Näin saat uudenvuodenlupaukset kerrankin pidettyä – tarvitset vain 3 asiaa

Ihan ensimmäiseksi kannattaa opetella olemaan kiitollinen.

Valmentaja Ilkka Koppelomäki tietää, että korkeallekin vuorelle voi kiivetä.

4.1.2019 16:16

Tee harjoitus. Laita silmät kiinni ja kuvittele, millaisessa tilanteessa haluaisit olla vuoden kuluttua. Haluaisitko esimerkiksi olla 10 kiloa hoikempi tai ostaa säästöilläsi lomamatkan? Kirjoita sen jälkeen tavoittelemasi asia paperille. Kerro siitä myös muille.

Tällä tavalla pääset kohti tavoitettasi – tai saat pidetty kiinni uudenvuoden lupauksestasi – todennäköisemmin kuin silloin, jos ajatus muutoksesta jäisi hautumaan pelkkään pöytälaatikkoon.

Ensimmäinen ja ehkä se tärkein asia on se, että pysähdyt pohtimaan elämääsi juuri nyt.

– Ole kiitollinen siitä mitä sinulla on, sanoo itsensä johtamisen valmentaja Ilkka Koppelomäki.

Tämä voi olla vaikeaa, mutta ei suinkaan mahdotonta. Jokaisen elämästä löytyy takuuvarmasti asioita, joista voi olla kiitollinen. Vaikka siitä, että ylipäänsä on elossa ja hengittää.

– Onnellisuutta ei kannata sitoa onnistumiseen. Sen sijaan kannattaa harjoitella sitä ajattelumallia, että elämä on hyvää vaikka en muuttaisi mitään.

Vain 3 asiaa

Koppelomäki on julkaissut muun muassa Saa mitä haluat -nimisen kirjan sekä oppaan uuden vuoden alkuun. Niissä hän neuvoo, mitä muutoksiin tarvitaan.

Minkä tahansa tavoitteen toteuttamiseen tarvitaan Koppelomäen mukaan vain kolme asiaa:

  1. Muistuta itseäsi päivittäin siitä, mitä haluat saada aikaan.

  2. Toimi! Toisin sanoen ota tavoitteesi saavuttamiseksi konkreettisia askelia. Ne voivat olla hyvin pieniäkin.

  3. Älä jää yksin. Etsi joku, jonka kanssa voit sparrailla tai kerro ympärilläsi oleville ihmisille, mitä haluat saavuttaa.

Moni lupaus kaatuu tai tavoite jää saavuttamatta, kun asia unohtuu tai sen eteen ei tee mitään. Kun tavoite on mielessä ja sitä kohti etenee vaikka vauvan askelin, alkaa joka tapauksessa tapahtua.

Tiukan paikan tullessa auttaa se, että muistaa olla tyytyväinen siihen, mitä jo on.

– Silloin itseään kohtaan tulee myös armollisemmaksi. Jos on vaikka päättänyt, että käy salilla kolme kertaa viikossa, ei haittaa, jos käykin joku viikko salilla kaksi kertaa.

Muutos on treenaamista

Muutokseen kannattaa Koppelomäen mukaan suhtautua kuin harjoitteluun. Luit oikein: muutoksen tekemistä on oikeus harjoitella, ihan niin kuin mitä tahansa uutta asiaa.

– Kaikessa harjoittelussa on välillä suvantovaiheita. Välillä kehitys on tuskaisen hidasta, välillä sujuu. Jos suhtaudut tekemiseesi harjoitteluna, huomaat, että olet kuitenkin päässyt koko ajan eteenpäin. Muutoksen ei myöskään tarvitse tapahtua yhdessä vuodessa.

Turhan moni jättää leikin kesken heti ensimmäisestä takapakista.

Pelastusrenkaiksi repsahduksiin ja takapakkeihin käy tämäkin vinkki: kirjaa ennen muutosprojektia ylös nykytilanteesi. Siinä vaiheessa kun alkaa tökkiä, vertaa itseäsi lähtötilanteeseesi. Luultavasti huomaat, että olet edistynyt.

Ilkka Koppelomäki on erikoistunut auttamaan ihmisiä löytämään intohimonsa ja täyttämään tavoitteensa.

Haasta itsesi ja kaverisi

Koppelomäki haastaa yhdessä artisti Kake Karissonin kanssa kaikki suomalaiset tekemään tänä vuonna jonkin lupauksen yhdessä jonkun toisen kanssa. Ei haittaa, että lupaukset ovat erilaiset. Pääasia on se, että kumppanukset sparraavat toinen toisiaan ja muistuttavat toisiaan siitä, mitä ovat päättäneet toteuttaa.

– Moni ei edes aloita, koska uskoo, että omaa haavetta ei ole mahdollista toteuttaa. Tai ihminen ei uskalla kuvitella isoja muutoksia, koska hän luulee, että niihin tarvitaan isot askeleet.

Mahdottomatkin asiat toteutetaan pienillä askelilla. Se varmistui Koppelomäelle Tansaniassa.

– Kun kiipesin Kilimanjarolle, tuntui, että en ikinä pääse ylös. Sinne kiivetään uskomattoman pienillä askelilla. Yhtäkkiä huomasin, että olenkin huipulla.

Joka hetki oli mahdollisuus katsoa taaksepäin ja nähdä omin silmin se, että ylöspäin oli tultu.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?