Univaje voi lihottaa – edes yritys kiriä se kiinni viikonloppuna ei auta

Mahdollisimman säännöllinen vuorokausirytmi on terveyden kannalta ihanteellisin vaihtoehto.

Nälkä voi iskeä voimakkaammin huonosti nukuttujen öiden jälkeen.

Moni yrittää kuroa viikonloppuna kiinni arkipäivien aikana tullutta univajetta. Runsaiden yöunien nukkuminen viikonloppuna ei kuitenkaan korjaa tilannetta, pikemminkin päinvastoin.

Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin muun muassa unen vaikutusta painoon. Osa osallistujista nukkui 5 tuntia yössä, toinen osa 9 tuntia. Kolmas joukko nukkui arkiöisin 5 tuntia ja venytti unia viikonloppuisin pitkään.

Tutkimuksessa selvisi, että vähän arkisin nukkuvat napostelivat iltaisin enemmän ja heidän painonsa nousi hieman tutkimuksen aikana. Myös heidän insuliiniherkkyytensä huononi, mikä voi lisätä diabeteksen riskiä.

Viikonlopun pidempi uni ei siis estänyt univajeeseen linkitettävää painonnousua. Painonhallinnan kannalta unella on ratkaiseva merkitys, ja univajeen tiedetään muuttavan ruokailukäyttäytymistä.

Säännöllisyys parasta

Asiantuntijat toistavat usein säännöllisen vuorokausirytmin tärkeyttä. Tutkimuslöydökset tukevat tätä.

Jos arkiunet tuppaavat jäämään vähiin, unta kannattaa pidentää viikonloppuisin maltillisemmin, esimerkiksi tunnilla puolellatoista yössä. Siitä voi saada hyötyjäkin.

Päikkäritkin virkistävät eivätkä haittaa seuraavan yön unta vain silloin, jos ne nukkuu riittävän lyhyinä ja riittävän aikaisin. Parempi siis laittaa herätyskello soimaan ja totuttaa keho heräämään aina samaan aikaan.

Uudesta tutkimuksesta kirjoittavat muun muassa Medical News ja NBC.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?