5 suomalaisnaista paljasti painonsa ja pituutensa – uskoisitko kuvista, että taulukoiden mukaan he ovat muka ylipainoisia?

Asiantuntijan mukaan painoindeksi on erittäin huono mittari erityisesti kurvikkaille ja lihaksikkaille.

Näiden naisten painoindeksit vaihtelevat välillä 27–40 eli taulukoiden mukaan lievästä sairaalloiseen ylipainoon.

4.6.2019 12:27

Yleisesti lihavuuden selvittämiseksi käytetään painoindeksiä eli BMI:tä. Painoindeksi mitataan jakamalla paino pituuden neliöllä.

Painoindeksi on suomalaisille tuttu – opetellaanhan sen laskemista jo alakoulussa. Vuosien saatossa painoindeksin luotettavuutta on kuitenkin kyseenalaistettu. Paino kun ei aina kerro kaikkea.

 Voi luoja! Olen iloinen voidessani sanoa, että painoindeksi kertoo erittäin vähän. Erikoislääkäri Aila Rissanen

Painoindeksistä on sanansa sanottavana myös professori ja sisätautien ja kliinisen ravitsemuksen erikoislääkäri Aila Rissasella. Rissanen pamauttaa pöytään erittäin tiukan mielipiteensä.

Hänen mielestään painoindeksi on erittäin huono mittari erityisesti kurvikkaille ja lihaksikkaille.

– Voi luoja! Olen iloinen voidessani sanoa, että painoindeksi kertoo erittäin vähän.

Rissasen mielestä painoindeksiä voidaan kuitenkin käyttää paremmin silloin, kun painoindeksin lukema nousee yli kolmenkymmenen.

– 25–30 välillä saattaa olla tärkeämpi katsoa omaa vyötäröä ja vyötärön ja lantion suhdetta.

Vaikka painoindeksi näyttääkin Rissasen mukaan merkittävästi ylipainoisille suuntaa ylimääräisesti painosta, olisi Rissasen mielestä aika sanoa hyvästit painoindeksille.

– Painoindeksi pitäisi oikeastaan poistaa käytöstä.

Petra: Painoindeksi 27,4

Myöskään Petra Kolistaja, 23, ei painoindeksiä tuijota.

172 senttiä pitkälle ja 81 kiloa painavalle Petralle painoindeksi ilmoittaa lievän ylipainon, lukeman 27,4 – mitä ei urheilullisen naisen vartalosta arvaisi.

– Vaa'allakin käyn vain muutamia kertoja vuodessa tarvittaessa. Itselleni parempia tapoja seurata vartaloni mittasuhteita ovat peili, vaatteet ja oma olo.

Lihaksikkaan vartalon omaava Petra myöntää, että suhde omaan kroppaan on aikaisemmin ollut mutkikas.

– Olen taistellut monien omaan ulkonäkööni kohdistuneiden ongelmien kanssa, mutta kun olen lopettanut vaa'an lukeman tuijottamisen ja keskittynyt sen sijaan siihen, miltä minusta tuntuu omassa kehossani, on moni asia helpottunut. Mielestäni se paljonko painaa tai paljon painoindeksiluku näyttää, ei määrittele ihmisestä yhtään mitään. Ne ovat vain lukuja, jotka aiheuttaa jopa liiankin paljon paineita ja mielipahaa ihmisille.

Liikunnallinen Petra haluaa muistuttaa, että monipuolisella ruokavaliolla, liikunnalla, riittävällä levolla ja oman kropan kuuntelemisessa saavuttaa usein paremman olon ja yltää parempiin tuloksiin kuin kiloista ja indekseistä stressaamisella.

Urheilullinen Petra myöntää, että suhde omaan kroppaan on aikaisemmin ollut mutkikas.

Laura: Painoindeksi 40

Laura Jänösen, 28, suhde omaan kroppaan on kunnossa. 158 senttiä pitkän Lauran puntari näyttää 100 kiloa. Se tarkoittaa sitä, että painoindeksin lukema on 40.

– Painoindeksin lukema tuntuu aika hurjalta, olisin sen mukaan sairaalloisen ylipainoinen. En kuitenkaan koe olevani, ja mielestäni painoindeksi ei kerro oikeastaan mitään. Tästä syystä en sitä myöskään seuraa. Koen olevani hyvä näin. Tietysti ei haittaakaan olisi, jos paino hieman putoaisi, mutta en siitä stressiä ota.

Laura Jänösen vartalo on tiimalasin muotoinen. Asiantuntijan mukaan erityisesti kurvikkaiden ja kapean vyötärön omaavien ei kannata tuijottaa liiaksi painoindeksiä.

Roosa: Painoindeksi 33,9

181 senttiä pitkän ja 111 kiloa painavan Roosa Qvickin, 21, painoindeksi on 33,9. Taulukon mukaan Roosalla on merkittävä ylipaino. Myöskään Roosan mielestä painoindeksi ei määritä ihmistä lihavaksi.

Roosa kertoo, että hänellä on omaa vartaloaan kohtaan viha-rakkaussuhde. Taustalla on useiden vuosien syömishäiriöiden kierre. Hän on kuitenkin hiljalleen oppinut suhtautumaan kroppaansa neutraalisti.

– Painoindeksin lukema tuntuu pahalta. Seuraan sitä ja käyn vaa’alla, vaikka en laihdutakaan, treenaava Roosaa kertoo.

Roosa Qvick on sairastanut syömishäiriöitä. –Painoindeksin lukema tuntuu pahalta, hän myöntää.

Weronica: Painoindeksi 30

Weronica Örnbergin, 23, painoindeksi näytti vuosi sitten vielä lukemaa 37. Nuori nainen päättikin tehdä asialle jotain, ja muutosta on jo syntynyt.

– Olen 177 senttiä pitkä ja painan 94 kiloa. Painoindeksi on 30 eli merkittävä ylipaino.

Weronica kertoo kuitenkin ymmärtäneensä, ettei lukemaa kannata liiemmin seurata, sillä laihdutuksesta huolimatta luku näyttää edelleen merkittävää ylipainoa.

– En itse koe itseäni ylipainoiseksi. Nykyään suhteeni kroppaan on hyvä. Koen olevani itsevarma, joten mitä väliä millään indeksillä on, jos olo on hyvä!

Weronica Örnberg on muuttanut kuluneen vuoden aikana suhtautumisensa painoindeksiin.

Catarina: Painoindeksi 32,3

21-vuotias Catarina Kivilahti kertoo välttelevänsä painoindeksin seuraamista, sillä painoindeksin lukema 32,30 tuntuu pahalta.

– Olen 164 senttiä pitkä ja painan 87 kiloa. Välillä olen tyytyväinen kroppaani, mutta enemmän tuntuu siltä, että haluaisin kiloista eroon. Olen synnyttänyt kerran ja alavatsani jäi roikkuvaksi, Catarina miettii vartalostaan.

Catarina kertoo aloittaneensa terveelliset elämäntavat, joilla hän pyrkii saamaan itselleen hyvän olon painoindeksin tuijottamisen sijaan.

Catarina ei halua seurata painoindeksiään.

Painoindeksi eli BMI

Näin painoindeksi määrittelee ylipainon: 25–30: ylipaino eli lievä lihavuus, 30–35: merkittävä lihavuus, 35–40: vaikea lihavuus, yli 40: sairaalloinen lihavuus.

Painoindeksissä paino jaetaan pituuden ”neliöllä” (pituus2 eli pituus × pituus). Painoa ei voi jakaa pelkällä pituudella, koska saatu tulos ei olisi tasapuolinen eripituisilla henkilöillä. Pituuden ”neliöinti” tasoittaa tuloksen kaiken pituisille sopivaksi. ”Neliöinnissä” eli toiseen potenssiin korottamisessa luku kerrotaan itsellään, esimerkiksi 1,752 = 1,75 × 1,75.

Painoindeksiä voidaan käyttää 18 vuodesta ylöspäin. Sitä nuoremmilla kehon suhteet ovat erilaiset, minkä vuoksi painoindeksi ei sellaisenaan toimi. Normaalipainon alue on varsin laaja.

Painoindeksien 18,5 ja 25 väli on parikymmentä kiloa. Väljät normaalipainon rajat kuvastavat sitä, ettei ole olemassa tarkasti määriteltävää ihannepainoa, vaan paino voi olla täysin sopiva laajemmissa rajoissa. Näihin rajoihin mahtuvat miehet ja naiset, tukevarakenteiset ja hoikkarakenteiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?