”Illalla olis mukava kun olis joku kaveri”, sanoo yksinäinen Lauri – noin viidennes suomalaisista kokee yksinäisyyttä - Hyvä olo - Ilta-Sanomat

”Illalla olis mukava kun olis joku kaveri”, sanoo yksinäinen Lauri – noin viidennes suomalaisista kokee yksinäisyyttä

Sosiaalinen toiminta ja esimerkiksi yhteisölliset asumismuodot voivat lievittää yksinäisyyttä.

Yksinäisyyden tunne voi olla läsnä läpi elämän – on parisuhteessa tai ei.­

28.4.2019 14:28

Mistä oikeastaan puhutaan, kun puhutaan yksinäisyydestä? Ainakin moninaisista elämäntarinoista, joita yksinäisyys on leimannut tai joissa yksinäisyys on ollut läsnä.

Kaikenlaiset ja kaikenikäiset ihmiset voivat olla yksinäisiä. Yksinäisyyden tunne voi myös vaihdella eri elämänvaiheissa.

Tämä tulee selväksi Elisa Tiilikaisen uudesta kirjasta Jakamattomat hetket – yksinäisyyden kokemus ja elämänkulku (Gaudeamus).

Ihmisillä on voimakas tarve kokea kiintymystä, olla yhdessä toisiin, saada arvostusta ja apua sekä antaa muille läheisyyttä ja hoivaa. Noin viidennes suomalaisista kokee kuitenkin yksinäisyyttä vähintään silloin tällöin, ja hieman alle kymmenesosalle yksinäisyys on osa arkipäivää.

Esimerkiksi puolison kuolema voi aiheuttaa yksinäisyyttä. Se saattaa olla merkittävin menetys, jonka ihminen kohtaa.

– Tunnen sen niin mahdottomana kipuna, leskeksi jäänyt Anja kuvailee kirjassa.

Anja kertoo hiljalleen tottuneensa yksinoloon. Yksinäisyys on hieman helpottanut, mutta muistot miehestä ja hänen läsnäolonsa kaipuu ovat yhä päivittäin mielessä.

Yksinäisyys on alakuloa

– Päivätkin jotenkin paremmin menee, mutta illalla olis mukava kun olis joku kaveri, sanoo Lauri.

Lauri on ollut naimisissa ja useissa suhteissa, mutta myöhemmällä iällä uuden kumppanin löytäminen on ollut vaikeampaa.

Laurin yksinäisyys ilmenee alakuloisuutena ja masentuneisuutena.

– Sitä surua. Masennusta, masennusta se tekee, hän sanoo.

Myös unettomuus on vaivannut.

Yksinäisyyden tunne voi latautua voimakkaasti iltaan. Aikaan, jolloin päivän työt on tehty, pysähdytään lepäämään ja ajattelemaan tai ollaan sosiaalisessa ympäristössä, mutta yksin.

Kumppanin kaipuu

Pitkä, onnellinen parisuhde lisää hyvinvointia, mutta kaikki eivät elämänkumppania löydä. Jos tyydyttäviä ihmissuhteita ei saa muodostettua, yksinäisyys voi ”kroonistua”. Silloin se voi kestää halki elämän.

Yksinäisyys koskettaa kaiken ikäisiä.

– Olen 26-vuotias enkä ole seurustellut ikinä. Tiedän, että en ole ainoa, mutta eipä se lohduta, kertoi nuori mies jutussamme.

28-vuotias Juha ei ole koskaan seurustellut tai harrastanut seksiä.

– Monella kaverillani on suhde, ja kun näen heidän arkeaan, olen kateellinen. Lähinnä se pistää harmittamaan. En ole masentunut eikä elämäni ole kurjaa, mutta kausittain, esimerkiksi ystävänpäivänä tuntuu tylsältä olla yksin, hän sanoo jutussamme.

Parisuhteessakin voi kokea yksinäisyyttä. Yksinäisyys voi kummuta siitä, että ei tule kuulluksi tai ymmärretyksi tai että toiselta ei saa fyysistä läheisyyttä.

Miten yksinäisyyttä voi vähentää?

Keinot lievittää yksinäisyyttä vaihtelevat ihmisen luonteenpiirteiden ja elämäntilanteen mukaan.

Lauri on etsinyt yksinäisyyteensä helpotusta osallistumalla muun muassa paikallisen asukastuvan toimintaan. Yhdistyksen tiloissa voi käydä vaikka päivittäin.

Juuri ympäristöllä ja sen tarjoamilla mahdollisuuksilla on merkittävä rooli yksinäisyyden vähentämisessä. Yhteisen touhun ja toiminnan kautta tutustuu uusiin ihmisiin, ja esimerkiksi yhteisölliset asumismuodot voivat olla hyvin arvokkaita lapsettomalle ja iäkkäälle ihmiselle.

Punainen Risti on usean vuoden ajan ylläpitänyt Suomessa palvelua, jossa vapaaehtoiset toimivat ystävinä eri-ikäisille, erilaisissa elämäntilanteissa oleville ihmisille.

Oletko kokenut yksinäisyyttä? Miten se ilmenee, miltä se tuntuu? Kerro kokemuksistasi kommenttikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?