Näistä merkeistä voit tunnistaa läheisen alkoholiongelman – kolme neljästä kokenut viinan kirot lähipiirissään

Häpeä alkoholiongelman ympärillä voi vaikeuttaa siihen puuttumista.

Päihdeongelman voi tunnistaa esimerkiksi siitä, että alkoholista on tullut osa päivittäistä elämää ja se kuuluu lähes kaikkeen vapaa-aikaan.

27.1.2019 9:08

Kolme neljästä suomalaisesta on kohdannut alkoholiin liittyviä ongelmia lähipiirissään, kertoo Päihdehoitokeskus Kantamon toteuttama kyselytutkimus.

Lähes kolmannes vastaajista kokee, että alkoholiongelmaa on vaikea ottaa puheeksi. Joka neljännen mielestä häpeä ongelman ympärillä on liian suuri.

Lähes kaksi kolmesta katsoo, että juomisen lopettaminen on alkoholistin omissa käsissä.

– Apua on silloin kun alkoholisti on itse halukas hoitoihin. Tällöin myös lähipiiri saa hoidoista suurimman avun, sanoo yksi tutkimukseen osallistunut suomalainen.

Liikakäyttöä vai riippuvuutta?

Kyselyssä selvitettiin myös suomalaisten näkemyksiä alkoholismin ja liikakäytön eroista. Noin kymmenes vastaajista katsoo liikakäytön eroavan alkoholismista erityisesti siinä, että liikakäyttäjä kykenee hallitsemaan omaa alkoholinkäyttöään.

Kantamon johtavan terapeutin Mika Kanasen mukaan tulokset kertovat ihmisten toivottomuudesta sekä siitä, että päihderiippuvuutta ei osata erottaa riskikäyttäjästä – ei aina hoidoissakaan. Päihderiippuvaiselle ei hänen mukaansa ole syytä tarjota kohtuukäyttöä. Riippuvainen ei siihen kykene, vaan tarvitsee apua muun muassa oman tilanteensa ymmärtämiseen.

Eräs kyselyyn vastannut kertoo:

– Kävimme mieheni kanssa A-klinikalla juttelemassa hänen alkoholinkäytöstään, mutta koen että siellä vähäteltiin ongelman laajuutta. Mieheni myönsi, että hän juo liikaa, mutta sieltä neuvo oli että 24 annosta viikossa on riskikäytön raja, joten tästä neuvosta kopin ottaneena mieheni rupesi laskemaan annoksia. Mikäli hän joi viikossa noin 24 annosta, hän väitti, että se ei vielä tee riskikäyttäjää. Olin aivan pöyristynyt siitä, kuinka ammatti-ihminen voi antaa tällaisia ohjeita.

Kaikki riskikäyttäjät eivät ole päihderiippuvaisia:

  • Riskikäyttäjä on ihminen, joka juo enemmän kuin suositukset sanovat. Riskikäyttäjiä on Suomessa noin 20 prosenttia miehistä ja noin kymmenen prosenttia naisista.

  • Päihderiippuvuus taas on sairaus, jossa päihteet valtaavat ihmisen elämän ja ajavat kaiken muun ohi. Päihderiippuvaisia Suomessa on noin 10 prosenttia. Heitä on kaikissa ammateissa, varallisuusluokissa sekä koulutustasoissa.

  • Niin kutsuttu ”rappioalkoholisti” on henkilö, jolla on pysyviä hermostovaurioita eikä hän kykene enää elämään itsenäisesti. Heitä suomessa on noin 15 000–20 000.

Monet – alkoholisti mukaan lukien – kuvittelevat, että kun juominen lakkaa, palaa normaali tila automaattisesti. Näin ei kuitenkaan ole. Normaaliin palaaminen vaatii raitistumista ja sitä, että päihderiippuvainen muuttaa ajattelunsa ja käytöksensä.

Alkoholismi on sairaus

Alkoholismi on sairaus, joka kehittyy yleensä pikku hiljaa.

– Päihderiippuvainen syyttää omasta huonosta olostaan ja ahdistuksestaan kaikkea mahdollista muuta paitsi päihdettä ja omaa toimintaansa. Vaikka alkoholistille sanoo asiasta, kun hän on selvin päin ja hän näyttää ymmärtävän, käyttö jatkuu silti, Kananen sanoo.

Vaikeinta alkoholiongelmaisen auttamisessa on tutkimukseen vastanneiden lähipiiriläisten mukaan se, ettei alkoholisti itse myönnä ongelmaa.

– Hoidon vaikein osuus on saada ihminen näkemään ja ymmärtämään omaa toimintaansa. Kun näin tapahtuu, hän ymmärtää sairastavansa päihderiippuvuutta. Toisin sanoen raitistuu, jolloin hän kykenee tekemään muutoksia omaan elämäänsä ja kantamaan siitä vastuun.

Hoidossa tärkeintä on täysi päihteettömyys. Se on Kanasen mukaan välttämätöntä, jotta ihminen voi raitistua. Lisäksi päihderiippuvaisen täytyy ottaa vastuu itsensä hoitamisesta.

– On kuitenkin ymmärrettävä, että pelkkä alkoholin pois jättäminen ei ole sama asia kuin raittius. Päihderiippuvuus vaikuttaa ihmiseen myös silloin, kun hän ei käytä päihteitä.

Joku voi vaikka ajatella, että tipattoman kuukauden jälkeen olo on kahta kauheampi, joten alkoholi ei taida sittenkään olla ongelma.

4 merkkiä päihdeongelmasta

Päihderiippuvuus etenee usein spiraalimaisesti. Siksi sen huomaaminen on todella vaikeaa varsinkin sairauden alkuvaiheessa.

– Jossain vaiheessa päihderiippuvaisen ylilyönnit alkavat kuitenkin olla niin isoja, että lähellä olevat ihmiset eivät pysty enää katsomaan muualle, Kananen sanoo.

Esimerkiksi näistä asioista päihdeongelman voi tunnistaa:

  1. Alkoholista on tullut tärkeä osa elämää ja se kuuluu lähes kaikkeen vapaa-aikaan. Päihderiippuvainen suorittaa elämää, kunnes pääsee taas ottamaan.

  2. Alkoholi on arka puheenaihe. Päihderiippuvaisen reaktio on usein voimakas: hän suuttuu, syyttää ja selittelee tai vertaa omaa käyttöään muihin.

  3. Syyllisyys ja häpeä, minkä vuoksi riippuvainen alkaa salaamaan juomistaan. Hän voi voi myös vähätellä määriä tai jättää kertomatta esimerkiksi, että nappasi kaljaa hakiessa baaritiskillä snapsin. Jossain vaiheessa kuvioon voivat tulla piilopullot ja se, että riippuvainen juo näyttävästi ”yhden kaljan”, jolla hän voi selittää alkoholin hajua.

  4. Poissaolot ja peruutukset. Kotona tulee tilanteita, jossa jo sovitut asiat muuttuvat ilman järjellistä syytä. Työpaikalla tiimityöt alkavat olla haastavia, koska päihderiippuvainen ei kunnolla pysty osallistumaan tai ärtyy helposti. Lisäksi työssä alkaa tulla selittämättömiä poissaoloja.

Miten läheisen päihdeongelmaan voisi puuttua?

Yksi tärkeimpiä asioita puuttumisessa on rehellisyys. Jos olet päihderiippuvaisen läheinen, pyri rehellisesti kertomaan, miten koet tilanteen ja mitä tunnet.

Keskustelu kannattaa käydä tähän malliin: ”Olen oppinut ymmärtämään, että päihderiippuvuus on sairaus, etkä ole tahallasi ilkeä tai paha ihminen. En kuitenkaan pysty elämään tässä tilanteessa, koska se vie kaiken huomioni ja vaikuttaa omaan hyvinvointiini. Päihderiippuvuus on kuitenkin hoidettavissa.”

Mitä nopeammin päihderiippuvuuden seuraukset tulevat riippuvaiselle itselleen selviksi, sitä nopeammin hän on valmis hoitoon.

Muista myös, ettet ole syyllinen päihderiippuvaisen sairauteen, vaikka hän saattaa siitä syyttääkin.

– Läheinen ei voi vaikuttaa omilla tekemisillään riippuvaisen päihteiden käyttöön. Päihderiippuvainen käyttää päihteitä, koska on riippuvainen, ei siksi mitä ympärillä tapahtuu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?