Hyvä olo

Viina nousee vanhemmiten yhä enemmän päähän ja siihen on selvä syy

Julkaistu:

Alkoholi
Yli 65-vuotiaiden keho ei yksinkertaisesti kestä samoja määriä alkoholia kuin nuorempien.
Oletko pohtinut, miksi alkoholi tuntuu nousevan päähän yhä nopeammin ja nopeammin ikävuosien karttuessa? Tuntumassa on perää: alkoholi vaikuttaa eri ikäisiin ihmiseen eri tavalla.
 • Kroppa on armeliaimmillaan alkoholin aiheuttamalle rasitukselle noin 30 ikävuoden kieppeillä.
 • 30 ikävuoden jälkeen kehon sietokyky alkoholin suhteen alkaa pikkuhiljaa alentua ja kiihtyy 40 ikävuodesta eteenpäin.
 • Yli 65-vuotiaiden keho ei kestä enää samoja määriä alkoholia kuin nuorempien.
– Kehon vesimäärä vähenee ikääntyessä. Kun alkoholi jakautuu pienempään vesimäärään, promillet kasvavat suuremmiksi. Myös aivojen sopeutumiskyky heikkenee iän myötä, psykiatrian erikoislääkäri Silja Runsten Turun yliopistollisesta keskussairaalasta (TYKS) kertoi Lääkäripäivillä.

Vapaa-ajan lisäännyttyä annosmäärät voivat nousta helposti yli riskirajan. Yhdestä lasillisesta tulee herkästi kaksi ja kahdesta viikoittaisesta viiniateriasta useampi.

Selvät riskit

Yksikin annos päivässä vuoden ajan nostaa alkoholiin liittyvien terveysongelmien riskiä. Tyypillisiä ongelmia ovat muun muassa unihäiriöt, maksasairaudet, ylipaino, mielenterveysongelmat ja kohonnut verenpaine. Haittojen laajuus riippuu siitä, kuinka paljon alkoholia käyttää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ikä ja alkoholi sekä yhdessä että erikseen heikentävät esimerkiksi reaktionopeutta ja tarkkaavaisuutta. Lääkkeen ja alkoholin yhteisvaikutus voi olla merkittävä.

Kaikista eläkeikäisistä miehistä kolme neljäsosaa käyttää alkoholia, naisista vähän yli puolet. Joka neljäs yli 65-vuotias mies käyttää alkoholia yli riskikulutuksen rajan.

A-klinikan ylilääkärin suurin huoli on lähivuosina eläköityvässä sukupolvessa sekä siinä, että ikääntymiseen liittyviä sopivia rajoja ei tunneta riittävästi.

Alkoholinkäytön riskirajat on tehty perusterveille 20–30 -vuotiaille. Ikääntyneempi voi ottaa nyrkkisäännöksi tämän: enintään seitsemän annosta viikossa ja maksimissaan kaksi annosta kerralla. Kun ikää tulee, annokset on vähintäänkin syytä puolittaa nuorempien annoksiin verrattuna.

Entä jos läheisen juominen huolestuttaa?

Jos oman eläkepäiviä viettävän vanhemman epäilee käyttävän liikaa alkoholia, häneltä kannattaa kysyä, onko elämässä kaikki hyvin.
 1. Ota asia esille jo silloin, kun mitään haitallista - kuten kaatumisia tai muistikatkoja - ei ole vielä tapahtunut
 2. Varaa rauhallinen keskustelupaikka ja ala purkaa asiaa kysymällä, ovatko asiat vanhempasi elämässä hyvin. Tunteeko hän itse itsensä terveeksi?
 3. Älä toru tai syyllistä
 4. Katso lääkekaappiin! Keskustele ja kerro alkoholin yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa
 5. Tarjoudu auttamaan tarpeen vaatiessa
Myös omien alkoholiannosten viikkomäärä on hyvä tarkistaa, sillä alkoholi lisää ennenaikaisen eläkkeen vaaraa siihen liittyvien sairauksien vuoksi.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt