Sairaanhoitaja, lentoemäntä ja 5 muuta vuorotyötä tekevää kertoo nyt, miten raskasta arjen epäsäännöllisyys on

Julkaistu:

Me Naiset
Vuorotyö väsyttää ja panee unirytmin sekaisin, mutta se saattaa mahdollistaa myös paremmat treeniaikataulut.
Vuorotyössä on hyvät ja huonot puolensa. Vapaapäivä keskellä arkea piristää, mutta pitkä yövuoro voi viedä mehut reippaimmaltakin puurtajalta.

Me Naisten jutussa on listattu 14 asiaa, jotka vain vuorotyöläinen ymmärtää – muun muassa se, että punaiset silmät eivät tarkoita krapulaa.

Mutta miltä epäsäännöllisten työaikojen sanelema arki tarkemmin ottaen tuntuu?

Kysyimme sitä Me Naisten lukijoilta ja saimme kokoon 11 hyvää kuvausta siitä, millaista vuorotyö on. Tässä niistä seitsemän:

Asennekysymys

– Unirytmiä ei oikeastaan ole, koska nukkua pitää silloin, kun siihen on mahdollisuus. Toisinaan unta riittää kiireisen illan jälkeen pitkälle seuraavaan päivään, koska unen päästä saa kiinni vasta kahden tai kolmen aikaan yöllä. Samoin on syömisen kanssa.

Päänsärkyä, fyysistä pahoinvointia, unettomuutta ja totaalista väsymystä, turvotusta... Onhan näitä.

Ehkä se on asennekysymys. Nautin työstäni, en vaihtaisi sitä pois. Tämä nyt vaan sattuu olemaan kolmivuorotyötä. Väsymys pitää tunnistaa ja antaa itselleen mahdollisuus olla tekemättä mitään. Koti pysyy kyllä, vaikkakin sitten vähän sekaisempana. Sen olen opetellut.

Työpaikassani tehdään tiettyjen sääntöjen mukaan itse työvuorot eli jokainen saa suunnitella listansa oman rytminsä ja menojensa mukaan. Tämä lisää rutkasti jaksamista ja työhyvinvointia. – Krisu, 49, sairaanhoitaja päivystyksessä

Selviytymistä

– En ole luonteeltani yökukkuja, joten yövuorot ovat minulle vaikeita. Niitä tehdessä elämässäni on kyse pelkästään selviytymisestä, silloin en tee mitään työn ohella.

Olen vain kotona, kokkaan, syön ja nukun. En järjestä mitään menoja, jotta saan nukkua rauhassa iltapäivään saakka. Vaikka saan unen päästä kiinni aamulla töiden jälkeen, mielestäni ihmisen kuuluu nukkua yöllä.” – Tiinuli, 31, kokoonpanotyössä

Rytmi hukassa

– Nukkumisrytmini on välillä todella hakusessa pahojen jet lagien vuoksi. Väsymys on välillä todella hermoja raastavaa, kun ei vain saa unta vaikka kuinka yrittäisi, kun kroppa on niin sekaisin. Usein vapaalla ei jaksa tai ehdi muuta kuin nukkua.

Kaveripiirini on typistynyt aika pitkälti lentäviin kollegoihin. Koska töissä on aina oltava hyvällä tuulella ja todella sosiaalinen, en välillä jaksa vapaa-ajalla tavata ketään tai lähteä mihinkään. Normaalia päivätyötä tekevät eivät vain voi ymmärtää sitä. Nautin yksinolosta ja koirien kanssa lenkkeilystä keskellä ei mitään. – Lentoemo, 41, lentoemäntä

Palautumisvaikeuksia

– Tein ennen töitä vuorokausirytmissä ensihoitajana pelastuslaitoksella. Ensin oli 24 tuntia töitä, sitten 72 tuntia vapaata. Tein työtä yhdeksän vuotta, ja loppuajasta en meinannut vapaapäivinä enää millään palautua vuorokauden työvuorosta.

Nykyinen kolmivuorotyö tuntuu kevyemmältä. Olen pirteä jopa yövuoroputken jälkeen, ja olo tuntuu energisemmältä kuin ennen. Kahdeksan tunnin työvuoro tuntuu siltä kuin ei töissä olisi ollutkaan. Myös se, että pystyn nyt treenaamaan säännöllisemmin, vaikuttaa paljon mielialaan ja jaksamiseen.” – Sipe, 43, kriisityöntekijä

Rentoutuminen puuttuu

– Vuorotyö sotkee arjen rutiinit, unen ja vaikeuttaa suunnittelua. Olen usein vaikeasti tavoitettavissa, henkisesti stressaantunut ja ylivirittynyt. Keskittymiskykyni on heikentynyt enkä pidä tarpeeksi huolta itsestäni ja sosiaalisista suhteistani.

Kuntoni on aktiivisen työn takia hyvä, mutta olen usein väsynyt enkä rentoudu tarpeeksi. Saan rytmihäiriöitä ja ahdistuskohtauksia. Olen ajoittain myös apaattinen tai iloton. En jaksa innostua ja vetäydyn, perun menemisiä. Koen sen vuoksi häpeää ja syyllisyyttä, mutta en uskalla ottaa asiaa puheeksi. – Ei saa hidastaa, 30, henkilökohtainen avustaja

Väsymystä ja alakuloa

– Minulla ei ole vuorokausirytmiä, kun työaikani vaihtelevat niin paljon. Vuorotyö vaikuttaa nukkumiseen, ja päiväunille on tehtävä tilaa kalenteriin. Siksi ei tule sitouduttua mihinkään harrastusryhmään, kun ei kuitenkaan aina pääse osallistumaan.

Tuntuu, että vuorotyön takia jaksan vähemmän. Välillä kroppa on aika stressaantuneessa tilassa, ja se vaikuttaa myös mieleen. Joskus väsyneenä tunnen myös alakuloisuutta. – Anskumari, 36, töissä ruokakaupassa

Pinna kireällä

Aamuvuorossa pitää mennä aikaisin nukkumaan, että saa edes jonkun verran unta. Iltavuoroviikolla saa nukkua pitkään ja valvoa töiden jälkeen, mutta ennen töitä ei kauheasti ehdi, ellei herää jo aikaisin. Sunnuntai on pahin, kun rytmiä pitää taas muuttaa.

Arkena olen tosi ärsyyntynyt, kun varsinkaan aamuvuoroviikkoina en saa nukuttua kunnolla. Siksi sijoitan tapaamiset mieluiten viikonlopulle, koska levänneenä jaksan kuunnella ja olla ärsyyntymättä.

Välillä väsyneenä unohdan myös syödä, ja tulee paha olo. Silloin pienet asiat alkavat tuntua suurilta. – Sarbpu, 29, leipuri

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea jutun pidemmän version kokonaisuudessaan Me Naisten sivustolta.

Lue myös:

Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa

14 asiaa, jotka vain vuorotyöläinen voi ymmärtää: ”Punaiset silmät eivät tarkoita krapulaa”

Sairaanhoitaja Ulla lähes tuplasi vuosiansionsa ja lyhensi lainaa ylimääräiset 28 000 € – kertoo nyt, miten sen teki

Tunnetko usein outoa väsymystä? Saatat sairastaa alkoholistien vaivana pidettyä yleistä tautia

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt