Mitä ihmettä! 10-vuotiaat voimistelijatytöt Evelin ja Saana järjestivät käsilläkävelyn SE-murskajaiset

rac

Julkaistu:

Hyvä olo
Käsilläkävely on hurja taito- ja voimalaji, mutta ihme kyllä, sirot voimistelijatytöt kipaisivat uudet Suomen ennätykset. Kuka panee vieläkin paremmaksi?
Voimisteluseura Alppilan Salamien kaksikko Evelin Veistelehto ja Saana Seimola suorastaan leikittelivät käsilläkävelyn epävirallisella SE-tuloksella.

Ensin Saana paransi ennätystä puolella metrillä, 61:een. Sen jälkeen Evelin pani lähes viisi metriä paremmaksi tuloksella 65,70 metriä.
  • Oheisella videolla on molempien tyttöjen riemukas SE-veto.

Tapahtumapaikka oli Helsingin Liikuntamyllyn juoksurata, sama baana, jossa ikinuori Sakari Oka, 59, kaksi viikkoa sitten tempaisi ISTV:n käsilläkävelyn SE-hankkeen pohjiksi 60,5 metriä.
Valmentaja Anna Santanen kuuli kutsun

Tässä perinteisessä ja nykyään melko trendikkäässä lajissa ei ole noteerattu virallista Suomen ennätystä, mutta epävirallisia sitäkin enemmän. Ilta-Sanomat yrittää nyt nostaa käsilläkävelyn SE-tuloksen sen ansaitsemalle tasolle – mahdollisimman virallisena.

Sakari Okan suorituksen jälkeen Ilta-Sanomat kysyi: Onko tämä paras veto mikä tästä sisupussien valtakunnasta löytyy? Vastaus tuli nopeasti, kun helsinkiläisen Alppilan Salamien voimisteluseuran toiminnanjohtaja ja valmentaja Anna Santanen kuuli kutsun.

Hän ilmoitti tyttövoimistelijoidensa olevan valmiita tarttumaan haasteeseen. ISTV tuli paikalle – ja loppu on historiaa.

Ensin oli Saanan vuoro

Ensin oli Saana Seimolan, 10, vuoro. Hieman ylikeskittynyt ensimmäinen veto päättyi 52 metrin jälkeen. Se kävi lämmittelystä, kun Saana halusi lähteä toiseen yritykseen ilman rintaan kiinnitettyä GoPro-kameraa, joka oli häirinnyt hänen suoritustaan.


Uuden vetonsa Saana nakutti kauniin puhtaalla tekniikallaan, vartalo supisuorana, kuuteenkymmeneen metriin ja venytti lopulta puoli metriä ohi Sakari Okan ennätyksen.

– 50 metrin kohdalla oli jo vähän vaikeata, mutta 60:n jälkeen tiesin, että pääsen ennätyksen yli, Saana riemuitsi.


– Onneksi minulla oli voimia vielä siihen toiseen yritykseen.

Evelin pani paremmaksi

Mutta kauaa Saana ei ehtinyt olla ennätyksen haltija, sillä 10 minuutin kuluttua hänen ystävänsä ja seuratoverinsa Evelin Veistelehto siirtyi kannustusjoukoista juoksuradan päähän.

Ensi kuussa 11 vuotta täyttävä Evelin starttasi päättäväisenä ja ilman paineita, vaikka tunnustikin jännittävänsä ”juuri sopivasti”.


Myös Evelinin asento oli kuin telinevoimistelun oppikirjasta. Vasta 40 metrin jälkeen vartalo alkoi hieman kaareutua ja yksi horjahdus enteili jopa keskeytystä.

Mutta se oli väärä hälytys. Evelin keskittyi mestarillisesti ja jatkoi tikkaamista 50 ja 60 metrin merkkien yli. Seuratovereidensa kannustaessa hän taisteli vielä viisi metriä ja pudottautui alas uuteen SE-tulokseen 65,70.


– Olen iloinen, että pääsin tänne asti. Halusin tehdä ennätyksen ja onnistuin, Evelyn hihkui kaikkensa antaneena.

– Kun olkapäät ja kädet puutuivat, oli pakko lopettaa, hän huokaisi.

Evelin muisteli oppineensa käsilläkävelyn ”varmaan 8-vuotiaana”. Sen jälkeen se on kuulunut harjoitusohjelmaan yhtenä muiden joukossa. Tytöt kipaisevat yleensä lämmittelyharjoituksena permannon kanveesin edestakaisin, eli 12 plus 12 metriä.

– En ole koskaan ennen yrittänyt ennätystä, Evelin sanoi.

”Kevyitä, riittävästi voimaa”

Valmentaja Anna Santanen ei yllättynyt lahjakkaiden voimistelijoidensa ennätystehtailusta.

– He ovat vielä kevytrakenteisia ja pienikokoisia, mutta heille on kertynyt jo riittävästi voimaa. Tiesin, että he jaksavat pitkälle, vaikka eivät juuri tällaista kestävyyttä harjoittelekaan.

Santasen mukaan Evelin on Saanaa hieman lyhyempi, mutta selvästi voimakkaampi voimistelija.

– Saanan tekniikka telineillä on puhtaampaa, Evellä on liikkuvuuden kanssa haasteita, Santanen arvioi.

Saana ja Evelin ovat lupaavia voimistelijoita valtakunnallisella tasolla. Saana on jo Suomen esimaajoukkueryhmässä ja Evelinillä on hyvät mahdollisuudet päästä siihen. Molemmat tytöt harrastavat kaikkia telinevoimistelun muotoja ja heidän suosikkinsa vaihtelevat vielä, niin kuin tuossa iässä pitääkin.

– Saanan lempiteline on puomi, mutta hän tykkää kaikista. Even suosikit ovat nojapuut ja permanto.

Anna Santanen on voimistelun ammattivalmentaja, joka tuntee maan huippuvoimistelijoiden tason. Niinpä hän ei elättele toiveita, että oman seuran tytöt pitäisivät käsilläkävelyn ennätystä pitkään nimissään.

– Suomesta löytyy huipputason miesvoimistelijoita, jotka rutistavat paljon pitemmälle, Santanen järkeili.


Mönkkönen: ”Satanen menee rikki”

Ilta-Sanomat haastatteli viime viikolla ex-voimistelutähti Jari Mönkköstä, joka ennusti uuden SE-tuloksen alkavan pian ykkösellä. Hänen mukaansa varsinkin kärkipään telinevoimistelijoiden kehonhallinta ja voimakestävyys riittävät yli sadan metrin vetoon.