11 eri alojen ammattilaista kertoo, miksi eivät paljasta työtään puolitutuille: ”Heti alkavat kärkkyä ilmaisia neuvoja”

Julkaistu:

Me Naiset
Houkutus kysyä neuvoa tai palveluksia tutulta lääkäriltä tai kampaajalta on joskus vastustamaton. Tai vaihtoehtoisesti ihmetellä tuon mystisen ammatin jänniä puolia.
Meillä kaikilla on tiettyjä mielikuvia eri ammattien edustajista. Monesti nämä mielikuvat tulevat myös esille, kun tulee puhe siitä, mitä kukin tekee työkseen.

Joidenkin kohdalla aiemmat kokemukset ovat johtaneet siihen johtopäätökseen, että on parempi olla paljastamatta ammattiaan.

Vauva.fi-sivustolla on parhaillaan käynnissä tällaisten ihmisten keskusteluketju. Sen otsikko kuuluu: Mikä on ammattisi, jos et mielellään kerro sitä ns. puolitutuille?

Yleisimpiä syitä kertomatta jättämiseen ovat palvelusten pyytäminen ja kiusalliset keskustelut.

Muun muassa tällaisia ammatteja keskustelussa mainitaan:

1. Psykiatri. ”Tarvitseeko edes perustella. Sanon vain lääkäri, jos on tarve jotain sanoa.”

2. Juristi. ”Heti alkavat kärkkyä ilmaisia neuvoja.”

3. Lääkäri. ”En jaksa kuunnella sen enempää ammattikuntani mollausta kuin perusteetonta ihailuakaan. Ensiksi mainittu vain ottaa päähän ja jälkimmäinen vaivaannuttaa. Kolmas vaihtoehto on se että alkaa sadella kysymyksiä terveysongelmista, jotka yleensä ovat vielä täysin sen oman erikoisalan ulkopuolelta. Parempi vaan olla hiljaa.”

4. Diplomi-insinööri. ”Heti alkaa dissaus ja utelu palkasta. Elän pitkälti duunari- ja baarituttuporukoissa.”

5. Valokuvaaja. ”’Ota sitten se kamera mukaan.’ Ja suututaan, kun en ilmaiseksi työtä tee.”

6. Siivooja. ”Monet tutut ja etenkin puolitutut ruinaa avuksi kevät-, syys-, joulu- ja kaiken maailman muihin siivouksiin. Kesällä saan kutsuja monennäköisiin grillausiltoihin ja paikanpäällä on yleensä kaivettu ikkunanpesuvälineet esiin. Siinäpä sitä syytä, miksi en kerro ammattiani. Siivoan vain rahan vuoksi, en pidä siitä muuten.”

7. Johtaja. ”En koskaan kerro olevani johtaja. En halua vapaa-ajan juttuihin hierarkiaa.”

8. Röntgenhoitaja. ”Ensin kysellään apuja erinäisiin terveysongelmiin. Ei kuulu osaamisalueisiini. Sitten kysellään, miksi keuhkokuvien ottoon tarvitaan monta vuotta opiskelua ja korkeakoulututkinto. Teen paljon muutakin.”

9. Sosiaalityöntekijä. ”Kerron olevani kaupungilla toimistohommissa. En halua kertoa, kun saa sitten kuulla lastensuojelusta tai ikäihmisten kohtelusta.”

10. Kampaaja. ”Aina pitäisi alkaa konsultoimaan (ja vastailemaan loputtomiin kysymyksiin) tuntemattomia ja puolituttuja juhlissa, illanistujaisissa, ravintolassa jne. Mikä väri minulle sopisi ja ai kauhea älä katso minun hiuksiani nyt. Todellisuudessa ei voisi vähempää kiinnostaa, en ole sillä hetkellä töissä enkä arvostele kenenkään kampausta.”

11. Puheterapeutti. ”Juututaan keskustelemaan ärristä ja ässistä, vaikka puheterapeutin työ on sitä enää työajasta n. 5%.”

Juttu on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen 19 kohdan listan Me Naisten sivustolta täältä.

Ilta-Sanomat, Vauva.fi ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Lue myös:

Nyt puhuvat 4 000 euroa tienaava sihteeri, työtään rakastava siivooja ja muut aliarvostetut ammattilaiset

Siivooja Jenni, 35, paljastaa imuriniksin, jolla huoneilmaan saa miellyttävän tuoksun

Käsikirurgi Mikolla on äänestyksen mukaan Suomen vaikein työ: ”Jos pystyy linnunpöntön tekemään, pystyy leikkaamaankin”

Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa

Oletko sinä kohdannut epäluuloja tai ihan joka kerta toistuvia kysymyksiä ammattisi takia? Millaisia ja mitä teet työksesi? Kerro kokemuksistasi alla kommenteissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt