”En koskaan mene porukalla saunaan tai ota aurinkoa”, parikymppinen nainen kertoo – suomalaiset avautuvat häpeästä - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

”En koskaan mene porukalla saunaan tai ota aurinkoa”, parikymppinen nainen kertoo – suomalaiset avautuvat häpeästä

Se tunne kun poskia kuumottaa ja henkeä salpaa. Häpeän tunteeseen voi liittyä fyysisiäkin oireita.

Se tunne kun poskia kuumottaa ja henkeä salpaa. Häpeän tunteeseen voi liittyä fyysisiäkin oireita.

Julkaistu: 28.6.2019 18:55

Häpeä on ihmiselle luonnollista, mutta liiallisena se voi haitata koko elämää.

– Minä aloitan. Kaapit ovat täynnä luurankoja, isompia ainakin, pienistä pystyn yleensä puhumaan. Iso luuranko on ainakin pohjaton yksinäisyys, jota koen.

Näin kirjoittaa keskustelun aloittanut Vauva.fi-sivustolla.

Mikä on kaapissasi oleva iso luuranko, josta et voi puhua kenellekään? hän kysyy.

Syömishäiriö, vastaa yksi keskustelija.

– Masennuksesta, ahdistuksesta tms. ongelmistani pystyn joillekin melko helposti jo kertomaankin, mutta syömishäiriöstä en. Se on jotenkin liian hävettävää ja kuvottavaa, liian yksityistä ja koko omaan tähänastiseen elämään kietoutunutta.

Nimimerkki Väsähtänyt-Ä tunnustaa:

– En pidä kauheasti toisen lapseni luonteesta. Hankala luonne joka löytää valittamista joka asiasta, on jääräpäinen äärimmäisyyksiin saakka ja lisäksi pitkävihainen. En jaksaisi moista parisuhdekumppanina päiväkään.

Lapseen kohdistuvat negatiiviset ajatukset ovat monille muillekin vaikeita hyväksyä.

– Väkivallan tunteet omaa lasta kohtaan, kun se lapsi huutaa ja itkee ja kiukuttelee, eikä ole ketään kenelle sanoa että hoida sinä tuota hetki. Onneksi olen pystynyt hillitsemään ne. Mutta syyllisyys tulee jo siitä tunteesta, mitä on vaikea vastustaa, kirjoittaa eräs nainen.

Yksinäisyyttä

Yksinäisyys toistuu tarinoissa usein, samoin se, jos parisuhde-elämässä kaikki ei ole kohdallaan.

– Suurin (luuranko) on varmaan se, että petin eksääni nykyisen aviomieheni kanssa. Se suhde oli jo kuollut, mutta tutustuin kuitenkin nykyiseen mieheni sen suhteen ollessa vielä olemassa ja sänkyynkin asti päädyttiin. En haluaisi että kukaan saisi tästä tietää.

Jotkin tunnustukset ovat rankkojakin. Eräs kertoo häpeävänsä seksuaalista hyväksikäyttöä, toinen sitä, että on joutunut väkivaltaisen kumppanin uhriksi.

– Olen naimisissa alkoholistin kanssa. Hän on myös pahoinpidellyt minut. Hävettää, yksi ainoa ystävä tietää ongelmistani. Minut kasvatettiin itsenäiseksi, vahvaksi naiseksi eikä tällaiseksi kynnysmatoksi.

Häpeä on luonnollista

Keskustelu kertoo syyllisyyden tunteista ja häpeästä. Se on yksi ihmisen perustunteista.

– Häpeä liittyy epäonnistumiseen ja virheen tekemiseen ja on läheistä sukua syyllisyydelle, määrittelee Janne Viljamaa kirjassaan Hirveä häpeä (Atena, 2018).

Viljamaan mukaan häpeä on eri asia kuin nolous. Se on jatkuvampaa ja voimakkaampaa kuin vaikka maitolasin kaatuminen pöydälle. Pohjimmiltaan kyse on ihmisarvosta. Lapsikin oppii jo varhain, milloin häntä ei hyväksytä porukkaan ja milloin hänelle nauretaan.

– Tulen varakkaasta perheestä, jossa kaikki lapset opiskelemme jotain ns. arvostettua alaa. Olen eräässä harrastuksessani korkealla tasolla ja tuttavapiirini on laaja sekä mielenkiintoinen. Olen sosiaalisesti taitava, fiksu ja kaunis. Kultalusikka törröttää perseestä. Tosielämässä olen masentunut ja sisältä tyhjä. En kykene opiskelemaan tai tekemään töitä. Viimeiseen vuoteen en ole saanut yhtäkään kurssia läpi. En voi puhua siitä kenellekään. Perheessäni ei epäonnistuta, eikä tuttavapiirissäni ole yhtään oikeaa ystävää. Olen hyvin yksinäinen, kuvailee eräs Vauvassa keskustellut.

Toisaalta häpeä myös suojelee ihmistä. Se voi muun muassa estää tekemästä pahaa toisille.

Sosiaalinen media voi ruokkia omaan ulkonäköön liittyviä häpeän tunteita.

Sosiaalinen media voi ruokkia omaan ulkonäköön liittyviä häpeän tunteita.

Kun häpeä rajoittaa elämää

Ihminen voi hävetä montaa asiaa. Omaa ulkonäköään, tekemisiään ja tekemättä jättämisiään, mielenterveyttään.

25-vuotias nainen kertoo kärsineensä koko ikänsä itsetunto-ongelmista ja ulkonäköpaineista. Ne vaikuttavat ihmissuhteisiinkin.

– Vaikuttavat kaverisuhteisiin (en koskaan mene porukalla saunaan tai vaikka ota aurinkoa), parisuhteeseen (seksistä ei koskaan voi nauttia täysin, kun pelottaa että olenko nyt lihavan näköinen, pelkään koko ajan että mies ei pidä minua seksikkäänä). Olen pitänyt normaalia toppia tai t-paitaa päälläni max. 10 kertaa koko elämäni aikana. BMI on 22 ja harrastan urheilua monta kertaa viikossa, ja vaikka pää sanoo, että suht normaali tässä ollaan, niin samalla jokin siellä syyllistää, että pelkkä ok ei riitä.

Häpeä muodostuu ongelmaksi, kun se alkaa rajoittaa elämää ja saa ihmisen ryömimään kuoreensa.

– Salailu juurruttaa häpeän ja paisuttaa sen kuin pullataikinan. Kun häpeä on paisunut liian suureksi, siihen ei saa enää otetta, vaan se vie kaiken energian. Pahimmassa tapauksessa salaisuus ja häpeä muodostuvat osaksi identiteettiä, Janne Viljamaa kirjoittaa.

Eroon häpeästä

Viljamaa kannustaa eroon häpeästä harjoittelulla. Jos häpeä esimerkiksi estää aloittamasta uusia asioita omalla epämukavuusalueella, kannattaa vain yrittää tarttua asioihin reippaasti. Hullutella, ottaa reippaasti luovia riskejä.

Viljamaa antaa muun muassa nämä vinkit:

  • Kirjoita ylös 10 asiaa, joissa olet hyvä ja 10 asiaa, joissa haluat kehittyä. Aina kun itsetuntosi horjuu, lue lista pari kertaa läpi.

  • Älä vertaa itseäsi muihin vaan itseesi.

  • Ota oppia lapsilta. Se ovat omia, väärentämättömiä itsejään ennen kuin aikuinen opettaa heidät häpeämään itseään, luovuutta ja spontaaniutta.

  • Osoita itsellesi myötätuntoa.

  • Ohjaa itseäsi ilman kieltoja. Ajattele ”onnistun”.

Häpeää voi myös helpottaa sen jakaminen jonkun toisen – läheisen ihmisen tai ammattilaisen – kanssa

Millaisia luurankoja löytyy sinun kaapistasi? Mitä sinä häpeät ja miksi? Kerro ja keskustele kommenttikentässä.

Tuoreimmat osastosta