Hyvä olo

Nämä 7 piirrettä yhdistävät ihmisiä, joilla on paras persoonallisuus – osuvatko sinuun?

Julkaistu:

Me Naiset
Lämminhenkisyys, suoraviivaisuus, avoimuus tunteille. Siinä ovat jo hyvät lähtökohdat mielen hyvinvointiin ja tasapainoiseen persoonallisuuteen.
Liialliset kuvitelmat itsestä, taipumus loukkaantua herkästi, heikko itseluottamus ja kyky manipuloida toisia. Moni psykologiasta ja mielenterveydestä kiinnostunut tietää, että nämä piirteet yhdistävät ihmisiä, joilla on narsistinen persoonallisuushäiriö.

Persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa. Lue lisää siitä tämän linkin kautta.

Mutta millaiset piirteet yhdistävät ihmisiä, joilla on terve persoonallisuus? Tuore Journal of Personality and Social Psychology -tiedelehdessä julkaistu tutkimus valottaa asiaa.

Tutkimuksessa kysyttiin 200 psykologian asiantuntijalta ja 500 psykologian opiskelijalta, mitkä asiat henkivät terveestä persoonallisuudesta. Tutkijoiden mukaan asiantuntijoiden näkemykset terveestä persoonallisuudesta olivat hyvin linjassa keskenään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastausten pohjalta tutkijat pystyivät koostamaan listan piirteistä, jotka yhdistävät henkisesti kaikista terveimpiä tyyppejä. Eli siis niitä ihmisiä, joilla on esimerkiksi tutkimuksesta uutisoineen The Cut -sivuston mukaan paras persoonallisuus.

Väite parhaasta persoonallisuudesta ei ole tuulesta temmattu. Tutkimuksen mukaan terveen persoonallisuuden piirteillä siunatut ovat keskimääräistä onnellisempi, tyytyväisempiä elämäänsä, itsevarmempia, ymmärtäväisempiä ja kykeneväisempiä huolehtimaan itsestään.

Nämä 7 piirrettä yhdistävät ihmisiä, joilla on terve persoonallisuus

 1. Hän pystyy kokemaan ja ilmaisemaan tunteitaan avoimesti.
 2. Hän on suoraviivainen, aito eikä yritä manipuloida toisia.
 3. Hän pystyy ylläpitämään läheisiä ihmissuhteita. On lämminhenkinen ja ystävällinen.
 4. Hän kokee iloa, rakkautta ja muita positiivisia tunteita säännöllisesti.
 5. Hän on itsevarma omista kyvyistään.
 6. Hän on henkisesti vakaa. Ei yleisesti masentunut tai ahdistunut eikä erityisen altis vihastumaan tai reagoimaan tilanteisiin kielteisesti.
 7. Hän sietää kohtalaisen hyvin stressiä.
Eivätkö listauksen piirteet tunnu osuvan sinuun? Siitä ei ole syytä huolestua.

Vaikka piirteet eivät kuvailisi erityisen hyvin sinua, se ei tarkoita, että persoonallisuutesi olisi jotenkin huono. Tutkijoiden mukaan terveen persoonallisuuden piirteet ovat ideaali ja vain harvat vastaavat niitä täysin.

Lue lisää:

Kummalla puolella sänkyä nukut? Se voi kertoa sinusta yllättäviä asioita

10 pientä asiaa, jotka paljastavat luonteesi

Oletko yksi heistä? Tutkimus paljasti: tällaiset tyypit harrastavat eniten seksiä

Oletko aamu- vai iltaihminen? Psykologi kertoo, mitkä ovat hallitsevia luonteenpiirteitäsi

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt