisiä ihmisiä, joiden tuki on ollut hänen raitistumisessaan tärkeää.

 Joogassa on voimaa, koska oman kehon avulla voi työstää vaikeita asioita. – Taylor Hunt

Läheisille raskasta

On arvioitu, että yksi liikakäyttäjä vaikuttaa ainakin 7–10 ihmiseen ympärillään. Elämänkumppaniin, työtovereihin, lapsiin, naapureihinkin, jotka ovat saattaneet kärsiä esimerkiksi metelistä.

– Jokainen juoppo on tehnyt jollekin toiselle ihmiselle pahaa. Se ei tarkoita vain fyysistä väkivaltaa vaan läsnäolemattomuutta ja henkistä poissaoloa tai sitä, että on tehnyt töissä vähimmän mahdollisen, Mikko sanoo.

Alkoholistien läheiset voivat elää raskaassa tilanteessa. Juoppo selittelee, syyttää muita ja valehtelee niin, että uskoo siihen itsekin.

Yksi tehtävä on läheiselle mahdoton, vaikka rakkautta ja välittämistä olisi kuinka.

– Toista ei voi raitistaa, vaan halun on lähdettävä ihmisestä itsestä. Moni uskoo, että siihen vaaditaan jonkinlainen hengellinen kokemus, jonkinlainen nöyrtyminen ja pohjakosketus.

– Pidä omasta jaksamisestasi huolta, sanoo Mikko alkoholistin läheiselle.

Mikko tiesi alitajuisesti kauan, että hänen kuplansa puhkeaa. Se tapahtui ensimmäisessä AA-istunnossa.

– Luovutin, hyväksyin sen, että tulitus lakkaa kun nostan kädet ylös.

3 neuvoa läheisille

Mikko antaa alkoholistin läheiselle kolme neuvoa.

1. Pidä omasta jaksamisestasi huolta. Koita irrottautua toisen ongelmasta rakkaudella.

– Jos linnoittaudut kotiin ja alat hoivaamaan tai soitat Pentin puolesta töihin että se on vatsataudissa, mahdollistat juomista. Juomisesta tulee äkkiä virtahepo olohuoneessa, asia, jonka ympärillä kaikki pyörii.

Moni kaunistelee, häpeää ja syyllistää itseään, koska et ole tarpeeksi kaunis tai seksikäs tai koska nalkuttaa.

Joskus irtautuminen rakkaudella tarkoittaa sitä, että asettaa rajat. Jos suhteeseen liittyy esimerkiksi uskottomuutta tai väkivaltaa, voi olla paras jatkaa elämää itsenäisesti.

2. Ole rehellinen. Sano suoraan vaikka että ”Pentillä on ongelma, en ottanut sitä mukaan”.

– Ei tarvitse hävetä eikä kertoa yksityiskohtia että tuolla se makaa kakat housuissa kenkien keskellä.

Sinulla on oikeus sanoa toiselle, että ”olen huolissani juomisestasi” tai ”minä voin pahoin, koska sinun juomisesi on ongelmallista”. Tai että ”aion hakea apua enkä anna sinulle enää rahaa enkä korjaa jälkiäsi.”

3. Hae vertaistukea. AA-toiminnan piirissä on ryhmiä myös alkoholistien läheisille.

– Siellä et käy puhumassa Pentin juomisesta vaan omasta jaksamisestasi.

Myös sekakäyttäjät hakevat AA:sta apua.

Nuoria ja aikuisia

Alkoholismi on armoton sairaus. Juominen ja siitä juurensa juontavat sairaudet tappavat Mikon mukaan enemmän kuin syöpä tai sydän- ja verisuonitaudit.

AA-ryhmissä näkyy koko väestön kirjo. Uusimpia tulokkaita ovat Mikon mukaan kolmekymppiset nuoret aikuiset, jotka ovat aloittaneet päihteiden käytön jo varhain ja huomanneet olevansa hukassa.

Paljon on myös ikäihmisiä ja eläköitymässä olevia. Heillä on aikaa ja rahaa, kun lainat on maksettu ja lapset ovat lähteneet.

– Jokainen oppii juomalla alkoholistiksi. Tulet kotiin, otat lasillisen ja ai että kun se tekee hyvää. Sitten otat pienet nokoset ja juot vähän lisää, alat lipsua.

Kohta tarvitsee aamulla tasoittavan ja kierre on valmis.

Alkoholismi ei katso ikää, ammattia tai sukupuolta.

Ryhmiä kaikkialla

Jos tavallinen Pentti ja Seppo haluavat perustaa AA-ryhmän vaikka Nurmijärvelle, he voivat vuokrata tilat, kutsua kaverit ja siinä se on! Uusi ryhmä on syntynyt.

AA-ryhmään on aina mahdollista mennä, missä päin maailmaa tahansa.

– Olen ollut upeassa huvilassa Venetsiassa, Karibialla huumeparantolan alakerrassa sekä Karibialla Eric Claptonin villassa, jossa on hoitolaitos, Mikko kertoo.

AA jatkaa siitä, mihin erilaiset hoitolaitokset ja katkaisuohjelmat loppuvat.

– Ensimmäinen vaihtoehto ei ole vetää korvaa pöydälle Tikkurilan baarissa vaan käyn hoitamassa ryhmässä myös henkistä minääni, se on vertaisterapiaa.

Jokainen voi toipua

Alkoholisti on aina alkoholisti kuten sanotaan, mutta raitistuminen on kaikille mahdollista.

– Eräs lääkäri sanoi, että suolakurkusta ei enää saa tuoretta. Alkoholisti ei koskaan enää voi juoda kohtuudella. En tiedä yhtään ihmistä, joka olisi oppinut kohtuukäyttäjäksi, vaikka joskus olisi onnistunutkin juomaan pomon kuusikymppisillä vain yhden lasin samppanjaa, Mikko sanoo.

Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa.

– Alkoholismi on vaikea sairaus, mutta syvältäkin on toivuttu. Toivoa on aina, Mikko tähdentää.

Asiat järjestyvät kyllä, tavalla tai toisella, Mikko uskoo. Hän on opetellut nauttimaan hetkestä ja arkisista pienistä asioista.

– Juomisaikoina ajattelin, että päiväkävelyt ovat tylsiä. Tavikset siellä menevät tuulipuvuissaan, kun minä elän upeaa elämää. Tosiasiassa olin jossain juoppoluolassa.

Raitistumisena jälkeen Mikko on muun muassa purjehtinut kaksi kertaa Atlantin ympäri ja korjannut välit lapsiinsa. Kiitollisuus AA:ta kohtaan on syvä.

– En suorita askelia, elän niitä ja ne tekevät minua.

Mitä on AA?

  • AA on vertaistukitoimintaa.

  • Ainoa jäseneksi pääsyn vaatimus on halu lopettaa juominen.

  • Ei velvoitteita eikä jäsenmaksuja.

  • Toiminta on omavaraista ja pohjautuu vapaaehtoisiin avustuksiin.

  • Ei ole liittynyt mihinkään uskonnolliseen yhteisöön.

  • AA-liike syntyi USA:ssa vuonna 1935.

  • Kaksitoista askelta ovat toipumisohjelman ydin. Ne esitetään ehdotuksina, jotka perustuvat varhaisimpien jäsenten kokemuksiin.

Lähde: Nimettömät alkoholistit (AA)

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?