Kyykkytesti paljastaa 30 sekunnissa, ovatko jalkasi tarpeeksi vahvat – kokeile, yllätkö ikäryhmäsi tasolle

Tee 30 sekunnissa niin monta puhdasta suoritusta kuin kykenet.

14.1.2019 15:47

Hyväkuntoinen lihaksisto auttaa tasapainossa, ylläpitää ryhtiä ja toimintakykyä sekä lisää terveyttä. Lihasmassa ja -voima lähtevät heikkenemään iän myötä, joten sen ylläpito ja harjoittelu on tärkeää, jotta voimatasot eivät putoa merkittävästi.

Lihasvoima ja tasapaino vaativat jatkuvaa harjoittamista säilyäkseen. Voimatasot nousevat aloittelijoilla nopeasti ja parannusta tuloksiin voi näkyä jo 2–3 viikon jälkeen harjoittelun aloittamisesta. Kokeneilla treenaajilla lihaskunnon paraneminen on jonkin verran hitaampaa.

Testaa jalkojesi lihaskunnon taso yksinkertaisella kyykkytestillä

Alaraajojen lihasvoimaa tarvitaan päivittäisissä askareissa penkiltä ja sängyltä ylösnousemiseen, tasapainon ylläpitämiseen sekä toimintoihin, kuten portaiden nousuun ja kyykistymiseen.

  • Katso yllä olevalta videolta ohjeet, miten testaat jalkojesi lihaskunnon.

Suoritusohje: Testattava seisoo ryhdikkäästi, jalat hieman harallaan (20–30 cm). Kädet ovat sivuilla housunsaumalla, ja katse osoittaa suoraan eteenpäin. Testiliikkeessä laskeudutaan selkä suorana kyykkyyn siten, että sormenpäät osuvat ala-asennossa lattiaan ja yläasennossa lantio ojentuu suoraksi. Jos kantapäät nousevat kyykätessä lattiasta, voidaan kantapäiden alle asettaa 1–2 cm:n korkuinen koroke, jotta tasapaino liikkeessä säilyy. Tee 30 sekunnissa niin monta puhdasta suoritusta kuin kykenet.

Jos taulukko ei näy, katso se täältä.

Kuinka sujui? Onnittele itseäsi joka tapauksessa testaamisesta, sillä hyvä kunto lähtee aina sen arvostamisesta! Jos tulos saisi mielestäsi olla vähän parempi, voit parantaa kyykkytulosta harjoittamalla kyykkyä rauhallisesti ja omaan tahtiin.

Seiso pöydän edessä pienessä haara-asennossa varpaat käännettynä aavistuksen ulospäin. Aktivoi keskivartalon lihaksia vetämällä napaa hieman selkärankaa kohti. Tuo pari sormea pöytätasolle ja kyykkää alaspäin pitäen selän neutraalina. Sormet auttavat hieman ylös kyykkäämisessä, ja toisaalta tuki helpottaa tasapainoa, jolloin uskallat ehkä käydä alempana kuin ilman tukea. Huolehdi siitä, että polvet suuntautuvat eteenpäin tai hieman ulospäin; sisäänpäin ne eivät saa kippailla.

Pyri kyykkäämään ainakin niin syvälle, että reidet ovat vaakatasossa lattiaan nähden. Voit toki käydä ihan alhaalla syväkyykyssäkin, jolloin pohkeet ja takareidet koskettavat toisiaan. Kyykkääminen suoralla selällä on osaksi liikkuvuudesta kiinni, mutta se on myös hyvin paljon liikemallin taidon oppimista. Harjoitus tekee siis mestarin tässäkin asiassa!

Voit harjoitella kyykkyä vaikka joka päivä muutamia toistoja. Näin liikkuvuus pysyy yllä tai jopa paranee, ja samalla tulet kehittäneeksi elintärkeää lihaskuntoasi!

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä verkkovalmentaja, personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi antaa käytännönläheisiä vinkkejä terveellisempään ja virkeämpään arkeen sekä tehokkaaseen treeniin.

Maikki auttaa naisia tulemaan itsevarmoiksi, vahvoiksi ja terveiksi; ja stressaamaan ruokailusta, liikunnasta ja ulkonäöstä vähemmän.

Katso myös sarjan edelliset jaksot:

Tehokas lihaskuntotreeni kotona ilman kyykkyjä! Tällä jumpalla koko keho saa kyytiä

Tämä testi kertoo hetkessä, toimiiko kehosi kuten pitää – näistä 3 liikkeestä perusterveen pitäisi suoriutua

4 vinkkiä, joilla vältät lounasbuffet-ähkyn ja iltapäiväkooman – näin pysyt kylläisenä, mutta virkeänä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?