Helpotatko väsymystä kahvilla? Aivotutkijan mukaan huijaat vain itseäsi – on olemassa parempi keino - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

Helpotatko väsymystä kahvilla? Aivotutkijan mukaan huijaat vain itseäsi – on olemassa parempi keino

Pikaiset päiväunet ovat aivotutkijan mielestä kahvia parempi lääke päiväväsähdykseen.

Pikaiset päiväunet ovat aivotutkijan mielestä kahvia parempi lääke päiväväsähdykseen.

Julkaistu: 27.6. 13:41

Aivotutkija Mona Moisala sanoo, että kahvi ei oikeasti virkistä, vaan vain lykkää väsymystä myöhemmäksi.

Taas alkoivat ajatukset takkuilla ja väsymys hiipii aivoihin, mutta ei hätää: sitä varten on työpaikan kahviautomaatti. Tosin joskus käy mielessä, onkohan jatkuva itsensä piristäminen kahvilla ihan terveellistä.

Vatsa sen ehkä vielä kestää, mutta miten käy pään?

– Kahvi onkin tosi mielenkiintoinen piriste, aivotutkija Mona Moisala innostuu.

– Sen piristävä vaikutus syntyy siitä, että kofeiini ikään kuin huijaa aivot virkeiksi. Se ei oikeasti virkistä vaan lykkää väsymystä myöhemmäksi.

Kofeiini hämää aivoja

Prosessi alkaa heti aamusta. Päivän aikana aivoihin alkaa kertyä adenosiini-nimistä molekyyliä. Mitä pidemmälle päivä kuluu, sitä enemmän sitä kerääntyy ja sitä väsyneemmäksi ihminen tulee.

– Adenosiinin avulla aivot pitävät lukua siitä, kauanko olemme olleet hereillä, Mona Moisala selittää.

Rakas ystävämme kahvi tuntuu piristävän, koska se estää aivoja havaitsemasta adenosiinia. Mukillinen kahvia, ja aivot havahtuvat: Hetkinen, eihän täällä ole ollenkaan adenosiinia! Olemme siis juuri heränneet ja virkeitä kuin peipposet!

Huijaus toimii mutta ei kestä kauan. Kun kofeiinin vaikutus laantuu, aivot alkavat taas aistia adenosiinin määrän. Sitä on kofeiinin vaikutusaikana ehtinyt kerääntyä lisää.

– Seuraa uusi notkahdus energiatasoissa, ja sen jälkeen ollaan entistä väsyneempiä.

Pikaunet piristävät aidosti

Pikaiset päiväunet ovatkin aivotutkijan mielestä parempi lääke päiväväsähdykseen.

– Yhdet 15–20 minuutin pikaunet vastaavat yhtä kahvikupillista, mutta ne piristävät aidosti eivätkä vain lykkää väsymystä myöhemmäksi.

Aivotutkija ei silti tyrmää kahvia kokonaan.

– Kofeiini on hyvä piriste siinä mielessä, että tutkimusten mukaan yksi kahvikupillinen todella terävöittää keskittymiskykyä ja muistia, Mona Moisala kertoo.

Artikkelin on tuottanut Kodin Kuvalehti, ja se on julkaistu alun perin Menaiset.fi:ssä. Voit lukea alkuperäisen jutun kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös: