Estääkö kurkun kutina nukkumisen? Isoäidin yksinkertainen kikka voi todella toimia – tarvitset vain keittiöpyyhkeen

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Köhä ja kurkun kutina rauhoittuvat pyyheniksin avulla. Lääkärin mukaan toimivuuden taustalla saattaa olla tunne hoivatuksi tulemisesta.
Yskä ja kurkun kutina piinaavat välillä niin pahasti, ettei yskimiseltä saa yölläkään nukuttua. Edes yskänlääke ei aina auta.

Mutta ihanaa! On konsti, joka ehkä auttaa.

Sen kertoi jo lapsuudessani äitini, joka neuvoi sen koko perheelle ja hyvällä menestyksellä. Muistaakseni äitini oli puolestaan oppinut konstin omalta äidiltään.

Näin helppo se on: Ota astiankuivauspyyhe – älä siis käytä paksua froteista vaan mieluummin ohuempaa pyyhettä. Kastele se vesihanan alla läpimäräksi kylmällä vedellä. Kierrä pyyhkeestä vedet pois niin, ettei se valu vettä.

Sen jälkeen asettele pyyhe kaulallesi. Pyyhkeen ei tarvitse ulottua niskan taakse solmuun asti.

Sitten vain nukkumaan, ja ihme tapahtuu: kutina lakkaa! Nukut kuin murmeli.

Näin lääkäri arvioi

Mutta mistä konstin teho johtuu? Tekee mieli selvittää, joten soitan ekspertille. Kurkkukivun ja flunssien kanssa tekee työtä lääkärikeskus Mehiläisessä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti Ulla Södervall. Hän kuulee konstista ensimmäistä kertaa.

– Ei tule mieleen, että tällaisesta avusta olisi mitään lääketieteellistä näyttöä. Jos olisi tukirangan vaivoja, silloin kyllä lämmin tai kylmä voi auttaa, jos sitä pidetään paikallaan pidemmän aikaa.

Södervall arvelee, että kyseessä voi olla myös plasebovaikutus, joka liittyy lämpimiin tunteisiin.

– Äidin opettamaan neuvoon on ehkä liittynyt hoivan tunne, jolla on hirvittävän iso merkitys.

Mutta hetkinen: pitkään yskinyt kollegakin kokeili juuri niksiä, ja hänenkin köhänsä rauhoittui. Eikä ollut äitiä konstia kertomassa.

Södervall jää miettimään. Tulehdusreaktiota ainakin lihaksista voidaan saada kylmällä taltutettua.

– Onhan esimerkiksi avannossa käymisellä valtavasti vaikutuksia: kylmässä verisuonet supistuvat, ja sen jälkeen ne taas oikein avautuvat. Happi kiertää ja kaikki lähtee liikkeelle. Sikäli ainakin tulehdusta voidaan kylmällä vähentää.

Ei haittaakaan

Entä jos kyse onkin kosteuden, ei kylmän vaikutuksesta? Mitä jos rätti toimiikin kuin höyryhengitys, pikkuhiljaa kosteutta vapauttaen?

Södervall ei lämpene selitykselle: rätistä ei hänestä pääse nousemaan höyryä juurikaan. Hän miettii, että kyse voisi olla myös hermostosta, johon nenän tukkoisuus voi jollain lailla vaikuttaa. Tutkimusta tarvittaisiin kuitenkin lisää ennen kuin Ulla Södervall lähtisi märän rätin puolestapuhujaksi.

– Mutta jos se auttaa, eihän siitä mitään haittaakaan voi olla!

Flunssasta kärsivälle Södervall ehdottaa ennemmin tutumpia apukeinoja: juo riittävästi, helpota tukaluutta kipulääkkeillä ja lepää.

– Viruksen aiheuttamaa flunssaa ei voi varsinaisesti lyhentää. Mutta tablettina tai suihkeena käytetty sinkkiasetaatti saattaa lyhentää sen kestoa ja helpottaa oireita.

Artikkelin on tuottanut Kodin Kuvalehti, ja se on julkaistu ensin Menaiset.fi:ssä. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Suolavettä ja seksiä – 50 parasta kotikonstia flunssan häätöön

Varo piileviä flunssapöpöjä! Kännykkä ja muut kodin bakteeripesäkkeet, jotka unohtuvat helposti pestä

Flunssa ei mene ohi – lääkäri kertoo, milloin voi mennä töihin, kylään ja urheilemaan

Tämä yksinkertainen kikka toimii: ei flunssaa yli kymmeneen vuoteen!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt