Sabotoitko omaa onneasi? Testaa, miten oikeasti toimit parisuhteessasi!

Tunteet voivat joskus ohjailla ihmisiä haitallisella tavalla.

Omia tunteita kannattaa pohtia ja keskustella niistä kumppaninkin kanssa.

18.3.2019 16:00

Lotalla ja Laurilla on pitkä liitto, kaksi lasta ja oma koti. Ulkopuolelta asetelma näyttää idylliseltä.

Lotta kuitenkin pelkää Laurin jättävän hänet aina kun heille tulee vähänkään erimielisyyksiä. Siksi hän ei uskalla kertoa ajatuksistaan vaan vetäytyy hankalien tilanteiden jälkeen omiin oloihinsa.

Lotan lapsuudessa hänen vanhempansa riitelivät usein. Riidat päättyivät usein siihen, että isä lähti kotoa ovet paukkuen. Lottaa pelotti. Tulisiko isä lainkaan takaisin?

Laurin kanssa Lotta on sama pieni tyttö. Skeematerapian kouluttajan Kimmo Takasen mukaan Lotalla on hylätyksi tulemisen pelkoon liittyvä tunnelukko.

– Se on tunne, joka lukitsee ihmisen toimimaan tavalla, joka on hänelle itselleen haitallinen, Takanen määrittelee.

Hän on kirjoittanut aiheesta uuden tietoteoksen Parisuhteen tunnelukot – avaimia toimivaan rakkauteen (WSOY).

Tunnelukot juontavat lapsuudesta

Kaikenlaiset tunnereaktiot ovat osa normaalia elämää. Ihmiset eivät vain aina tajua, kuinka ne voivat ohjailla heitä. Jos tunnelukot ovat niskan päällä, omat tarpeet eivät tyydyty parisuhteessa.

– Tunnelukot pitävät parin ikään kuin etäällä toisistaan, Takanen sanoo.

Kun syvempi tunneyhteys puuttuu, kumppanin kanssa päädytään aina samanlaisiin riitoihin ja kinkkisiin tilanteisiin.

Tunnelukkojen taustalla on usein lapsuus. Jos lapsuudessa ei esimerkiksi ole saanut riittävästi läheisyyttä, etenkin sitä janoaa parisuhteessa. Mutta tunnelukot tulevat väliin. Ikään kuin yrittäisi rakentaa kaunista taloa, jonka perustuksia joku – eli omat reaktiot – repii koko ajan alas.

Tunnelukkoon kiinnittyvästä toimintatavasta on tullut keino selviytyä.

– Hiljenee, suuttuu tai vetäytyy. Tällainen käyttäytyminen ei vie eteenpäin, joten pitäisi pysähtyä miettimään, että mikä kumma saa minut toimimaan näin.

Selviytymistä

Selviytymiskeinoja on pääpiirteissään kolme: passiivisuus, hyökkääminen ja välttely.

Otetaanpa esimerkki: pariskunta päättää tehdä päätöksen yhteisestä lomamatkasta. Toinen haluaa pohjoiseen, toinen etelään. Kun keskustelua ryhdytään käymään, tunnelukot alkavatkin vaikuttaa. Tuntuu ehkä siltä, että toinen ei kuuntele eikä ymmärrä, mahtaakohan välittääkään.

– Kun epämukavia tunteita herää, alamme vain selvitä. Pari ei enää keskustelekaan lomasta vaan yrittää pärjätä omien tunteidensa kanssa.

Moni on hukannut kosketuksen itseensä.

Testaa selviytymiskeinosi

Tunnelukkoja voi onneksi avata ja itseymmärrystä lisätä. Työn voi aloittaa pohtimalla omia käyttäytymistapojaan ja erittelemään ajatuksiaan. Takanen on kehittänyt tätä varten erilaisia harjoituksia ja testejä.

Ne kumpuavat skeematerapiasta, jonka keinoin voidaan tarkastella sitä, miten lapsuuden kokemukset liittyvät omaan käytökseen.

Jos oma vanhempi on esimerkiksi ollut tiukka auktoriteetti, ristiriitatilanteissa voi vielä aikuisenakin yksinkertaisesti aina vaieta ja vetäytyä.

– Isoin ongelma on se, että kissaa ei nosteta pöydälle, vaikka tulee riitoja ja hankaluuksia. Ei edes tiedetä, että kissaa on olemassa. Monet asiat voivat olla hyvin, mutta joku mättää. Sitä ei vain tajua, mikä se on.

Omista tarpeista, tunteista ja lapsuudesta kannattaa puhua kumppanin kanssa. Työntää kädet saveen ja keskustella.

– Se lähentää, ihan vieraitakin. Sitä alkaa ymmärtää toista, mitä toinen on kokenut, millaisia eväitä ja taakkoja toinen kantaa repussaan.

Silloin voi vaikka oivaltaa, että toisen vetäytyminen ei tarkoitakaan sitä, että tämä ei välitä.

Tunnelukko voi haitata suhdetta

Itsetutkiskelun jälkeen on hyvä tarkkailla, miten itse toimii esimerkiksi riitatilanteessa.

Moni saattaa riitojen jälkeen ihmetellä, että miten minä nyt näin menettelin. Järkevä toiminta unohtuu, koska ihminen on taas lukkiutunut selviytymismoodiin.

Jos omat tarpeet eivät tunnelukkojen vuoksi tyydyty suhteessa riittävästi, suhde ei anna sitä, mitä ihminen sisimmässään aidosti kaipaa. Kuten huomiota, hyväksyntää ja arvostusta. Tunnelukkojen vuoksi niitä ei myöskään osaa antaa toiselle.

– Tunnelukot sabotoivat onnellisuutta. On harmi, jos niiden antaa haitata elämää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?