Niina kohtasi mökillä todellisen hyttyshelvetin – lääkärikin oli ihmeissään hyökkäyksen jäljistä

Jotkut ovat saaneet alkukesästä hankaliakin iho-oireita ja laajoja paukamia.

28.6.2019 15:53

Oli ihanan lämmin juhannusilta. Nelikymppinen Niina nautiskeli ehtoosta ystäviensä kanssa mökkiterassilla yöhön saakka. Kerrankin tarkeni kesämekossa.

Vaatetus paljasti kuitenkin Niinan sääret hyttysille – kuvassa näkyy lopputulos.

Jotain vipinää suviyössä taisi olla.

– Muutkin saivat pistoksia, mutta olin ehdottomasti pohjoissavolaisten itikkaparvien suosikki. Kesän ensimmäiset hyttysosumat aiheuttavat aina yksittäisiä punaisia paukamia, mutta ennen ei ole tällaista ollut, eikä tässä mittakaavassa, Niina hämmästelee.

Onneksi mökillä oli allergialääkkeitä ja kortisonivoidetta, jotka auttoivat armottomaan kutinaan ja möllyköiden turvotukseen.

Lääkärikin ihmetteli

Juhannuksen jälkeen Niina kävi lääkärillä.

– Lääkäri ihmetteli isoon ääneen, että missä ihmeessä olen ollut ja varmisteli, onko varmasti hyttysten tekosia. Siitä olen varma, sillä terassilla ei muita inisijöitä näkynyt. Sain lisää kortisonivoidetta, jossa on hiukan antibioottia mukana ja allergialääkkeitä.

Samankaltaisia hoitokeinoja tarjoaisi myös yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta.

– Antihistamiinitabletit ovat hyvä hoito ja kortisonivoide myös. Kylmäkäärettä voi myös käyttää. Eikä saa raapia, Vänni tiivistää.

Älä huido!

Hyttystilanne vaikuttaa Vännin silmiin kohtuulliselta. Lämmin ja kostea ilma on omiaan lisäämään itikoiden määrää.

– Alkukesästä pistokset aiheuttavat enemmän oireita, ja jotkut ovat saaneet kovinkin hankalia iho-oireita ja laajoja paukamia. Kesän kuluessa kun pistoksia tulee enemmän, siihen vähän siedättyy ja oireet lievenevät.

Mikäli mielii säästyä edes osin pistoksilta, mökkireissuille kannattaa valita pitkiä vaatteita ja hyttyskarkotin. Ne voivat vähentää osumia.

Huitominen on huono keino karkottaa hyttysiä. Se kiihdyttää verenkiertoa ja hengityksessä muodustuvan hiilidioksidin tuotantoa, mikä vain vahvistaa hyttysille viestiä herkkuaterian läheisyydestä. Lisäksi hyttysillä on huono näkö, mutta ne havaitsevat liikkeen helposti ja suuntaavat sitä kohti. Varmin keino välttyä hyttysiltä on pysyä sisätiloissa.

Niina sääret alkavat näyttää miltei normaaleilta.

– Hametta en vieläkään tohtisi päälleni laittaa.

Ovatko ötökät tai itikat iskeneet sinuun? Millaisia oireita sait? Kerro tarinasi ja lähetä kuvasi osoitteeseen noora.valkonen@iltasanomat.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?