Narsisti näkee itsensä ylivertaisena ja erityisenä – mutta mistä narsismi johtuu?
Psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila kertoo, että narsismin taustalta löytyy usein vaikeita lapsuuden kokemuksia.
Korkeilan mukaan esimerkiksi henkinen kaltoinkohtelu tai laiminlyönti saattavat johtaa siihen, että ihmiselle kehittyy narsistinen persoonallisuushäiriö. Myös fyysinen pahoinpitely ja seksuaalinen hyväksikäyttö voivat olla häiriön taustalla.
Vaikeat kokemukset saattavat aiheuttaa sen, että ihminen joutuu omaksumaan todellisesta minästään poikkeavan roolin tunteakseen itsensä arvostetuksi. Tämä rooli saattaa auttaa narsistia vaimentamaan häpeää ja itseinhoa, joita hän tuntee.
– Tällaisella narsistilla on ylimitoitettu nöyryytetyksi tulemisen pelko. Hänelle kaikki tappiot tai toisten epäily ovat nöyryyttäviä. Hän pelkää, että paljastuu, kuinka mitätön hän itse asiassa kokee olevansa. Tällainen henkilö suojautuu sitä vastaan aggressiivisesti, Korkeila kertoo.
Kun ihminen vetää rooliaan, hän välttelee nöyryytystä. Samalla hän estää muita näkemästä todellista sisintään. Kun hän kohtaa vastoinkäymisiä, hän asettuu muiden yläpuolelle ja uskottelee itselleen, ettei hänessä itsessään ole vikaa. Korkeila huomauttaa, ettei narsisti itse tajua, että kyseessä on kuitenkin vain suojakuori.
Suojaavia kokemuksia
Rankat lapsuudenkokemukset eivät tietenkään ole yhtäläisyysmerkki sille, että ihmisestä kasvaa narsisti. Monet asiat suojaavat häiriöltä.
– Yksi niistä on piirre, jossa ihmisellä on matala kynnys positiivisten tunteiden kokemiselle. Silloin lapsi keksii itselleen helposti positiivisia asioita, jotka herättävät tällaisia tunteita.
– Vastustuskyvyllä, joustavuudella ja sinnikkyydelläkin on periytyvä tausta, mutta kun ihminen on sosiaalisesti ulospäin suuntautunut, hän kykenee myös etsimään henkilöitä, jotka häntä tukevat. Voi myös olla, että joillakin ihmisillä on erityinen lahjakkuus, jonka turvin positiivinen kuva itsestä kehittyy, Korkeila kertoo.
Kehuminen on kaksipiippuinen juttu
Hieman yllättäen narsistisen persoonallisuushäiriön tausta voi olla myös aivan toisenlainen. Persoonallisuushäiriö voi liittyä myös siihen, että ihminen on poikkeuksellisen etuoikeutettu.
Perhepiirissä ja muissa suhteissa on saatettu jatkuvasti ruokkia ajatusta siitä, että narsisti on ylempiarvoinen, ainutlaatuinen ja erityinen ja voi siksi tehdä mitä haluaa ilman seurauksia.
Jatkuva ihailu saa narsistin uskomaan, että hän todella ansaitsee erityiskohtelua, eikä hän joudu kantamaan vastuuta, vaikka kohtelisi muita huonosti.
– Jatkuva positiivisen palautteen saaminen aikuisiässäkin nostaa kenen tahansa narsistisia piirteitä jopa hyvin poikkeaviksi. On tutkimustietoa, että menestyminen on vaarallista siinä mielessä, että itsensä todellista suuremmaksi ja tärkeämmäksi kuvitteleminen nakertaa ihmisen nöyryyttä ja vaatimattomuutta. Kun puhutaan johtajien narsismista, on kyse siitä, että ylimitoitetusti arvioi omaa tärkeyttään ja omia ansioitaan, Korkeila kertoo.
Tällainen narsismi ei välttämättä juonna juuriaan lapsuuteen. Se voi hyvin kehittyä vasta aikuisuudessa.
– Meillä Suomessa ei ehkä ole kovin tavallista, että narsismi kehittyisi siksi, että olisi saanut ylitsevuotavasti huomiota joskus lapsuudessa, Korkeila sanoo.
– On jotain tietoa siitä, millainen positiivinen palaute voi vääristää käsitystä itsestä. Se on sellaista, että kehutaan jatkuvasti ihmisen ominaisuuksia. Jos palkitaan tavallaan teoista, siitä, että on suoriutunut hyvin, niin sillä on ihan erilaisia vaikutuksia. Myös ominaisuuksien kehumista toki tarvitaan, mutta yltäkylläisyys siinä voi vääristää aika vahvasti käsitystä siitä, miten arvokas on ja mitkä omat kyvyt ovat.
Lue myös:
17 kysymystä, joiden avulla Suomessa diagnosoidaan narsisteja – jo 5 kyllä-vastausta voi riittää
Onko lähipiirissäsi iso N? 5 keinoa, joilla todella tunnistat narsistin
Narsisteja vaikuttaa olevan nyt kaikkialla – mistä tietää, onko kyseessä sittenkin vain törppö?
Astrologi listasi kolme horoskooppimerkkiä, jotka ovat muita todennäköisemmin narsistisia