Hyvä olo

Lomakausi on voinut runnella maksaasi – näinkin lyhyt tauko auttaa korjaamaan tilannetta

Julkaistu:

Tipaton tammikuu
Yksikin tipaton viikko tekee hyvää terveydelle. Tutki sen aikana, miten kroppa reagoi raittiina oloon.
Lomakaudella on kiva nautiskella hyvällä ruoalla ja juomalla pitkän kaavan kautta, mutta oletko tullut ajatelleeksi, mitä se voi tehdä terveydelle?

Alkoholin runsaaseen ja pitkäaikaiseen käyttöön liittyy tutkitusti monia riskejä. Alkoholi voi vaurioittaa lähes kaikkia elimiä, etenkin maksaa ja aivoja. Runsas kertakulutus saattaa aiheuttaa muun muassa neste- ja suolatasapainon häiriöitä, verensokerin laskua, sydämen rytmihäiriöitä, ruokatorven verenvuotoa ja mahalaukun limakalvovaurioita sekä haimatulehduksen riskin.

Tissuttelukin vaikuttaa terveyteen, vaikka käyttömäärät olisivat niin pieniä, että varsinaista humalaa ei tule. Alkoholi muun muassa nostaa verenpainetta, haittaa yöunta, heikentää muistia ja vanhentaa ihoa.

Vain 1–3 alkoholiannosta ruoan kanssa lähes päivittäin on riittävä määrä rasvamaksan tai maksakirroosin saamiseen, jos sitä jatkaa tarpeeksi kauan. Jos omaa muita riskitekijöitä – ylipainoa, tupakointia ja vaikka jonkin lääkityksen – maksa voi kohtuukäytölläkin rasvoittua jo kuukaudessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pidä edes tipaton viikko

Tipaton tammikuu on hyödyllinen ja joulukuun juhlien jälkeen jopa terveellinen, Päihdelinkki.fi-sivustolla muistutetaan.

Tuntuuko kokonainen kuukausi liian pitkältä? Laita korkki kiinni edes viikoksi. Jo seitsemän päivää ilman alkoholia on hyödyksi elimistölle. Yleiskunto kohenee ja esimerkiksi vatsaoireet voivat vähentyä.

Tutki viikon aikana, miten kehosi reagoi raittiina oloon. Jos saat krapulan tai vahvempia vieroitusoireita, sinulla voi olla alkava alkoholiriippuvuus.

Fyysiset vieroitusoireet menevät Päihdelinkin mukaan yleensä viikossa ohi, ja elimistö alkaa palautua. Pinna voi olla alkuviikosta kireällä, mutta loppuviikolla kenties jo helpottaa.

Jos saat vieroitusoireita tai tipaton viikko tuntuu vaikealta noudattaa, pohdi rehellisesti suhdettasi alkoholiin.

Rasvamaksakin voi alkaa kuntoutua

Joka neljännellä suomalaisella on rasvamaksa. Alkoholi ei ole sen ainoa syy: yhä useammalla maksan rasvoittuminen johtuu epäterveellisestä ruokavaliosta ja ylipainosta.

Mikäli maksa on päässyt rasvoittumaan, siihenkin voi vaikuttaa jo yhdessä viikossa – kunhan sen jälkeen ei repsahda mässäilemään.

Jos olet yhden viikon selkeästi vähäkalorisella ruokavaliolla, maksan rasvasta voi hävitä kolmasosa. Tämä johtuu siitä, että maksa on elimistössä ensimmäinen paikka, mihin rasva menee, ja myös ensimmäinen, josta se lähtee pois.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt