Hyvä olo

Tiina, 29, loihtii upeita vaatteita Barbie-nukeilleen: ”Mineily on mun juttu”

Julkaistu:

Harrastus
Yhden yksinkertaisen vaatteen tekemiseen menee kolmesta viiteen tuntia.
Tiina tykkäsi lapsena pukeutumisleikeistä: hänen Barbeillaan vaihtuivat tiuhaan vaatteet, kun tyttö leikki niillä Spice Girlsiä. Barbiet jäivät, kun Tiinasta tuli teini. Aikuisena hän kaivoi ne takaisin esiin, kun vaatteiden suunnittelu ja tekeminen alkoi taas kutkutella.

Vaatii aikamoista taitoa, mielikuvitusta ja kärsivällisyyttä ommella käsin niitä pukuja, joita Tiinan Barbie-, Monster High - ja Bratz-nukkejen päällä on. Tiina laskee, että yhden yksinkertaisen vaatteen tekemiseen menee noin kolmesta viiteen tuntia.


– Mutta jos pitää aloittaa kaavan teolla, ja yksityiskohtia, kuten taskuja ja koristeompeleita, on paljon, voi aikaa kulua useita kymmeniä tunteja, hän kertoo.

Ratkoja on ahkerassa käytössä, koska ompeluvirheitä sattuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen myös jonkinasteinen perfektionisti, joten aina löytyy jotain viilattavaa. Mutta mikään vaate ei tähän mennessä ole ollut valmis silloin kuin se on täydellinen, vaan silloin kuin olen täydellisen tympääntynyt saman projektin jatkuvaan pyörittelyyn. Joskus taas elämä tulee väliin ja joku projekti vaan jää, hän nauraa.

Luovaa nyhertämistä

Ompelun lisäksi Tiinan harrastukseen eli nukkeiluun kuuluu myös muunlaista luovaa nyhertämistä. Hän kertoo askarrelleensa muun muassa muutaman parin kenkiä nukeilleen, istuttanut joillekin uudet hiukset ja maalannut parille nukelle kokonaan uudet kasvot.


– Nukkekokoisten huonekalujen tekoakin olen suunnitellut, mutta vielä en ole saanut aikaiseksi. Tästä harrastuksesta on siis moneksi, mutta ompelu on itselläni se juttu.

Inspiraatiota ja ideoita häneltä löytyy omasta takaa. Pöydällä ja sängyn vieressä on aina kynä ja paperia valmiina siltä varalta, että inspiraatio iskee.

– Jos ideat loppuvat, niin netistä löytää aina. Muiden nukkeharrastajien luomukset ovat aina inspiroivia, mutta tutkailen myös muotinäytösten catwalk-kuvia ja muita muotisivustoja, cosplay-harrastajia, pelihahmojen asuja, piirroksia ja maalauksia. Ketään tiettyä vaatesuunnittelijaa en erityisesti ihaile, vaan ompelemani vaatteet ovat loppujen lopuksi aika arkisia.


Tiinan suurin esikuva on oma äiti.

– Äitini antoi lapsuuden leikkeihin oman ainokaisen Barbiensa, jolle hän oli ommellut pahvilaatikollisen vaatteita. Kun sitten aloitin tämän harrastuksen tammikuussa 2010, tavoitteeni oli saada ommellen aikaan jotain yhtä hyvää ja hienoa kuin äitini ompelemat nuken vaatteet, Tiina kehuu.


Mineily on oma juttu

Itsekriittisenä ihmisenä Tiina ei mielellään esittele nukkejensa vaatteita. Häntä ilahduttaa positiivinen palaute, jota hän on saanut niiltä harvoilta, joille on tohtinut kokoelmaansa näyttää. Vaatteiden myyminen on käynyt aika ajoin mielessä, mutta koska tulosta syntyy hitaasti, hän ei koe myymistä kannattavaksi.

– Lopputuloskin on joskus vähän niin ja näin. Touhua saisi nopeutettua, jos vihdoin ottaisin ompelukoneen käyttöön sekä saisin aikaan idioottivarmat kaavat. Sitten voisi miettiä uudelleen.


Onnistumiset tuottavat iloa Tiinalle. Hän nauttii käsillä tekemisestä ja on oppinut kärsivällisyyttä ja sitkeyttä saattaa aloitetut asiat loppuun. Kokoelmansa perusteella naiselta voisi luonnistua myös aikuisten vaatteet. Nehän tosin jättää suosiolla muille.

– Mineily on se mun juttu.