Hyvä olo

Suomalaiset hoitajat listasivat hankalimmat ja hauskimmat potilaat – katso, mihin kategoriaan itse kuulut

Julkaistu:

Me Naiset
Huumoriveikko, dramaattinen, Google-potilas. Tunnistatko itsesi näistä hoitajien kuvauksista?
Potilas tulee aina kohdata arvokkaana ihmisenä, todetaan sairaanhoitajien eettisissä ohjeissa. Hoitajan tulee kohdella potilasta kunnioitettavasti ja hoitaa yksilöllisen tarpeen mukaan.

Me Naisten haastattelemien, eri aloille erikoistuneiden sairaanhoitajien mielestä suurin osa potilaista on tavallisia ihmisiä, jotka osaavat käyttää maalaisjärkeä. Viime vuosina myös toisenlaisten potilaiden määrä on kasvanut.

– Google-diagnoosit, lääkeriippuvuudet ja lisääntyneet sosiaaliset ongelmat näkyvät työssämme yhä enemmän, terveyskeskuksessa työskentelevä hoitaja kertoo.

Vanhuspuolella työskentelevä sairaanhoitaja kertoo potilaiden puolestaan purkavan nykyisin kiukkuaan yhä herkemmin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Potilaat huorittelevat hoitajia, mätkivät ja ovat yhä aggressiivisempia. Jotkut ovat myös ilkeitä ja juoksuttavat hakemaan asioita, joita he eivät esimerkiksi haluakaan.

Me Naiset pyysi kolmea eri puolilla Suomea asuvaa ja eri-ikäistä sairaanhoitajaa listaamaan epävirallisesti erilaisia potilastyyppejä. Tunnistatko itsesi?

Manaaja

”Pitipä tänne odottaa. Kamala jono. Kaikki oli niin mutkan takana, että sairaana oli hankalaa päästä tulemaankin tänne, ja sitten piti löytää oikea huone. Ja sitten täällä odotti ihan uusi naama...” Valittajatyypit eivät manaa vain terveysongelmistaan, vaan aloittavat valittamisen tavallisista asioista, kuten säästä tai hoitolaitoksen vessasta.

Puhelias

On ihan normaalia, että potilaat kertovat yksityisasioitaan hoitajille. Mutta osa haluaisi jäädä puhelemaan pitkäksi aikaa vaikkapa vävypoikiensa aiheuttamista murheista tai edellisyön unistaan.

”Jos aikaa vain olisi enemmän, jo pelkkä kuunteleminen auttaisi monia. Valitettavasti sairaanhoitajien työ on yhä kiireisempää eikä aikaa ole kuin pakollisten asioiden kuuntelemiseen. ”

Googlaaja

Tietoa sairauksista on tarjolla täysin eri tavalla kuin vaikkapa 20 vuotta sitten. Pahimmillaan tieto kuormittaa mieltä. Itselleen sairauksia diagnosoineet potilaat voivat olla joskus liian itsepäisiäkin ja uskoa omiin päätelmiinsä enemmän kuin ammattilaisten diagnooseihin.

– Joskus itse hankittu tieto auttaa tutkimuksissa, mutta itsediagnosointi voi olla vaarallistakin.

Vähättelijä

”Ei tässä nyt mitään sen kummempaa.” On olemassa ryhmä potilaita, jotka vain hymyilevät ja puistelevat päätään. He eivät millään haluaisi olla vaivaksi – vastaanotollakaan! Vähättelijälle on tärkeää antaa itsestään reipas mielikuva, vaikka olisi kolmatta viikkoa kuumetaudissa.

– Kun toiset liioittelevat kipujaan, toiset saattavat näytellä, että eihän tässä mitään ongelmaa ole, sairaanhoitaja kertoo.

Humoristi

”No, onpas kiva olla taas täällä hyvässä hoidossa. Mukavampihan täällä on kuin kotona. Saanko kertoa yhden vitsin?” Vaikeita asioita, kuten terveyteen liittyviä, on helppo yrittää peittää myös huumorilla. Hauskat potilaat kertovat mielellään vitsejä ja muita hauskoja tarinoita. Arkipäiväinen positiivisuus ja huumori piristävät hoitajia, mutta sitten on potilaita, jotka heittävät erittäin mustaa huumoria. Se voi olla osastolla liikaa muille potilaille, pohtii yksi sairaanhoitaja. Joidenkin tutkimusten mukaan musta huumori voi kuitenkin kertoa ihmisen älykkyydestä.

Dramaattinen

Kipu voi piileskellä myös korvien välissä. Pienikin kipu voi aiheuttaa ahdistusta, ja siitä voi syntyä itseään ruokkiva kehä, jossa oireet lisääntyvät. Kansankielellä tätä kutsutaan joskus luulosairaudeksi, mutta nämäkin potilaat on otettava vakavasti, sanoo sairaanhoitaja.

Lue lisää hoitajien kertomia esimerkkejä potilaista tämän linkin kautta.

Lue myös:

Sairaanhoitaja Ulla lähes tuplasi vuosiansionsa ja lyhensi lainaa ylimääräiset 28 000 € – kertoo nyt, miten sen teki

10 ihanaa syytä, miksi sairaanhoitajakaveri on ylivoimaisesti parasta ystävämatskua

Masennuksen taustalla onkin 12 eri syytä – osuuko jokin niistä sinuun?

Suomalaiset kertovat nyt – nämä ovat todellisia ”paskaduuneja”: ”Teemme roskaa, jolla yritetään myydä ihmisille lisää roskaa”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt