Korvamato voikin kieliä erityisestä lahjakkuudesta – ominaisuus selviää helpolla testillä

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Paljon hyräilevä ihminen saattaa olla kahdella erityisellä tavalla lahjakas. Lahjakkuus selviää näppärällä testillä.
Tiedät varmaan tyypin, jolla on tapana hyräillä ja napata ohimennen vaikka radiosta melodioita, jotka jäävät päähän soimaan? Mutta oletko kuullut erityisestä ominaisuudesta: on ihmisiä, jotka voi saada pelkän yksittäisen sanan lausumalla hyräilemään kappaletta, josta tuo sana löytyy.

Jos läheisesi vaikuttaa sekä verbaalisesti että musikaalisesti lahjakkaalta, hänen kanssaan voi vaikka tehdä pieniä kokeita.

Mieti jokin tutussa laulussa esiintyvä sana. Vaikka: kesäkatu.

Syötä se sitten ohimennen ystävällesi, ja saatat saada hänet hyräilemään laulua, tässä tapauksessa Dannyn Kesäkatu-hittiä. Yhdellä sanalla!

Sille on ihan oikeasti selityskin.

Korvamatoilmiö voi kielä kahdesta lahjakkuudesta

Psykologian dosentti Teppo Särkämö Helsingin yliopistosta tulkitsee, että kyseessä voi olla mielikuvatasolla toimiva korvamatoilmiö. Korvamadoksihan kutsutaan sitä, kun jostain napattu melodia jää koko päiväksi soimaan päässä.

Jos melodia jää soimaan pelkästä sanasta, Särkämön mukaan ilmiötä saattavat selittää kaksi erityistä ominaisuutta, jotka silloin yhdistyvät.

– Ihminen voi olla tyyppiä, joka on sekä musikaalinen että kiinnittää paljon huomiota sanoihin, esimerkiksi töissä kielen kanssa. Silloin ehkä jo pelkkä laulun sanan kuuleminen puhemuodossa palauttaa melodian mieleen.

Teppo Särkämö kertoo, että myös aivojen toiminta selittää ilmiötä: musiikkia ja kielellistä sisältöä käsitellään samoilla aivoalueilla.

– Aivotutkimuksessa on havaittu, että siksi on vaikea erotella aivotoiminnoistakin sitä, käsitteleekö ihminen parhaillaan kielellistä vai musikaalista sisältöä.

Tämä on Kodin kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täällä.

Lue myös:

Omituinen höpöttäjä vai sittenkin nero? 4 syytä, miksi itsekseen puhuminen on hyväksi

Unohditko taas jotain? Saatat olla älykäs – katso 25 muutakin älykkään ihmisen piirrettä

Rään syöminen, piereskely, kiroilu – 10 ”huonoa” tapaa, joilla on yllättäviä hyötyjä

Kiroilu, murehtiminen, myöhään valvominen... 7 ”huonoa” tapaa, jotka yhdistävät älykkäitä ihmisiä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt