Huomaatko pienimmätkin muutokset toisen ilmeissä ja äänensävyssä? 3 ominaisuutta paljastaa, oletko tunneherkkä

Yksilölliset erot siinä, miten herkästi ja voimakkaasti tunteita koetaan, ovat yllättävänkin suuria.

Tunneherkkyys ei ole sairaus – eikä välttämättä edes ongelma.

Huomaatko pienimmätkin muutokset toisten ilmeissä tai äänensävyssä ja reagoitko niihin muita herkemmin? Kyseessä voi olla tunneherkkyys.

Yksilölliset erot siinä, miten herkästi ja voimakkaasti tunteita koetaan, ovat yllättävänkin suuria.

Uutuuskirja Viisas mieli – Opas tunnesäätelyvaikeuksista kärsiville (Duodecim) kertoo, että monet tunneherkät ihmiset ovat huomanneet, että he reagoivat pienempiin asioihin verrattuna esimerkiksi heidän sisaruksiinsa tai ystäviinsä.

Tunneherkkyyden ominaisuuksia

  1. Tunteet viriävät herkästi: pienetkin asiat aiheuttavat tunnereaktion (sensitiivisyys).

  2. Tunnereaktio on voimakas (intensiivisyys).

  3. Tunteiden laantuminen on hidasta, tunnereaktiot voivat kestää useiden päivien ajan.

Ihmisten eriasteista tunneherkkyyttä voidaan ajatella jatkumona tai suorana, jolle jokainen meistä sijoittuu. Suoran ääripäässä voidaan puhua tunteiden säätelyn vaikeudesta, mikä tarkoittaa, että ihminen kokee paljon tuskallisia tunteita, joita hän ei kykene säätelemään.

Ei vain vähän surullinen, vaan täysin murtunut

Yhdysvaltalainen psykologi ja professori Marsha Linehan on verrannut voimakasta tunnehaavoittuvuutta palovammaan – vereslihalla ollessa kaikki tuntuu sietämättömän voimakkaasti.

– Kokemukset todella tuntuvat, suorastaan sattuvat. Asiat ikään kuin menevät ihon alle ja haavoittavat, kirjassa kuvaillaan.

Toinen tunneherkkyydestä käytettävä vertaus on, että sensitiivinen ihminen on kuin ilmapuntari aistiessaan vallitsevaa tunneilmapiiriä. Pieninkään ilmeen tai äänensävyn muutos ei jää huomaamatta.

Voimakkuudeltaan tunteet ovat vahvoja, ja ne ”tuntuvat”.

– Moni kuvaa, kuinka hän ei useinkaan ole vain vähän surullinen, vaan täysin murtunut. Pettymys ei vain häivähdä, vaan tuntuu syvänä. Loukkaantuminen voi särkeä kuin haava, kirja kertoo.

Tunteet eivät myöskään mene ohi, vaan tunneherkkä voi jäädä niihin kiinni pitkäksikin aikaa.

– Tunneherkän ihmisen tunteet saattavat kestää päiviäkin, koska ne virittävät muistoja menneisyydestä sekä erilaisia ajatuksia.

Onko tunneherkkyys ongelma?

Asiantuntijat korostavat, että tunneherkkyys ei ole sairaus – eikä välttämättä edes ongelma.

– Ihminen voi reagoida herkästi ja tuntea voimakkaasti ja kokea elämänsä rikkaana ja hyvin tyydyttävänä.

Ongelmia saattaa tulla siinä vaiheessa, jos tunneherkkyys johtaa ikäviin seurauksiin. Kirjan mukaan tunteiden pelko on tavallinen tunneherkkyyden kylkiäinen.

– Herkkä ihminen voi yrittää selviytyä tunteidensa kanssa tukahduttamalla niitä tai estämällä itseään ajattelemasta tunteita herättäviä asioita.

Tutkimusten perusteella tunteiden tukahduttaminen ei kuitenkaan ole suositeltava toimintamalli. Jos tunteiden kontrollointi on voimakasta, se voi jopa johtaa etääntymiseen muista ihmisistä.

Toinen tunneherkkyydestä mahdollisesti seuraava ongelma ovat virhetulkinnat.

– Joskus tulkitsemme tilanteita aivan oikein, mutta tulkintamme on sitä alttiimpi virheille, mitä kuumempia tunteita koemme.

Lähde: Viisas mieli – Opas tunnesäätelyvaikeuksista kärsiville, Duodecim 2019.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?