Painonnostoon hurahtanut Eija-Riitta Korhola, 59, teki lajista yllättävän havainnon: ”Se on hämmästyttävää”

Julkaistu:

Painonnosto
Korhola toivoo painonnostosta isoa kansanliikettä. Laji sopii erittäin hyvin myös naisille.
Europarlamentaarikkona vuosina 1999–2014 toiminut Eija-Riitta Korhola innostui painonnostosta jo useita vuosia sitten. Hän teki sattumalta tempausliikkeitä keskiviikkona Ilta-Sanomien ottaessa yhteyttä.

– Hauskaa, että olen vähän hengästynyt sen takia, 59-vuotias Korhola kertoo.

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona, että edesmenneen presidentti Mauno Koiviston tytär Assi Koivisto, 61, harjoittelee parhaillaan painonnoston SM-kisoihin.

Myös Korhola harjoitteli taannoin painonnoston SM-kisoja varten, mutta syöpädiagnoosi muutti suunnitelmat täysin. Leikkauskainalon kättä hänen pitää varoa edelleen.

– Painoilla en ole tehnyt, mutta päivittäin teen näitä liikkeitä oikeastaan sen takia, että olin niin vaikuttunut esimerkiksi tempausliikkeestä. Se luku menee muistaakseni niin, että silloin ihmisen 600 lihaksesta 420 on yhtä aikaa aktiivisia. Minähän teen myös sitä samaa ihan keppijumppana, vaikka en voi treenata raskailla painoilla. Se on kineettisten ratojen ketjuttamista.

Painonnosto pitää ”kissamaisena”

Korhola korostaa, että painonnosto on erittäin tehokas laji. Se pitää hänet jäntevänä ja ”kissamaisena”, ja ryhtikin pysyy hyvänä.

– Sehän on hirveän kokonaisvaltaista. Olen ymmärtänyt sen, että melkein mitä tahansa ihminen urheilisi, niin painonnosto parantaa urheilusuoritusta, koska se nimen omaan on niin kokonaisvaltainen laji.

– Kuntosalitreenaaja olen ollut vuosikymmenet. Olen tehnyt peruskuntosalitreeniä ja nostanut vapaita painojakin. Se on ollut se minun tapani treenata, mutta tällaisen klassisen painonnostoharrastuksen, jossa tehdään tempausta ja työntöä, muistaakseni aloitin sen 2014 tai 2015.

Parhaita painonnostotuloksiaan Korhola ei muista.

– Aina sitä itselleen vakuuttaa, että koko lajissa on tärkeämpää täydellinen tyyli kuin kovat painot. Omassa ikäluokassani tähtäsin toki kirkkaimpaan mitaliin, ei sitä muuten saa ryhtiä harjoitteluun.


Yllättävän helppo laji

Korhola yllättyi hieman siitä, että painonnosto osoittautui niin helpoksi. Hän oppi kaiken kuin tanssi, vaikka ei esimerkiksi ole erityisen sujuva tanssija.

– Minulla on myös ehkä sellainen kroppa, että minuun tarttuu aika nopeasti voima. Pientä huolta joutuu kantamaan siitä, jos sattuu tykkäämään omasta kropastaan sellaisena kuin se on. Siinähän sitten saattaa kertyä lihasvoimaa sellaisiin paikkoihin, joihin ei ole hirveästi suunnitellut.

– En ollut kauhean ilahtunut siitä, kun jotkin housut jäivät reisistä pieniksi ihan lihasten kasvun myötä. Tykkäsin myös aina suorasta hartialinjastani ja vähän hätkähdin, kun niskan taakse alkoi kasvaa selvät epäkkäät. Sitten vähän himmasin, koska en halunnut mitään merkittävää muutosta kroppaani. Ne ovat kuitenkin kaikilla yksilöllisiä asioita. Ei voi päältä päin sanoa, että missä on jonkun ihmisen lihaskasvun potentiaali.

Korhola arvioi painonnoston olevan paljon hyödyllisempää kuin jotkut ehkä kuvittelevat. Hänen mukaansa laji sopii erittäin hyvin myös naisille.

– Siinähän on välillä hyvinkin raskaita painoja, joita käytetään. Se on hämmästyttävää, miten paljon voi nostaa. Tietysti sitä yllättyi oikein. Sekin minua hämmästytti, miten paljon se on älylaji, koska kysymyshän on siitä, että hyödyntää niitä fysiikan lakeja ja liikeratoja siten, että pistää luonnonlait toimimaan puolestaan.

– Siinähän on kysymys oikeasta ajoittamisesta ja oikeasta tekniikasta ennen muuta. Minä pidänkin lajin kriittisimpänä asiana, että opettavatko ihmiset sitä oikein. Olen ymmärtänyt, että aika monet tekevät melkoisia virheitä, jotka voivat koitua hankaluudeksi. Kun on yhdistelmä painavat tangot ja tekniikkavirhe, se voi olla äärimmäisen kohtalokasta.

Korhola toivoo vanhuksille keppijumppaa

Korhola toivoo, että painonnostosta tulisi uusi muotilaji. Rinnakkaislajina voisi toimia keppijumppa.

– Olisi fantastista, jos meillä vanhustenpiireissä ja laitoksissa ohjelmaan tulisi sellainen keppijumppa, jossa on painonnostollisia elementtejä siinä mielessä, että tehdään laajoja liikkeitä, joissa useat lihasryhmät ovat yhtä aikaa liikkeellä. Siinä ratkeaa niin monta asiaa.

– Jos vanhukset saadaan liikkeelle, heti heidän unensa on parempi, he ovat kestävämpiä kaikkia onnettomuuksia vastaan ja heidän ruokahalunsa on parempi. Se on niin kokonaisvaltainen juttu. Siinä mielessä toivon kyllä, että tästä tulisi iso kansanliike.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt