Yksi tapa viettää kesälomaa on täysin ylivertainen – asiantuntija nostaa esiin suomalaisten yleisen harhaluulon

Oli loma minkälainen tahansa, tärkeää on irtautua töistä fyysisesti ja henkisesti, tutkimusprofessori sanoo.

Suomalaiset perinteisesti arvostavat pitkää kesälomaa.

10.4.2019 13:11

Ihmisillä on usein harhainen käsitys lomasta, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen sanoo.

– Loman tehtävä on palauttaa työvuoden rasituksista, ei lisätä tulevaisuuden hyvinvointia. Loman vaikutus ulottuu siis taaksepäin eikä eteenpäin, hän korjaa yleistä käsitystä siitä, että loman jälkeen pitäisi olla jotenkin lomaillut olo.

Joskus ihmiset ovat pettyneitä ja tyytymättömiä, kun loman vaikutus ei kestänytkään tarpeeksi pitkään. Lomalla palautuu työn rasituksesta, mutta muutama viikko loman jälkeen ollaan taas väsyneitä.

– Loman vaikutukset kestävät vain muutaman viikon, Hakanen kertoo.

On kuitenkin yksi keino, jolla loman vaikutuksia voi moninkertaistaa.

– Jos lomailee useamman kerran lyhyissä pätkissä, vaikutuksista voi nauttia useammin, Hakanen vinkkaa.

Espoolainen Tiina hehkuttaa kehittämäänsä mikrolomasysteemiä. Se auttaa häntä jaksamaan, ja lomien jälkeen töihin paluu on helpompaa. Lue Tiinan haastattelu Me Naisten jutusta.

Varmista, että palaudut

Suomalaiset perinteisesti arvostavat pitkää kesälomaa. Kesä on valoisa ja lämmin vuodenaika, jolloin monet ovat mielellään vapaalla. Onko pitkä loma siis huono juttu?

– Lomamieltymyksiin vaikuttavat elämäntilanne, työtilanne, työpaikan lomajärjestelyt, perhetilanne ja omat odotukset. Oli loma minkälainen tahansa, tärkeää on irtautua töistä fyysisesti ja henkisesti. Tämä ei ole helppoa nykyaikana, jolloin ihmiset tekevät ajasta ja paikasta vapaata työtä, Hakanen kertoo.

Joillakin ihmisillä töitä on niin paljon, että he eivät pysty olemaan pitkiä pätkiä pois töistä. Silloin Hakasen mukaan on tärkeää pitää huolta siitä, että pitää vaikka pitkiä viikonloppuja silloin tällöin. Lyhyillä lomilla pitää varmistaa, että aidosti palautuu sen rasituksista.

Toiset katsovat mielellään sähköpostia pitkin lomaa, jotta paluu arkeen olisi mahdollisimman helppo. Pitkän loman varjopuolena onkin se, että töihin paluu sen jälkeen voi tuntua epämiellyttävältä. Hakasen mukaan joillekin sopii olla pitkään poissa ja ottaa ”kylmä suihku” töihin palattuaan. Toisaalta pitkän ja virkistävän loman jälkeen moni taas palaakin mielellään työn ääreen ja näkee työkaverinsa.

Kannattaako lomalla lähteä reissuun? Lue asiantuntijan vastaus ja alkuperäinen artikkeli kokonaisuudessaan Me Naisten sivuilta.

Lue myös:

Espoolainen Tiina kehitti mikrolomasysteemin, joka auttaa jaksamaan: ”Töihin paluu on helpompaa”

Aurinkorannikolle muuttaneet Mirva ja Heka kertovat, millaista elämä Espanjassa oikeasti on: ”Kuin pieni Suomi Välimeren rannalla”

Työterveyspsykologi: tässä kohti lomaa ollaan rennoimmillaan

Pinjan, 33, kroppa ilmoitti, että stressi saa riittää – muutti kolme asiaa aamurutiineissaan, ja elämä mullistui

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?